Gold Strike River colour (The Lucky Texan b&w)

 

Pääosissa: John Wayne, Barbara Sheldon, George Hayes

 

Ohjaus: Robert N. Bradbury (1934) 55 min

 

Jerry Mason (John Wayne) palaa yliopistosta kotiseuduilleen ja ryhtyy auttamaan tuttavaansa Jake Bensonia tämän sepän töissä. Eräänä päivänä koira tuo mukanaan kiven, jonka Jake oli irrottanut erään hevosen kengän välistä. Jerry huomaan murikan olevan kultaa ja miehet lähtevät heti virtapaikalle, josta asiakas sanoi tulleensa ja miehet huomaavat löytäneensä kultasuonen. Saatuaan pussin täyteen, he vievät kullan kaivosasioista vastaavaan toimistoon. Miehet eivät kerro omistaja Harrisille (Lloyd Whitlock) missä kultasuoni sijaitsee. Myöhemmin miehet tuovat lisää kultaa, tällä kertaa leiliin piilotettuna. Jake hoitaa asian tällä kertaa yksin. Harris ja apulaisensa Joe Cole (Yakima Canutt) huijaavat häntä ja ottavat allekirjoituksen hänen asuntonsa luovutuspaperiin. Ongelmia tulee lisää, kun rahavaikeuksissa oleva sheriffin poika Al (Eddie Parker) huomaa Jaken rahat, kun hän on viemässä niitä pankkiin. Pankkiiri Williams (Gordon De Main) ottaa rahat, ja kun Jack on poistunut toimistosta, Al kolkkaa pankkiirin ja vie rahat. Jake kuulee ääniä ja palaa toimistoon, jolloin häntä epäillään syylliseksi ja hänet pidätetään. Jerry pääsee Alin jäljille tunnistettuaan rahojen sisälle jättämänsä lapun. Jerry saa hurjan ajojahdin päätteeksi Alin kiinni ja Jake vapautetaan. Jake lähtee piilottamaan huuhdontaränniä, mutta Harris ja Cole ampuvat häntä, kun tämä ei suostu paljastamaan kullanhuuhdontapaikkaa. Kaupunkilaiset luulevat hänen kuolleen. Jerry tuo Jaken kaupunkiin saapuneen pojantytär Bettyn (Barbara Sheldon) luo. Kun kaupunkiin valtausta rekisteröimään saapuvan Jerryn hevosesta löydetään leilin täydeltä kultaa, Jerry pidätetään Jaken murhasta. Betty saa tietää pidätyksestä, mutta Jerry käskee hänen pitää suunsa kiinni ja pyytää Jakea saapumaan salaa aamulla oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynnissä Jake paljastaa itsensä ja Harrisin ja Colen syyllisiksi ampumiseen. Nämä pakenevat, mutta Jerry ja Jake lähtevät takaa-ajoon. Ja lopussa vietetään häitä.

 

”Gold Strike River” vetää John Wayne-kokoelman pohjat, ainakin ennen viimeistä elokuvaa. Juoni on täynnä irrallisia kohtauksia, jotka on tehty vain tekemisen ilosta eikä mitenkään tarinaa tukien. Kaikista huvittavin on Jerryn takaa-ajo, jossa hän hevosen selästä pudottuaan jatkaa takaa-ajoa laskemalla keppi jalkojen välissä jonkinmoista akveduktia pitkin. Kovin suuria riemun kiljahduksia ei myöskään aiheuta lähes busterkeatonmaiseksi yltyvä lopun takaa-ajo, jossa pahikset pakenevat moottorikäyttöisellä resiinalla ja sankarit seuraavat autolla ja hevosella mennen ristiin rastin rautatielinjan kanssa. Kovin kaukana ei olla myöskään Maantiekiitäjän ja Kelju K. Kojootin seikkailuista. George Hayes puetaan naiseksi, koska jonkun mielestä on hauskaa, kun mies on pukeutunut naiseksi. Eikä juontakaan ole kovin uskottavaksi tehty: Jerry passitetaan vankilaan, vaikkei kukaan ole nähnyt ruumista ja Jaken kuolemasta on vain pelkkiä huhupuheita; pankkiiri julistetaan välittömästi kuolleeksi, mutta myöhemmin hän onkin hengissä; ihmisiä ja tapahtumia ilmestyy selittämättä ratkaisemaan tarinaa aina, kun sille on vähänkin tarvetta ym. Edellisessä kirjoituksessa mainitsemani panorointileikkaus on nyt jatkuvassa käytössä ja se menettää tehonsa. Ilmeisesti Bradbury huomasi tämän itsekin ja käytti sitä säästeliäämmin ”Stolen Goodsissa”. Vaikka kuinka yritän suhteuttaa elokuvan aikakauteensa, aikalaisiinsa ja ennen kaikkea budjettiinsa, niin ei siltikään tarvitsisi tällaista sekametelisoppaa tehdä.

 

Elokuvasta ei oikein jäänyt muuta kuin sinänsä hauska kohtaus, jossa Yakima Canutt yrittää taltuttaa muulia. Kohtauksessa on samaa meininkiä kuin Uuno Turhapuron härkätaistelukohtauksessa, käänteisesti tietenkin, sillä toisin kuin Canuttin esittämä Joe Cole, Uuno selviää aina voittajana. Ja tietenkin se, että yliopistosta valmistunut mies päätyy ensimmäiseksi sepän apulaiseksi. Ei tekisi pahaa Suomessakaan, niin saataisiin tehtyä se Sipilän mainostama kilpailukykyloikka eikä leikattaisi... ja paskat! Ja George Hayes on ihan leppoisan hauska roolissaan siihen asti, kunnes vetää koltun ylleen.

 

Arvosana: *½

 

the_lucky_texan.jpg