Sartana in the Valley of Death (Sartana nella valle degli avvoltoi)

 

Pääosissa: William Berger, Wayde Preston, Aldo Berti

 

Ohjaus: Roberto Mauri (1970) 78 min

 

Etsintäkuulutetun Lee Gallowayn (William Berger) jäljillä on halukkaita palkkionkerääjiä, mm. Gallowayn entinen ystävä pankkiiri (Franco Ressel), joka yrittää juonitella ystävälliseltä vaikuttavalla pyynnöllä hänet ansaan. Galloway pakenee ja saa tarjouksen pelastaa Craigin kolme veljestä vankilasta. Hän lupautuu, jos saa puolet veljesten varastamasta kullasta. Veljeksistä vanhin Jason (Wayde Preston) haluaa leikitellä Gallowayn kustannuksella ennen kuin aikoo tappaa hänet. Erinäisten vaiheiden jälkeen miehet päätyvät tilanteeseen, jossa Galloway on saanut aseet ja ampunut veljeksistä Peterin (Franco De Rosa), ja Craigit hevoset. Galloway lähtee ylittämään Kuoleman laaksoa Jason ja George (Aldo Berti) perässään. Gallowayn vedellessä viimeisiään, postivaunut ottaa hänet kyytiin ja kyydissä ollut Clementine (Pamela Tudor) ottaa hänet hoiviinsa, aikomuksenaan vain kerätä hänestä luvatun palkkion. Galloway pakenee ja jättää jälkeensä ruumiita, joilta Jason ja George nappaavat aseet ja jatkavat Gallowayn jahtaamista. Lopulta he menevät kotiin hakemaan kultakätkön, mutta osat ovat vaihtuneet ja Gallowayn jahtaakin nyt veljeksiä.

 

Vaihtelun vuoksi nyt rahastetaan vuorostaan Sartanalla, jolla ei ole mitään tekemistä Sartanan kanssa. Seuraava paha asia on, että saksalainen versio ”Der Gefürchtete” on leikattu 15 minuuttia lyhyemmäksi, ja aavistuksen puolelle menee, kun väitän, että leikattu materiaali on jotain, mikä edes hieman selittäisi koko elokuvan juonta. Ensimmäinen puoli tuntia on semmoista harppomista, että kärryillä on vaikea pysyä. Ja kun tämän jälkeen tarina sortuu epäloogisuuteen, niin eihän tästä jää käteen kuin sitä itseään. Puoli tähteä tulee arvosanaan lisää siitä toiveesta, josko leikkaamattomassa versiossa olisi jotain järkeä.

 

Vaikka pääosassa on William Berger, niin hänkään ei oikein innostu roolistaan. Siitä huolimatta muut näyttelijät eivät yllä edes hänen keskinkertaiselle tasolleen: toiset sortuvat ylinäyttelemiseen, mitä korostaa Roberto Maurin käyttämät lähikuvat, toiset ovat taas puupökkelöitä. Joidenkin roolien olemassaololle ei voi keksiä mitään järkevää syytä: etenkin naisroolit on todella huonosti kirjoitettu, joten Tudorin, Jolanda Modion, ja ketä niitä muita nyt onkaan, suoritukset eivät voi edes pilata elokuvaa. Bergerin roolihahmon puolesta ei viitsi jännittää, koska Galloway on lähtökohtaisesti vastenmielinen hahmo, joka ei osoita edes lopussa mitään parannuksen merkkejä. Wayde Prestonin ratsastustaito on kömpelön näköistä, vaikka mies onkin esiintynyt monissa westernelokuvissa ja -sarjoissa.

 

Sitten niihin epäloogisuuksiin. Roolihahmot menevät mielensä mukaan paikasta toiseen ilman sen kummempia selittelyjä (puuttuvat 15 minuuttia?). En oikein keksinyt mitään syytä, miksi Gallowayn piti lähteä ylittämään Kuoleman laaksoa. Kun Clementine ottaa Gallowayn luokseen toipumaan, kohtauksen uskottavuus on pornoelokuvien juonten luokkaa. Galloway piiritetään sen jälkeen, kun hän on ampunut pankkiiriystävänsä: ei se, että Gallowayn revolveri on kymmenestilaukeava, mutta se, että ampuminen aiheuttaa räjähdyksen kaupungin hiekkaisella kadulla, on jo mystisempi tapaus.

 

Onko elokuvassa sitten mitään hyvää? No, eipä juuri. Ohjus on kökköä, asiat pitää esittää lähikuvina, ettei vain yksikään katsoja jää epätietoiseksi vaikkapa siitä, että mies hipelöi revolverinsa kahvaa. Leikkaus vaikuttaa poukkoilevalta, vaikka kuvittelisi sekaan niitä puuttuvia 15 minuutteja. Silti: mieluummin tätäkin kyllä katsoo kuin kammottavia Demofilo Fidanin länkkäreitä.

 

Arvosana: *½

 

sartana_in_the_valley_of_death-normal.jp

 

Elokuva kuuluu Spaghetti Western Bible, Volume 2: Sartana - The Complete Sagaan. Boksin elokuvat ovat:

 

  1. Blood at Sundown

  2. Yksinäinen taistelija/If You Meet Sartana... Pray For Your Death

  3. I Am Sartana, Your Angel Of Death

  4. Hetkesi on tullut - Sartana on täällä/Sartana's Here... Trade You Pistol For A Coffin

  5. Viimeinen naula arkkuun!/Have A Good Funeral My Friend... Sartana Will Pay

  6. Juokse, juokse, Sartana tulee/Light The Fuse... Sartana Is Coming

  7. Revolverisankari/The Price of Death

  8. Sartana in the Valley of Death

  9. One Damned Day at Dawn .. Django meets Sartana!

  10. Django and Sartana Are Coming... Its the End

 

Boksissa on kätevästi kaikki aidot Sartanat, ja muutama kelvollinen western. Boksin huonoimmat elokuvat ovat sitten todella huonoja elokuvia. Jos haluaa halvalla päästä Sartanan maailman, boksin ostaminen kannattaa, mutta parempilaatuiset versiot saa, jos ostaa elokuvat erikseen, jolloin hintakin muodostuu korkeammaksi.

 

Boksin arvosana: **½

 

the_complete_saga-normal.jpg