Hän taisteli yksin (Man with the Gun)

 

Pääosissa: Robert Mitchum, Jan Sterling, Karen Sharpe

 

Ohjaus: Richard Wilson (1955) 83 min

 

Kun kaupunkilaiset ovat saaneet tarpeekseen kaupungissa rehottavasta Dade Holmanin (Joe Barry) miesten harjoittamasta väki- ja mielivallasta, seppä Saul Atkinsin (Emile Meyer) johtama komitea palkkaa pahamaineisen asemies Clint Tollingerin (Robert Mitchum) puhdistamaan kaupungin. Saavuttuaan kaupunkiin, Clint huomaa, että siellä asuu myös hänen entinen heilansa Nelly Bain (Jan Sterling), joka johtaa tanssityttöjä tarjoavaa yritystä. Clint ottaa apulaissheriffin tehtävät ja määrää, ettei kaupungissa saa kantaa asetta. Ja jos joku rikkoo lakia, tämä saa kokea rangaistuksen raskaimman kautta. Tollingerin väkivaltaiset keinot saavat osan komiteasta epäilemään koko touhua. Kun Saulin tyttären Stellan (Karen Sharpe) sulhanen Jeff Castle (John Lupton) jää Holmin vangiksi, Tollinger vangitsee kaksi Holmanin miestä ja järjestää vaihtokaupat Jeffin vapauttamiseksi. Kaupunkiin saapunut salaperäinen viinakauppias Mr. Zender (James Westerfield) tutkii tarkoin Tollingerin rutiineja. Kun Nelly kertoo Tollingerille, että heidän yhteinen tyttärensä on kuollut, Tollinger menee tolaltaan ja polttaa Holmanin omistaman saluunan. Zender virittää hänelle ansan erään Nellyn työntekijän (Ann Wakefield) avustuksella. Nelly on saanut asiasta vihiä ja hän lähtee etsimään Tollingeriä. Tollinger aavistaa ansan itsekin ja ampuu Ed Pinchotin (Leo Gordon). Jeff on nähnyt Holmanin saapuvan paikalle ja hakee kiväärinsä. Holman ampuu Tollingerin ja Jeff Holmanin. Nelly saapuu haavoittuneen Tollingerin luo ja kaksikko päätyy jälleen yhteen.

 

Ihan viimeisen päälle ei ole käsikirjoittajat N.B. Stone Jr. Ja Richard Wilson (myös ohjaaja) osanneet hyödyntää Tollingerin hahmoa. Tai sitten ei vaan ole uskallus riittänyt viemään hahmoa vielä ristiriitaisempaan suuntaan: Tollingerin tapa hoitaa kaupungin puhdistus ei sitten lopulta herätäkään sen kummempaa parran pärinää ja Tollingeristä tulee miltei salonkikelpoinen mies, kun saa paheelliset tanssitytötkin pois toimestaan. Hieman köyhäksi ja heikosti toteutetuksi jää myös elokuvan loppuhuipennus eikä suomennoksen mukaisesti Tollinger taistele ihan yksin, sillä Jeff Castle yrittää taistella Holmania vastaan koko elokuvan ajan. Huipennukseksi saisikin jäädä Holmanin saluunan poltto ja siihen johtava tapahtuma, tieto tyttärensä kuolemasta, joka on suistaa Tollingerin lopullisesti raiteiltaan. Vaikkei kohtaus olekaan toteutettu yhtä vaikuttavasti kuin hieman vastaava ”Ranissa”, niin tuollaisen kohtauksen tunnelmaa on enää myöhemmissä elokuvan vaiheissa vaikea ylittää. Ja varsinkaan ”Ranissa”, jossa kohtaus on elokuvan ensimmäisellä puoliskolla, tässä sentään loppukolmanneksella.

 

Näyttelijöistä kukaan ei nouse erityisemmin esiin, ja etenkin kun Tollingerille ei löydy vastavoimaa, Mitchuminkin roolityö on flegmaattista. Ed Pinchotista leivotaan elämää suurempaa konnaa tämän ampumalla heti elokuvan aluksi pienen pojan koiran, mutta tämän jälkeen hän häviää kuvasta täysin, jääden helpoksi maalitauluksi Tollingerille. Claude Akins, joka käy kuolemassa elokuvassa saa roolistaan enemmän irti kuin Leo Gordon ja Holman jää myös pieneen rooliin. Saluunan omistajaa näyttelevä Ted de Corsia jää myös paremmin mieleen kuin Gordon tai Barry. John Lupton tekee ehkä parhaiten osansa, mutta Castlenkin rooli jää vaatimattomaksi. Koska Tollingerin ja Stellan välille tarkoitettua jännitettä ei ole kasvatettu, ei Jeffkään tunne Tollingeria suureksi uhkaksi miehisyydelleen. Angie Dickinson esiintyy yhtenä tanssityttönä.

 

Mielenkiintoisesta aihiosta jää yllättävän vähän mieleen. Tollingerin hyökkäys perustuslakia vastaan, eli oikeutta kantaa asetta, on yksi asia ja Tollingerin ja Nellyn realistinen suhde toinen, jonka vuoksi elokuva erottuu harmaasta massasta.

 

Arvosana: **½

 

man_with_the_gun.jpg