Shoot to Kill (Los cuatreros)

 

Pääosissa: Edmund Purdom, Frank Latimore, María Silva

 

Ohjaus: Ramón Torrado (1965) 82 min

 

Thompsonilta (Luis Induni) varastetaan hevosia ja hän aikoo puuttua asiaan keinolla millä hyvänsä. Kaupunkiin saapuu Tom Jameson (Edmund Purdom), joka väittää, että Thompson aiotaan kidnapata. Sheriffi (Antonio Jiménez Escribano) uskoo Tomin olevan kidnappaaja, joka vain hämää muita. Tom menee Thompsonien tilalle, ja vaikka isäntä ei uskokaan, niin uhkaus käy toteen ja Tom pelastaa Thompsonin. Thompsonin tytär Mary (Maria Silva) ihastuu mystiseen mieheen, mikä ei ole tämän serkun, Lancen (Frank Latimore) mieleen, joka haluaisi naida Maryn, jotta pystyisi maksamaan pelivelkansa appiukon omaisuudella. Thompson palkkaa Tomin tilan esimieheksi vastoin Lancen tahtoa. Lance päättää lavastaa Tomin murhaajaksi ja hänet pidätetään. Armeijan joukko-osasto vie Tomin ja tämän sellissä tapaaman Panchon (Fernando Sancho). Todellisuudessa Tom on armeijan upseeri ja he ovat järjestävinään teloituksen erämaassa. Pancho, joka pyörtyy luultuaan tulleensa ammutuksi, johdattaa tämän jälkeen Tomin hevosvarkaiden piilopaikkaan, jota johtaa Lance. Tom joutuu vangiksi, mutta Pancho, joka edelleen luulee, että Tom pelasti hänet teloitukselta, auttaa Tomin pakenemaan. Pakoretken aikana hän vaihtaa henkilöllisyyttä, jättäen muut uskomaan, että aavikolla makaama ruumis on hän, ja hän palaa kaupunkiin kaksoisveljenään, pappina. Thompson on kuollut ja Lance aikoo viedä Maryn vihille, mutta Tom tekee kaikkensa estääkseen sen.

 

Kun yhteen elokuvaan kasataan kaikki kliseet, eikä ainoastaan westerneistä, tulos on näinkin mykistävä. Espanjalaisilla tekijöillä on ollut ihan vakava tarkoitus elokuvansa kanssa: käsikirjoittajiakin on ollut neljä, mitä ei huomaa muusta kuin tolkuttomista epäuskottomuuksista, (jotka käyvät ilmi juonikuvauksesta, mitä niitä enempää selittelemään) ja juonellisista hyppäyksistä. Mistä Tom on alkujaan saanut tietää hevosvarkaiden (espanjakielinen nimi los cuatreros) aikeista? Mistä armeija tietää, että Tom on vankilassa? Thompsonin kuolema tulee yht'äkkiä esille puheessa ym. Näinköhän yksi käsikirjoittaja on vastannut omasta osuudesta ja ollut täysin tietämätön mitä muut kirjoittavat omaan neljännekseensä? Ja sankarihan on taas sitä luokka, että miestä voi lyödä pesäpallomailalla keskelle käkätintä ja mies pomppaa välittömästi pystyyn ilmaan mitään ruhjeita. Ja jotta kaaos olisi täydellistä, niin ääniraidalla sankari seikkailee nimellä Tom Jameson, kun taas miehen lavastetussa haudassa koreilee nimi Jim James (James James?)

 

Espanjan oma westerntähti Fernando Sancho esittää vähemmän välkkyä hevosvarasta. Toinen tutumpi kasvo on Lorenzo Robledo, joka muistetaan parhaiten roolihahmosta, jonka vaimon ja lapsen El Indio ammututtaa hyvitykseksi vankilassa istumastaan ajasta. Tuo kohtaus elokuvasta ”Vain muutaman dollarin tähden” on piirtynyt mieleen lähtemättömästi, sillä hänen kasvoihin piirtyy koko kohtauksen vaikuttavuus. Tuolla 15 sekunnin pätkällä hän pyyhkii alleen kaikkien tämän elokuvan näyttelijöiden osaamisen, mukaan lukien omansa. Sankarin roolissa on täysin vääräntyyppisessä genressä oleva brittinäyttelijä Edmund Purdom. Miehestä ei saa karskia pyssysankaria millään. Hieman paremmin onnistuu Frank Latimore, mutta hänenkin roolihahmo on niin kliseiden täyttämä ja ennalta arvattava, että vaikeahan hänestäkään on mitään nyanssia irti saada. Ja naisroolien tarkoitus on näyttää söpöltä, jotta tytön, sankarin ja konnan välille saadaan kolmiodraamaa aikaiseksi. Jos nyt äkkipäätään pitää valita, niin se Tomia auttava tanssityttö Katherin (Laura Granados) olisi ollut houkuttelevampi vaihtoehto.

 

Kun pelimerkit eivät ole kohdallaan, on aivan turha yrittää luoda jotain John Fordin tai Sergio Leonen hengessä. Rohkeampi päätös olisi ollut kokeilla jotain täysin omaa, minkä esimerkiksi Spede ymmärsi hiekkakuoppawesterneissään, kun osa vitseistä kohdistui suoraan puitteisiin, joita Suomessa oli mahdotonta toteuttaa. Enkä nyt tarkoita, että elokuvasta olisi pitänyt tehdä komedia, sillä suurin osa eteläeurooppalaisten westernhuumorista menee allekirjoittaneelta yli ymmärryksen. Onneksi elokuvassa on sen verran vauhtia, että sen jaksaa katsoa läpi kerran, mutta ei enää toista kertaa. On kuitenkin muistettava, että tätäkin huonompia westerneitä on tehty.

 

Arvosana: *½

 

shoot_to_kill-normal.jpg