Guns Along the Trail colour (Paradise Canyon b&w)

 

Pääosissa: John Wayne, Marion Burns, Reed Howes

 

Ohjaus: Carl Pierson (1935) 52 min

 

John Wyatt (John Wayne) saa tehtävän jäljittää Meksikon rajalla toimiva rahanväärentäjä. Epäiltynä ovat entiset rohdoskauppiaat. Hän lyöttäytyy yhteen toisen heistä kanssa: kiertelevä show- ja rohdosmies Doc Carter (Earle Hodgins), jonka kumppani Curly Joe Gale (Yakima Canutt) on aikoinaan ilmiantanut viranomaisille. Kun Curly saa tietää Carterin olevan tulossa kaupunkiin, hän yrittää tapattaa Carterin, tämän tyttären Lindan (Marion Burns) ja muusikot Iken (Perry Murdock) ja Miken (Gordon Clifford), mutta John estää yrityksen. Curlyn oikea käsi Red (Reed Howes) yrittää lavastaa Carterin syylliseksi varkauteen, mutta John löytää varastetuksi ilmoitetut tavarat ja hänet pidätetään, kun tavarat ovat hänen hallussaan. Sillä välin, kun Carter ja Linda otetaan panttivangiksi, John viedään meksikolaisen kapteenin (Gino Corrado) eteen, joka on saanut tiedon Wyattin saapumisesta alueelle ja laskee hänet vapaaksi. John löytää Curlyn salaisen painopaikan, mutta Curly pääsee pakenemaan. John seuraa häntä hylättyyn kaivokseen, jossa Lindaa ja Carteria pidetään vankeina. Meksikolaissotilaat hoitavat Curlyn miehet, kun taas Johnin tehtäväksi jää pelastaa Carterit ja hoidella Curly.

 

”Guns Along the Trail” tekniset arvot eivät poikkea siitä, mitä edellisessä arvostelussa kirjoitin. Vahingosta viisastuneena käänsin elokuvasta värit pois heti kättelyssä, jotta leffan b-mäisyys ei haittaisi niin paljon, mikä osoittautui myös oikeaksi ratkaisuksi. Kyseessä on lännen maisemiin sijoittuva poliisielokuva. Mitään mysteeriä käsikirjoitus ei tarjoa, sillä väärentäjän henkilöllisyyttä ei yritä peitellä missään vaiheessa. Alun kehittelyvaihe etenee jo hieman kiusaannuttavankin nopeaa tahtia, kun kaikki tuodaan eteen hopeatarjottimella, kunnes yhtäkkiä ollaankin jo rajakaupungissa, joka jostain kumman syystä on puoliksi Yhdysvaltain ja puoliksi Meksikon puolella, kuin Berliinin aikoinaan Saksojen rajalla.

 

Katselemisen arvoisen elokuvasta tekee sen, että saamme nähdä Yakima Canuttin oikeassa näyttelijäroolissa, vaikka onhan noita ollut sekä aiemmin että myöhemminkin. Kukahan muuten toimi Canuttin sijaisnäyttelijänä? :) Tiedä sitten, onko tästä johtuva seikka, mutta stunt-kohtaukset eivät oikein vakuuta, vaikka Canutt onkin mainittu sijaisnäyttelijänä. Kohtauksia on nopeutettu ja muutenkin ovat hieman kömpelön näköisiä. Oletan, että johtuen Canuttin roolityöstä, niin stuntteja on kevennetty, jotteivät ne vaaranna roolityötä. Canutt pärjää yhtä hyvin kuin muutkin näyttelijät, vaikka tässäkään elokuvassa ei näyttelijöiltä paljon vaadita. Ehkä parhaiten onnistuu Earle Hodgins, jonka esittämä rohdoskauppias suhtautuu lähes uskonnollisella hartaudella myymäänsä tuotteeseen, vaikka vaikuttavana lääkeaineena on ainoastaan pirtu: tai ehkä juuri siksi. Myyntipuhe on hauskaa kuunneltavaa, toisin kuin sitten humalaisten katseleminen leffan lopussa. Toinen positiivinen seikka on se, että kerrankin poliisi- ja sotilasviranomaiset on laitettu toimimaan yhteistyössä ilman, että toiset kokevat tulevansa varpaille tallotuiksi. Meksikolaisviranomaisetkin on kuvattu ammattitaitoisina humorististen hahmojen sijaan. Kunnianhimoisemmalla käsikirjoituksella ja suuremmalla budjetilla elokuvasta olisi voinut tulla oikeankin hyvä. Tällaisenaan se toimii ainoastaan keskinkertaisena tv-sarjan jaksona.

 

Arvosana: **

 

guns_along_the_trail.jpg