Seitsemän miestä jäljellä (Seven Men from Now)


Pääosissa: Randolph Scott, Lee Marvin, Gail Russell


Ohjaus: Budd Boetticher (1956) 75 min


Silver Springsin entinen sheriffi Ben Stride (Randolph Scott) hakee suojaa sateelta ja osuu luolaan, jossa kaksi miestä ovat suojassa sateelta. Miehet ihmettelevät, miten Ben on liikkeellä semmoisella kelillä. Ben sanoo etsivänsä seitsemää miestä, jotka ryöstivät Wells & Fargon rahakirstun Silver Springsissä ja tappoivat samalla hänen vaimonsa. Miehet tiedustelevat, onko Ben löytänyt yhtään, johon Ben toteaa ”kaksi”, minkä jälkeen miesten pokka pettää ja Ben ampuu heidät. Toisaalla idästä saapunut uudisasukaspariskunta, John ja Annie Greer (Walter Reed ja Gail Russell) ovat jääneet kiinni mutakuoppaan. Paikalle saapuva Ben auttaa heidät irti. Greerit ovat matkalla Kaliforniaan Flora Vistan kautta, minne Benkin päättää suunnata. Matkalla he saavat ratsuväen upseerilta varoituksen Chiricahua-intiaaneista, jotka ovat vaarallisia. He pysähtyvät autiolle postiasemalle, jonne saapuu niin ikään rahojen perässä oleva rikolliskaksikko Bill Masters (Lee Marvin) ja Clete (Don 'Red' Barry). Bill on Benin vanha tuttu. Bill alkaa heti kylvämään epäilyksiä Johnin ja Annien päähän, kunnes Ben seuraavan yönä kyllästyy ja ajaa kaksikon tiehensä. Bill ja Clete menevät Flora Vistaan ja lyöttäytyvät yhteen rahat ryöstäneen Payte Bodeenin (John Larch) ja tämän miesten kanssa. Kaupungin ulkopuolella Ben käskee Greerin pariskuntaa jatkamaan suoraan Kaliforniaan. John ei kuitenkaan suostu, sillä hänelle on maksettu ryöstösaaliin tuomisesta Flora Vistaan. Bodeen on lähettänyt kaksi miestä Beniä vastaan, joka loukkaantuu taistelussa. John ja Annie pelastavat hänet, jolloin Ben saa tietää ryöstösaaliin olevan Johnilla. Ben jää odottamaan rahakirstun kanssa kanjoniin. John haluaa auttaa ja menee Flora Vistaan sheriffin luo. Bodeen, joka raivostuu Johnin petettyä hänet, ampuu Johnin ja lähtee Billin ja Cleten kanssa hakemaan saalistaa ja tappamaan Benin.


Randolph Scott ja Budd Boetticher löivät osaamisensa yhteen ensimmäisen kerran, mikä johti kaiken kaikkiaan seitsemään ja arvostettuun westerniin. Burt Kennedyn käsikirjoituksen osti John Waynen tuotantoyhtiö Batjac ja alun perin Waynen oli tarkoitus esittää Ben Stridea. Aikatauluongelmat pakottivat Waynen vetäytymän projektista ja hänen tilalleen palkattiin toinen ikoni, Randolph Scott. Wayne kävi vielä tekemässä leikkauksen, josta ohjaaja Boetticher ei ollut mielissään. Katsomani versio on 3 minuuttia lyhyempi kuin on elokuvan virallisissa tiedoissa, mutta en tiedä, onko kyseessä Waynen vai Boetticherin leikkaama versio. Kennedylle käsikirjoitus oli ensimmäinen, mikä poiki myös kolme muuta Scott/Boetticher elokuvaa. Myöhemmin Kennedy alkoi ohjata elokuvia itsekin. Tarina ei ole kovin omaperäinen, mutta Boetticher on tiivistänyt sen kompaktiin pakettiin, jossa jännite kestää hyvin loppuun saakka. Itse asiassa elokuva tuntuu jopa liian lyhyeltä. Kostoretken yhteydessä pohditaan mm. sitä, millainen on tosimies ja päädytään varsin miehiseen kuvaan. Pehmoisillä ei ole virkaa näissä peleissä.


Roolitus on tehty myös tätä silmällä pitäen, sillä eihän Scottia ja Lee Marvinia miehekkäämpiä juuri olekaan. Scott on jäyhän asiallinen, mutta ehkä rooliinsa hieman liian vanha, sillä Benin ja Annien välille alkaa muodostua romanttista jännitettä. Samaan hengenvetoon voi sanoa, että myös alkoholismista kärsinyt Gail Russell on roolihahmoaan, ja omaa ikäänsäkin vanhemman näköinen, kun Lee Marvinin esittämä Bil Masters arvelee Annien olevan n. 25-vuotias. Kun Marvinin palkkaa töihin, niin tietää, mitä saa. Toinen alkoholisti, Marvin, on kutakuinkin aina samanlainen, esitti sitten hyvää tyyppiä tai pahaa. Mastersin rooli sopii kuitenkin Marvinille mainiosti: Masters on kaksinaamainen, ärsyttävä, muttei kuitenkaan ylinäyttele miehen pahuutta. Walter Reed esittää nyhveröaviomiestä, joka yrittää pitää kiinni naisestaan miehisten miesten keskellä ja yrittää todistaa miehisyytensä itsekin. Ja tuhoisin seurauksen. Annie yrittää todistaa rakkauttaan Johnia kohtaan. Scottin ja Russelin kemiat toimivat hyvin, vaikka ikäero haittaakin jonkin verran. Ne seitsemän miestä, joita Ben jahtaa, jätetään kasvottomiksi. Tässä tapauksessa se ei haittaa, sillä on selvää, että lopullinen voimainkoitos käydään Benin ja Mastersin välillä.


Elokuvan ensimmäinen kohtaus on kerrassaan loistava: ensimmäistä tappokohtausta ei näytetä ollenkaan. Mutta myöhemmin aseiden käsittelyä peitellään vähän liiaksi, se kun on kuitenkin westernien suola. Se, miten ihmisille lopulta käy, on liiankin tuttu ja turvallinen ratkaisu. Jonkin verran ärsyttää myös jotkut yksityiskohdat, esimerkkinä se, kun Ben pyytää alussa jahtaamiltaan miehiltä kahvia, niin kolmas kahvimuki on sopivasti kahvipannun vieressä. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan elokuva on varsin viihdyttävä kokemus, ja elokuvan lähtöasetelmahan on jo semmoinen, joka tempaa mukaansa.


Arvosana: ***½


seven_men_from_now-normal.jpg