Slow West

 

Pääosissa: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn

 

Ohjaus: John Maclean (2015) 84 min

 

Skotlantilainen aristokraattinuorukainen Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) on matkustanut Amerikkaan etsimään paennutta rakastettuaan Rosea (Caren Pistorius) ja tämän isää (Rory McCann). Matkalla hän törmää irlantilaistaustaiseen palkkionmetsästäjään Silas Selleckiin (Michael Fassbender), joka lupaa viedä Jayn perille. Kauppa-asemalla Silas huomaa etsintäkuulutuksen Rose ja John Rossista ja tunnistaa nämä Jayn etsimiksi henkilöiksi. Jayn avulla Silas aikoo saada palkkion itselleen. Rossien perässä on myös Silasin entinen toveri Payne (Ben Mendelsohn) rikoskavereineen ja mystinen saarnamies Victor The Hawk (Edwin Wright) tarkkuuskivääreineen. Pitkän matkan jälkeen niin Hawk, Payne kuin Silas ja Jay saapuvat Rossien tilalle yhtä aikaa eikä verenvuodatukselta välty juuri kukaan.

 

Skotlantilainen John Maclean, entinen Beta Bandin muusikko, on kirjoittanut ja ohjannut varsin erikoisen lännenelokuvan. Tämä sangen minimalistinen elokuva pursuaa siitä huolimatta kansainvälisyyttä: kuvaukset tehtiin Uudessa-Seelannissa, näyttelijöitä on monelta mantereelta, esim. Kodi Smit-McPhee Australiasta ja Caren Pistorius Etelä-Afrikasta. Ensimmäisen kokopitkän elokuvan perusteella MacLeanille voi luvata hyvää tulevaisuutta ainakin ohjaajana. ”Slow Westin” perusteella ei voi uskoa, että MacLean on ohjannut musiikkivideoita, sillä elokuva on nimensä mukaisesti, ja nykysuuntauksen vastaisesti, hitaasti etenevä: otokset ovat pitkiä eikä edes ratkaisuvaiheessa leikkaustahti kiihdy hallitsemattomaksi sekasotkuksi. ”Slow West” esiteltiinkin Sundancen elokuvafestivaaleilla, jossa se pääsi myös palkinnoille. Elokuvalla on sopivasti mittaa, sillä kahdella aikatasolla kulkeva tarina itsessään on vähän köyhä eikä järin omaperäinen. Epäsovinnainen loppuratkaisu iskee katsojasta ilmat pihalle, tuoden mieleen hieman sellaiset klassikot kuin ”Suuri hiljaisuus” tai ”Lainvartija”. Muutenkin elokuvan sävy on varsin melankolinen ja yksittäisenä kohtauksena mieleen jää se, kun Jay ampuu kauppa-asemaa ryöstäneen naisen, jonka jälkeen hän ja Silas löytävät ulkoa tämän nälkiintyneet lapset, jotka jäävät onnensa nojaan. Maclean todistaa myös, ettei dialogin tarvitse olla yhtä virtaa ja näppärää sanailua peittääkseen tarinan ohuutta. Monestakin elokuvasta voisi, ja pitäisi, leikata puoli tuntia pois tyhjänpäiväistä sanailua.

 

Näyttelijöistä tutuin on tuottajanakin toiminut Michael Fassbender. Rory McCann tunnetaan parhaiten ”Game of Thronesin” Hurttana. Tarinassa ei niinkään ole tärkeää Rosen löytämien, vaan Silasin ja Jayn suhde, sillä todellisuudessa Jayn ja Rosen välillä ei ole mitään, ainoastaan Jayn haaveissa, onhan Rose häntä paljon vanhempikin. Silas opettaa Jaylle paljon selviytymisestä, mutta on loppujen lopuksi se, joka oppii enemmän elämästä. Fassbenderin ja Smit-McPheen yhteistyö toimii hyvin. Fassbender on nyt huomattavasti kovempi tyyppi kuin ”Jonah Hexissä”, jossa ylinäyttely vei näyttelemästään hahmosta vähänkin uskottavuuden. Smit-McPhee vaikuttaa oikeasti olevan vähän ”väärässä maailmassa”, oli se sitten harkittua tai ei. Korvaan kävi se, että hänen skottimurre vaihtelee aika paljon elokuvan aikana. Ben Mendelsohn osaa olla suostutteleva roisto eikä ole vaikea kuvitella hänen saavan uusia jäseniä koplaansa. Näyttelijätyö on kauttaaltaan luonnollista, tarinan ja teknisen toteutuksen hengessä, mitä toivoisi näkevän enemmän. Caren Pistoriuksen osaksi on jäädä pelkäksi kuriositeetiksi, mutta hänenkin kohdallaan kannattaa odottaa loppuun saakka, sillä hänellä on ratkaiseva rooli dramaattisessa loppuratkaisussa.

 

Slow West” pesee selvästi toisen muusikon, Nick Caven kirjoittaman ”The Propositionin”, joka niin ikään luottaa sykähdyttävään loppuun. Vaikka elokuvalla onkin omat puutteensa, lähinnä käsikirjoituksen osalta, on miellyttävää, että vastaan tulee elokuvia, jossa ohjaajalla on oma näkemys ja koko tuotantotiimi näyttelijät mukaan luettuna noudattaa tuota näkemystä. Elokuvavuonna 2015 ”Slow West” tulee jäämään unohduksiin, sillä tänä vuonna ilmestyvien elokuvien joukossa on uusi Terminator, Star Wars ja James Bond. Kyynisenä ihmisenä uskon, että mainitsemani elokuvat, vaikka etenkin Star Wars ja 007 kuuluvatkin lempielokuviini, tulevat olemaan heikompia tapauksia kuin ”Slow West”: niistä kyllä tietää, mitä saa, mutta se alkaa käydä jo rasitteeksi.

 

Arvosana: ***

 

slow_west.jpg