Nopein ase voittaa (The Quick and the Dead)


Pääosissa: Sam Elliott, Tom Conti, Kate Capshaw


Ohjaus: Robert Day (1987) 91 min


Kun koleraepidemia on iskenyt kohti länttä suuntaavaan karavaaniin, Duncan McKaskel (Tom Conti) perheineen eroaa karavaanista. He pysähtyvät wyomingilaiseen pikkukaupunkiin, jossa Doc Shabbitt (Matt Clark) iskee silmänsä Duncanin hevosiin, kun taas yksi hänen miehistään Red Hayle (Jerry Potter) himoitsee Duncanin vaimoa Susannaa (Kate Capshaw). McKaskelit leiriytyvät kaupungin puolelle. Seuraavana aamuna Con Vallian (Sam Elliott), joka jahtaa Docin jengiin liittynyttä puoliveristä The Utea (Patrick Kilpatrick), tulee kertomaan heille, että heidän hevoset on varastettu ja Duncanin pitäisi hakea hevoset itse takaisin. Duncan, joka vastustaa voimankäyttöä, ottaa kiväärin, käskee poikaansa Tomia (Kenny Morrison) laittamaan vankkurit lähtökuntoon ja lähtee kaupunkiin hakemaan hevosia takaisin. Con ei aio osallistua operaatioon, mutta on kuitenkin Duncanin suojelusenkelinä, ampuen mm. Docin pojan (Kurt D. Lott). Doc vaatii kostoa ja he lähtevät McKaskeleiden perään. Con liittyy heidän joukkoon ja napsii yksitellen Docin miehiä, kunnes heitä on jäljellä enää neljä. Eräänä päivänä, kun Con ja Tom ovat metsästämässä, Docin miehet ampuvat Conia. Duncan poistaa luodin Conista ja sen jälkeen he hylkäävät tavaransa nopeuttaakseen matkantekoaan. Con jää väijyksiin ja tappaa Uten. Tämän jälkeen Con sairastuu kuumeeseen ja Susanna hoitaa Conia, jolloin kaksikon lämpimät välit ovat lämmetä entisestään, kunnes Susanna sanoo olevansa onnellinen Duncanin kanssa. Lopulta he saapuvat Susannan veljen, jonka intiaanit (Larry Sellers) sanovat kuolleen Little Bighornin taistelussa, rakentamaan mökkiin. Doc löytää heidän jäljilleen ja saapuu mökille hetkellä, jolloin Con ja Duncan ovat poissa. Susanna ampuu Redin, joka haluaa hyvitystä, koska aiemmin Susanna on piessyt tämän puukalikalla. Con ja Duncan kuulevat laukauksen ja Duncan kiirehtii paikalle ampumaan Docin.


Jos HBO tarkoittaa monelle laadukasta tv-tuotantoa, niin 80-luvulla asiat olivat vielä hieman toisin. ”Nopein ase voittaa” on yhtiön tuottama tv-elokuva, joka on juuri niin hengetön kuin suurin osa näistä Sam Elliottin ja Tom Selleckin tv-westerneistä: elokuvat on suunnattu todennäköisesti koko perheen elokuviksi, joissa perhearvoista pidetään kiinni vaikka ne hieman horjuisivatkin. Tarinan teema on siis sama kuin ”Etäisten laaksojen miehessä”: tuntematon sankari tulee perheen elämään; vaimo alkaa tuntea vetoa muukalaista kohtaan; poika haluaisi oman isänsä olevan enemmän muukalaisen kaltainen; perheen isä joutuu osoittamaan miehisyytensä. Käsikirjoitus on rautalangasta väännetty, ettei katsojan vaan tarvitsisi pohtia itse mitään. Con hokee alvariinsa, miten Duncan on onnekas saadessaan noin kauniin ja kunnollisen vaimon. Vähemmästäkin pasifistimies alkaa menettää hermojaan. Hienovaraisempi vihjailu olisi ollut uskottavampaa ja pitänyt mielenkiintoa elossa, sillä vaikka kuinka odottaisi jotain juonellista yllätystä, niin eihän sellaista tule, kun käsikirjoitus on kasattu käyttäen oppikirjaa ”Elokuvakliseet – lyhyt oppimäärä”. Tämän vastapainona elokuva kuitenkin näyttää ihan kauniilta tv-tuotannoksi, kun kuvauspaikkoihin on satsattu eikä näytä siltä, että pyörittäisiin yhden pusikon ympärillä koko puolitoista tuntista.


Sam Elliottilla on muhkeat viikset, mikä saa epäilemään, että puhuuko hän itse mitään, koska suun liikettä ei näy ollenkaan. Tämä vaikeuttaa myös dialogin seuraamista, koska Elliottin käyttää murretta ja muutenkin puhetyyli on hieman epäselvä. Tom Conti jää etäiseksi niin Elliottin kuin Kate Capshw'nkin suhteen, vaikkei minusta rouva Spielbergin ja Elliottin välillä kipinöi juuri sen enempää. Kenny Morrison on vähään aikaan epäuskottavimpia lapsinäyttelijöitä, joita olen nähnyt ja samat sanat pätevät Patrick Kilpatrickiin, joka ei oikein puoliveriseltä näytä. Mutta ei siltä näytä Elliottkaan, joka on myös tarinassa puoliverinen. Elliottin karisman varassa, maneereistaan huolimatta, elokuva kuitenkin kulkee. Jokin hänessäkin silti mättää: varmaankin juuri nuo viikset, jotka saavat hänet näyttämään 70-luvun pornonäyttelijältä. Pahiksetkaan eivät jää mitenkään erityisesti mieleen Jerry Potterin esittämää Red Haylea lukuun ottamatta. Nähdessään Susannan ensi kerran, mies toteaa, miten hienoa olisi saada pitkään aikaan nainen, joka ei tuoksu hieltä ja valkosipulilta. Kovat on vaatimukset, kun mies itsekään ole mikäänErrol Flynn.


Ja mitään tekemistähän tällä ei ole Sam Raimin westernin ”Nopeat ja kuolleet” kanssa, vaikka sama alkuperäinen nimi niillä onkin.


Arvosana: **


the_quick_and_the_dead.jpg