American Bandits: Frank and Jesse James

 

Pääosissa: Tim Abell, George Stults, Anthony Tyler Quinn

 

Ohjaus: Fred Olen Ray (2010) 88 min

 

Jesse James (George Stults) haavoittuu ryöstäessään armeijan palkkakuljetusta. Frank James (Tim Abell) on sitä mieltä, että Jesse on saatava hoitoon ennen kuin saalis voidaan jakaa. Hän ehdottaa ryhmän muille jäsenille, että he tapaavat myöhemmin Gila Wellsissä,”aavekaupungissa”. Ed Bass (Jeffrey Combs) on asiasta eri mieltä, mutta suostuu enemmistön päätökseen. Jesse ja Frank saapuvat kirkkoon. Saarnamies (Ian Patrick Williams) asuu siellä aikuisen lapsenlapsensa Maryn (Lauren Eckstrom) kanssa. Mary poistaa luodin, mutta Jesse tarvitsee silti oikeaa hoitoa. Frank vie Jessen kaupunkiin ja jättää Jessen lääkärin (Ron Harper) luo ja lähtee Gila Wellsiin. Sheriffi Kane (Peter Fonda) on lähettänyt asiamiehensä Burdetten (Anthony Tyler Quinn) Jamesien jäljille. Kun tämä on käynyt tiedustelemassa kirkossa, Mary lähtee varoittamaan Jesseä. Sillä välin Frank huomaa, että Gila Wells ei olekaan niin autio kuin luuli. Kaupungissa Jesse joutuu ampumaan Burdetten, joka onnekseen vain haavoittuu. Jesse ja Mary pakenevat Gila Wellsiin. Ed Bass ja kumppanit ovat myös saapuneet aavekaupunkiin ja liittoutuvat siellä piileskelleen Tylerin (Ted Monte) kanssa, kun taas Carrie (Siri Baruc) on Frankin puolella. Ed vaatii saada rahat, jotka Frank on piilottanut. Hän uhkaa ampua Carrien, jolloin Carrie vie heidät kätköpaikalle. Jessen saapuminen pelastaa tilanteen ja Bassin porukka pääsee hengistään. Burdette on kuitenkin seurannut Jesseä. Frank antaa puolet rahoista hänelle ja tekee sopimuksen: Jamesit katoavat maisemista, Bass ja kumppanit saavat syyn niskoilleen ja Burdette saa kunniamaininnan palauttaessaan edes osan rahoista. Tämän jälkeen hän ampuu Burdettea käsivarteen, jotta tarina kuulostaa uskottavammalta.

 

Ja niin he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka.” Jos olisin kirjallisesti nokkela, tai muuten vaan pahanluontoinen ihminen, niin ”American Bandits” aiheuttaisi valtaisan verbaalisen purkautumisen. Mutta kun en ole nokkela, ja harvoin pahanluontoinenkaan, toivottavasti, yritän pysyä edes vähän asiassa. Elokuva on julkaistu kaiketi suoraan videoformaatissa, millä nyt ei ole mitään merkitystä, sillä vaikka kuinka komeassa paketissa paska on, niin ei se siitä parane. Yhtä hyvin olisin voinut katsoa VHS kopion kopion kopiota: mitään en olisi menettänyt. IMDB:n arvosana 4,6 ei tietysti huimia odotuksia tarjonnut, mutta kaikilla mittapuilla rima alittuu. Ja komeasti. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Fred Olen Ray näyttää olevan aikamies, mutta hänen käsikirjoituksensa ei pääse edes teini-ikäisen tasolle. Jos miehen ansioluettelossa joka kolmas elokuvan nimi sisältää sanan ”bikini”, niin ei kai muuta voi odottaakaan. Tarinassa ei ole tiettävästi mitään totuuspohjaa, mutta senkin voisi vielä jotenkin sulattaa. Sen sijaan Fred Olen on tehnyt Jamesin veljeksistä pyhimyksiä: ”kun pohjoinen oli sodan jälkeen alistanut etelän, niin kunnon miehetkin joutuivat pahoille tielle.” Jotain tällaista leffan saatesanoissa todetaan. Osin totta: Jamesit käyttivät sitä ainakin tekosyynä toiminnallensa, mutta eiköhän kunnon miehet olisivat keksineet muitakin vaikutuskeinoja. Ja mikä kaikista pahinta: nämä kunnon miehet hurmaavat elokuvan naiset ihan tuosta vaan ja lopussa, kun pahoista on päästetty ilman pihalle, sekä Jesse ja Frank kaappaavat kumpikin naikkosen syleilyynsä ja antavat kunnon suudelmat päälle. Hyi helvetti, mitä katsojan aliarvioimista! Moista kuvottavuutta en muista sitten Alexander Rybakin ”Fairytalen” sanoituksen. (Missä se insuliinipiikki on?) Ilmeisesti leffan budjetti on mennyt Peter Fondan palkkaamiseen, sillä vaikuttaa siltä, että kuvaukset on suoritettu samojen puskien ympärillä ja sisäkohtaukset ties missä paskahuussissa, kun kaikki tilat vaikuttavat ahtailta. Speden ”Hirttämättömissäkin” on saatu laajemman tapahtumapaikan tuntu, vaikka vitsinä on, että siinä pyöritään samassa paikassa.

 

Näitä elokuvia mainostetaan isoilla nimillä, ja joissakin isoilla nimillä on jopa isot roolit. Ilmeisesti Peter Fondalle on jäänyt joku trippi päälle, kun on lupautunut tämmöiseen roskaan. Aikaa kuvauksissa on tuskin mennyt viittä minuuttia kauempaa, sillä sen enempää hän ei kuvassa näy ja hänen paikallaan voisi olla kuka tahansa. Muut näyttelijät ovat jotakuinkin tuntemattomia minulle. Jamesin veljesten kunnollisuus vie hahmoista kaiken särmän, pahikset ovat tyypillisiä pahiksia, naisroolit juuri niin typeriä kuin kuvitella voi. Ainoastaan Burdetten hahmo kiinnostaa edes hieman, koska hahmosta paljastuu alussa ristiriitaisia piirteitä. Kaikki näyttelijät näyttelevät hyvin hillitysti, puisevasti eikä Jeffrey Combs riehu ihan pahimmalla tavalla. Se lieneekin ainoa positiivinen asia sopassa, negatiivisesta riittäisi kerrottavaa, mutta en siihen pysty, koska se aiheuttaisi vain turhaa pääsärkyä. Muuten elokuvan voisi kuvailla Leonard ”Oz” Osbournen kommentilla curryruoasta: ”Sen voisi heittää suoraan vessanpyttyyn, niin jää se välivaihe kokonaan pois.” Eli, jos jostain ihmeen syystä on saanut American Banditsin kuvatallenteena, hommannut suoratoistopalvelusta tai tallentanut digiboksille, niin suoraan pyttyyn vaan.

 

Arvosana: *

 

american_bandits.jpg