Stolen Goods colour (Blue Steel b&w)

 

Pääosissa: John Wayne, Eleanor Hunt, George Hayes

 

Ohjaus: Robert N. Bradbury (1935) 54 min

 

John Carruthers (John Wayne) hiipii salaa saluunaan nukkumaan. Kohta perässä saapuu sheriffi Jake (George Hayes), joka epäilee etsintäkuulutetun rikollisten liikkuvan alueella, varsinkin kun rajuilma on pakottanut postivaunut jäämään kaupunkiin. Saluunan kassakaappiin säilötään rahaa. Sheriffi menee huoneeseen, josta näkee kassakaapin luo. Ihmiset nukahtavat, jolloin Polka Dot Bandit (Yakima Canutt) ryöstää kassakaapin. Carruthers herää ryöstäjän poistuessa ja menee tutkimaan rikospaikkaa ja löytää rosvolta pudonneen kannuksen. Sheriffi on myös herännyt ja näkee Carruthersin ja luulee tätä syylliseksi, mutta Carruthers ehtii poistua. Sheriffi jäljittää hänet, mutta ei paljasta, mistä epäilee miestä. Pian he huomaavat naisen ja vanhan miehen pakenevan takaa-ajajia ja he lähtevät apuun. Mies saa surmansa, mutta tämän tytär Betty Mason (Eleanor Hunt) jää henkiin. Sheriffi ja Carruthers lähtevät ajamaan murhaajia takaa, Bettyn suunnatessa kaupunkiin. Rosvojoukkoa johtava Bandit ampuu sheriffiä, joka putoaa järveen. Carruthers hyppää perään pelastaakseen tämän. Bandit uskoo osuneensa kumpaakin, ja kun miehistä ei näy jälkeäkään, hän uskoo miesten kuolleen. Kaupungin rikas mies Malgrove (Edward Peil Sr.) lupaa pitää huolta Bettystä ja lähtee noutamaan tämän isää yhdessä Banditin kanssa. Malgrove palkkaa lopulta sheriffin ja Carruthersin tuomaan kaupunkiin elintarvikkeita, joita Mason oli tuomassa kaupunkiin. Malgroven aikeena on pakottaa ihmiset lähtemään nälkiintymisen vuoksi kaupungista ja ostaa näiden tilat pilkkahinnalla, koska tilojen alla kulkee valtava kultasuoni. Betty kuulee suunnitelman ja joutuu Malgroven vangiksi. Carruthers huomaa Banditilta puuttuvan kannuksen ja löytää tämän tavaroista pilkullisen kaulahuivin, joka on etsintäkuulutetun rosvon ainut tuntomerkki. Miehet vapauttavat Bettyn, hoitavat Banditin pois pelistä ja lähtevät viemään ruokakuljetusta kaupunkiin, mutta Malgrove johtaa itse rosvojoukkoa aikeinaan tappaa sheriffi ja Carruthers ja saada kaupunki kokonaan omakseen.

 

”Stolen Goodsiin” on mahdutettu paljon tavaraa, ja vähän liikaakin kestoonsa nähden. Tapahtumat vyöryvät hirveää vauhtia eteenpäin, joten kyydissä on jo hieman vaikea pysyä. Juoneen on panostettu ihan kiitettävästi ja joitakin yllätyksiä tarinasta voi löytää. Vai löytääkö sittenkään, jos on vähänkin katsonut tämän lajin elokuvia? Tarina voisi toimia yhtä hyvin myös 30-luvun gangsterileffana ainakin roolihahmojensa puolesta ja toiminnaltaan 80-luvun toimintaleffana: John Wayne, ja nimenomaan Wayne itse, saa mätkiä rosvoa kuonoon oikein urakalla ja ottaa iskuja vastaan siinä sivussa. Lopun takaa-ajokohtauksessa nähdään myös hiuksia nostattavia stuntteja, kun Carruthers hyppää hevosvaunujen hevosten selkään ja poimii maahan pudonneen Bettyn tallautumasta kavioiden alle. Ohjaaja Bradbury on selkeästi keskittynyt vauhtiin ja toimintaan, sillä näytteleminen aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Esim. Bettyä ei tunnun isänsä kuolema hetkauttavan juuri ollenkaan. Ja ehkä tässä tuli todistetuksi se, miksi Canutt pysyi ensisijaisesti sijaisnäyttelijänä. Myös leikkaukseen on paneuduttu, ja varsin kekseliäästi: paikasta ja ajasta siirrytään toiseen nopealla panoroinnilla ja leikkauskohta on kameranliikkeiden välissä. Omaperäinen ratkaisu on toimiva enkä muista moista nähneeni tätä vanhemmissa elokuvissa. Sille on varmaan jokin oikea ammattitermikin, mutta en sitä tähän hätään löytänyt, joten kutsun sitä siis panorointileikkaukseksi.

 

”Stolen Goods” kuuluu siihen kategoriaan, joka olisi tarvinnut vähän suuremmat puitteet toimiakseen halutulla tavalla. Ja tietysti Carruthersin ja Bettyn naiivi rakkaussuhde olisi voitu jättää kokonaan pois. Näihin Lone Starin elokuviin ilmeisesti kuuluu, että leffa kuin leffa päättyy häihin. Wikipediassa kerrotaan erheellisesti, että elokuva tunnetaan myös nimellä An Innocent Man. Tuo on kuitenkin eri elokuva, joka löytyy samasta boksista, ja, jolle löytyy jopa suomenkielinen nimi (Murhaaja pakomatkalla).

 

Arvosana: **½

 

blue_steel.jpg