Kultaa El Pasoon (The War Wagon)

 

Pääosissa: John Wayne, Kirk Douglas, Howard Keel

 

Ohjaus: Burt Kennedy (1967) 101 min

 

Taw Jackson (John Wayne) pääsee hyvän käytöksen vuoksi ehdonalaiseen ja palaa kotiseudulleen. Hän aikoo kostaa Frank Piercelle (Bruce Cabot), joka lavasti hänet syylliseksi ja vei tämän maatilan, josta löysi kultasuonen. Taw aikoo ryöstää Piercen kullan, kun sitä kuljetetaan El Pasoon. Kulta on panssaroidun vaunun sisällä kassakaapissa. Vaunun aseistuksena on konekivääri. Onnistuakseen ryöstössä, hän tarvitsee apua. Ensiksi hän menee Lomaxin (Kirk Douglas) puheille. Lomax on aiemmin yrittänyt tappaa Taw'n, ja saa nytkin Pierceltä tarjouksen Jacksonin tappamisesta, mutta Taw'n lupaama 100000$ houkuttelee enemmän kuin Piercen 10000$. Kolmantena mukaan tulee intiaani Levi Kävelevä Karhu (Howard Keel), joka suostuttelee päällikkö Villin Hevosen (Marco Antonio) auttamaan taistelussa yhteistä vihollista, Pierceä vastaan. Neljäs mies on Taw'n entinen sellikaveri Billy Hyatt (Robert Walker jr.), joka hallitsee räjähteet. Viides mies on Wes Fletcher (Keenan Wynn), jonka tehtävä on kuljettaa ryöstösaalis turvaan, sillä kukaan ei epäile Piercen palveluksessa olevaa miestä. Viisikolle ongelmia aiheuttaa Billyn alkoholismi sekä Billyn ihastuminen Wesin nuoreen vaimoon Kateen (Valora Noland). Pierceä hämätäkseen Lomax lupaa tappaa Jacksonin. Suunnitelma toimii hyvin siihen asti, kunnes Villi Hevonen päättääkin ottaa kullan itselleen.

 

”Kultaa El Pasoon” on Waynen ja Douglasin kolmas yhteinen elokuva. Käsikirjoituksen omasta romaanistaan on tehnyt Clair Huffaker, joka tunnetaan myös ”Puoliverisestä” ja ”Comancherosista”. Jos ”Puoliverinen” pyrki vakavampaan pohdintaan, ”Kultaa El Pasosta” menee vain ja ainoastaan viihteen ehdoilla, ja paikoitellen meno onkin varsin vauhdikasta rymistelyä. Viattomasta elämänkatsomuksestakin on päästy eroon, sillä ”rikolliset” onnistuvat ainakin osittain suunnitelmassaan. Esim. elokuvissa ”Kovat kaverit” ja ”Varastin miljoonan” paha saa palkkansa. Juonikuvio on varsin tuttu: tarvitaan muutama erikoismies suorittamaan mahdotonta tehtävää. En ihan täysin kyllä ymmärtänyt, mikä oli Levi Kävelevän Karhun erikoisosaaminen, kontakti Villiin Hevoseen? Vastaavanlaiset sotaelokuvat (”Navaronen tykit”) on tehty lähes poikkeuksetta vakavasti. ”Kultaa El Pasoon” on saanut veijarimaisen luonteen, lähinnä Kirk Douglasin roolihahmon toimesta, mikä rikkoo mielestäni kokonaisuutta. Eikä tämäkään western pääse maaliin ilman hassunhauskaa saluunatappelua, jonka tarkoitus jää jälleen kerran Atlantiksen kohtaloa suuremmaksi mysteeriksi.

 

Kohtalaisen nimekkäästä näyttelijäkaartista huolimatta, näyttelijätyö on keskinkertaista. John Wayne on John Wayne, siitä ei tarvitse sen enempää mainita. Mutta Kirk Douglas aiheuttaa suuren pettymyksen: hän virnistelee turhankin itsetietoisesti, korostaa Lomaxin vekkulimaista luonnetta, vaikka miehen pitäisi olla kylmäverinen tappaja. Robert Walker jr. ei missään vaiheessa vakuuta olevansa alkoholisti tai edes krapulainen. Pahimpana tapauksensa on kuitenkin Howard Keel, joka ei edes yritä olla intiaani. Miehen päähän on lyöty musta, letitetty peruukki ja sen on ilmeisesti katsottu riittävän: ei vähäistäkään aksenttia puheessa tai mitään eleitä, joka viittaisi johonkin muuhun kuin perusamerikkalaiseen kalpeanaamaan. Aviopari Wes ja Kate Fletcher ovatkin elokuvan onnistuneimmat ja uskottavimmat hahmot: Keenan Wynn on oikeasti pelottava alistaessaan ostamaansa vaimoa, josta on mustasukkainen ja viehättävä Valora Noland pelokkaana vaimopolona, jonka on mahdotonta toimia miehensä mieliksi. Vähäpätöisemmissä rooleissa ovat mm. Bruce Dern ja stunt-näyttelijänä ja ”Konna ja koukku” -elokuvien ohjaajana kuuluisuuteen yltänyt Hal Needham.

 

Burt Kennedyn elokuvista ”Kultaa El Pasoon” sijoittuu kuitenkin kärkipäähän. Kiitos vauhdikkaan toiminnan, Korkeajännitystyyppisen käsikirjoituksen ja John Wayne westernissä riittää herättämään riittävästi mielenkiintoa. Myös ukrainalaissyntyisen säveltäjän, Dimitri Tiomkinin musiikki on Ennio Morriconen tavoin vahvassa roolissa. Tunnetuimpien westernteemamusiikkien säveltäjinä tämä kaksikko on aivan omassa kastissaan.

 

Arvosana: **½

 

the_war_wagon-normal.jpg