Avenging Angel

 

Pääosissa: Kevin Sorbo, Nick Chinlund, Cynthia Watros

 

Ohjaus: David S. Cass Sr. (2007) 81 min

 

Eversti Cusack (Wings Hauser) käskee sheriffi Quinnin (Nick Chinlund) ja tämän miesten häätää uudisasukkaat pois mailtaan - keinolla millä hyvänsä. Muutama uudisasukas onnistuu pakenemaan ja hakemaan suojaa kirkosta. Quinn miehineen löytää heidät ja käskee Saarnaajaa (Kevin Sorbo) luovuttamaan piileskelijät heidän haltuunsa. Saarnaaja kieltäytyy, jolloin Quinn uhkaa tappaa kaikki kirkossa olevat, mukaan lukien Saarnaajan vaimon Sarahin (Sam Jenkins) ja heidän tyttärensä. Saarnaaja ei usko uhkausta, kunnes miehet heittävät dynamiitit kirkkoon ja tappaa sinne jääneet henkilöt. Saarnaaja, joka on entinen sotilas, menettää uskonsa, tarttuu aseisiin ja ryhtyy palkkionmetsästäjäksi, hakien laillista hyvitystä menetykselleen. Vuoden päästä hän palaa Little Springsiin noutamaan palkkioita. Kaupunki ei ole muuttunut yhtään: eversti ja Quinn hätyyttelevät uusia uudisasukkaita. Quinn, joka ei tunnista Saarnaajaa, kehottaa häntä hakemaan töitä everstiltä. Saarnaaja kieltäytyy ja päätyy saluunatappelun jälkeen entisen prostituoidun Maggien (Cynthia Watros) ja tämän tyttären Amelian (Joey King) vuokralaiseksi. Hän ryhtyy selvittämään asioita ja saa selville, että eversti on myynyt maitaan uudisasukkaille, muttei ole antanut kauppakirjaa. Lopulta Saarnaaja joutuu päättämään, puolustaako uudisasukkaita tavalla, jossa joutuu rikkomaan lakia vai antaako kaiken toistua uudemman kerran.

 

TV-elokuvien kehnohko maine johtuu ”Avenging Angelin” kaltaisista tekeleistä. ”Avenging Angel” on Hallmark Channelin tuottama western, ilmeisesti Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kunniaksi tehty yksi osa useamman westernin sarjasta. Yhtä hyvin elokuva voisi olla vaikkapa TV7:n tuottama elokuva, sillä kristinuskon sanoma on poikkeuksellisen vahvasti esillä. No, ei se vielä mitään, mutta kun tarinaan on lainattu osia sieltä sun täältä, katsojakokemus on todella pitkästyttävä. Kaiken lisäksi tarina on niin ennalta arvattava, että 10 minuutin katselemisen jälkeen lopputarinan olisi voinut kirjoittaa ylös. Yksi klisee jätettiin kuitenkin käyttämättä, ja hyvä niin: Saarnaaja toteaa uudisasukkaille, ”ettei Raamattu suojaa luodeilta.” Jo tätä ennen olin odottanut, että Saarnaaja selviää jossain vaiheessa kuolemasta kantamalla Raamattua taskussaan, johon luoti sitten pysähtyy. Saarnaajan motiivi ryhtyä palkkionmetsästäjäksi on outo. Hän on luvannut edesmenneelle vaimolleen, ettei käytä väkivaltaa koston välineenä. Ja sitä hän juuri käyttää, vaikka siitä itselleen saarnaakin ja perustelee, ettei voi tappaa tarinan suurimpia konnia nimenomaan siitä syystä. Saarnaajalla on pistoolikin sopivasti huollettuna odottamassa piirongin laatikossa. Siitä vähästä, mitä Saarnaajan vaimosta kerrotaan, saa kuvan, ettei Sarah hyväksy aseita kodissaan. Sama koskee Maggie'ä. Siinä on kanssa niin epäuskottava hahmo ja juonenkäänne, että oikein sisuksissa vääntää. Lentäminen kapakasta katuojaan ilmeisesti hellyttää naisen, jotta tämä ottaa tuntemattoman miehen hoivattavakseen, olkoonkin, että tämä puolusti toisen naisen kunniaa. Pitäisikohön yrittää paikallisessa juottolassa? Näin saadaan tarinaan niin erikoinen käänne, että Maggiestä ja Amaliasta tulee lopulta Saarnaajalle uusi perhe. Maggie vaikuttaa heti melkoiselta pirttihirmulta, että minä ainakin hiipisin paikalta heti, kun jalat vähänkin vaan kantavat. Uskoon tullut entinen prostituoitu on kaikesta huolimatta myös melkoinen flirtti. Ja jotta Saarnaaja löytäisi jälleen itsensä, uudisasukkaat ovat rakentamassa uutta kirkkoa, ainoastaan pappismies puuttuu. Mistäköhän semmoinen löytyisi?

 

Näyttelijätyössä ei sen sijaan ole vikaa, siihen nähden mitä mahdollisuuksia tarina nyt ylipäätään antaa näyttelijöille. Kevin Sorbo on vähäpuheinen, ja mustiin pukeutunut revolverisankari näyttää aina hyvältä. Saarnaaja siis painii koston oikeutuksen kanssa, ja tuohon hahmojen kehitteleminen on sitten jäänytkin. Jonkin verran mielenkiinto meni siihen, missä tämä Sorbo on näytellyt. No, ”Hercules” taitaa olla tutuin tv-sarja, mutta enpä sitä ole koskaan katsonut. Muu näyttelijäkaarti on minulle vielä tuntemattomampaa. Cynthia Watros on näytellyt ”Lostissa”, mutta tätäkään sarjaa ei tullut katseltua kahta ensimmäistä jaksoa enempää.

 

Elokuvan avaus antaisi odottaa parempaakin. Sen ohjaaja David S. Cass Sr. ainakin hallitsee, että miten herättää mielenkiinto. Valitettavasti mielenkiinto loppuu siihen tarinan muuttuessa koko perheen tv-seikkailuksi. Kiintoisan käänteen olisi saanut esim. sillä, että eversti Cusack olisikin ollut syytön, ja kauppakirjojen puuttuminen uudisasukkailta sekä maan ostoon käytettyjen rahojen päättyminen muille kuin everstille olisikin ollut kolmannen osapuolen juoni.

 

Jos westernin kulta-aikana elokuvia tehtiin liukuhihnatyönä, niin ”Avenging Angelin” kohdalla liukuhihna on liikkunut niin vauhdikkaasti, ettei kaikki työntekijät ole ehtineet tehdä osuuttaan valmiiksi. Jokunenkin mutteri on jäänyt tehtaan lattialle.

 

Arvosana: *½

 

avenging_angel-normal.jpg