Hard Ground


Pääosissa: Burt Reynolds, Bruce Dern, Amy Jo Johnson


Ohjaus: Frank Q. Dobbs (2003) 88 min


Billy Bucklin (David Figlioli) pakenee vankikuljetuksen kyydistä, yrittäen saada muut vangit mukaansa kohti Meksikoa. Murhasta tuomittu palkkionmetsästäjä John ”Chill” McKay (Burt Reynolds) ei lähde mukaan. Sheriffi Hutch Hutchinson (Bruce Dern) kokoaa etsintäpartion, jonka etumiehenä, jäljittäjänä on hänen siskonpoikansa Joshua (Seth Peterson). Sen lisäksi hän tarvitsee kylmäverisen tappajan ja hän pyytää vankilassa olevaa Johnia avuksi, lupaamalla tälle armahduksen. Bucklin tarvitsee rahaa saadakseen turvapaikan meksikolaiselta kenraali Jesus Navarrolta (Sergio Calderón). Hän ryöstää miehineen postivaunut, jonka kyydissä on pohjoisesta saapunut Kennedyn perhe. He tappavat muut paitsi perheen nuoren naisen Elizabethin (Amy Jo Johnson), jonka he aikovat myydä eräälle sekatavarakaupan pitäjälle (Larry Hankin). Kun kaksi Bucklinin miehistä jäävät tekemään kauppaa, Joshua päättä pelastaa Elizabethin, ja käskee tämän jäädä odottamaan Hutchia ja Johnia. Elizabeth on itsepäinen ja lähtee näiden mukaan. Sillä välin Bucklin on hyökännyt armeijan palkkakuljetuksen kimppuun ja vie saaliin kenraalille. Hän päättää kuitenkin pettää kenraalin ja ottaa tämän paikan, tavoitteenaan koota oma armeija, jonka avulla jatkaa ryöstelyjää ja kohota kenties Meksikon johtoon. Hutchin toimivalta loppuu Meksikon rajalle ja tässä vaiheessa tarvitaan Johnia. Ennen lähtöään John paljastaa olevansa Joshuan isä. John lähtee kohti viimeistä taisteluaan. Mutta hän ei ole kuitenkaan yksin.


Brrring! Brrring!

- Haloo.

- Se on tv-yhtiön tuotantopäällikkö herra iso herra, päevää.

- No, moi.

- Nyt olisi kova juttu tiedossa. Saatiin sovittua, että tähtinäyttelijät BR ja BD näyttelevät yhdessä tv-leffassamme. Mitäs sanot?

- En oikein tiedä. Vanhat starat eivät välttämättä aina innostu tv-leffoihin ja nuoremmat sortuvat yliyrittämiseen. On vähän huonoja kokemuksia aiheesta.

- Äläs nyt. Kiefer Sutherlandkin sopeutui hyvin 24:een. Tämä on buusti niin vanhoille staroille kuin nuorille kyvyillekin. Sitä paitsi näillä nimillä saadaan myös mittava dvd-myynti. Ja jos ei ohjaaja-käsikirjoittajaa kiinnosta, niin paikalle voidaan ottaa toinenkin henkilö.

- Okei, minkälainen tarina on?

- Ei oikein tiedetä vielä, mutta se voisi olla vaikka western. Olen aina tykännyt Peckinpahin leffoista. Ei tietenkään mitään niin väkivaltaista. Kyllähän sinä jotain keksit. Ja kesto ei saa olla yli 90 minuuttia.

- No, se voidaan luvata. Koska pitäisi olla valmis?

- Kuvausten pitäisi käynnistyä kolmen päivän päästä. Ota joku kaveriksi kirjoittamaan, jos tuntuu, että tekee tiukkaa. Nyt täytyy mennä. Nähtäillään.


- Okei, aikaa on tosi vähän ja pitäisi saada jotain Peckinpahia aikaiseksi. Ekaksi tulee mieleen, että tarvitaan high speed kameraa toimintakohtauksiin.

- Näyttelijät ovat vanhoja miehiä, joten voisi sopia semmoinen ”Viheltävät luodit”, kaksi vanhaa, erilaista miestä, joista toinen hyvä ja toinen paha.

- Just. Sitten se paha voisi olla semmoinen tyyppi, josta ei oikeastaan tiedä onko se hyvä vai paha. Jää katsojalle vähän mietittävää.

- Ja elokuvaan tarvitaan myös nainen.

- Joo. Mutta sillä ei saa olla romanssia näiden vanhojen miesten kanssa. Ne ajat ovat ohi, jolloin 60-vuotias John Waynen roolihahmo riiusteli parikymppisen näyttelijättären kanssa. Eli, tarvitaan nuori mies tuomaan uskottavuutta.

- Ja se voisi olla toisen miehen poika.

- Hyvä idea. Mutta jospa se ei tuntisikaan isäänsä. Se olisi sen pahan tyypin poika, jonka tämä hyvä mies on vaan kasvattanut. Tämä paha tyyppi on vaikka istunut vankilassa ja tämä hyvä tyyppi tarvitsee sen apua. Se lupaa armahduksen, jos se auttaa. Mutta missä?

- Tällä pahalla tyypillä voisi olla joku historia toisen vangin kanssa, joka karkaa vankilasta. Sitten se yrittää mennä Meksikoon ja lyöttäytyä yhteen meksikolaisen kenraalin kanssa. Eihän me enää voida kuvata intiaaneja pahana joukkona.

- Nythän tämä alkaa hahmottua.

- Hahmoille täytyisi tehdä jotain, syventää jotenkin.

- Sankarikaksikko voisi kadehtia toisiaan ja kävisi ilmi, että heidänlaistensa miesten aika on ohi.

- Ja sitten se nuori kaveri voisi olla kova uhoamaan, mutta kuitenkin pelkää toiminnan alkaessa, vähän kuin ”Armottomassa” se Schofield Kid.

- Vankikarkuri on sitten niin paha hemmo, että se sättii omia miehiäänkin estoitta, pelkäämättä yhtään, että nämä nousevat kapinaan. Yksi juttu olisi tosi kova: se pitäisi tappamiensa miesten verisiä vaatteita.

- Toi on todella hyvä juttu. Entäs nainen?

- Se on menettänyt perheensä sen vankikarkuri toimesta ja haluaa kostaa. Enempää ei ehditä, annetaan näyttelijän vaikuttaa roolihahmoon. Nyt on lähdettävä kuvauspaikalle.


Viikkoa myöhemmin, editointihuoneessa:

- No, mitä mieltä olet?

- Aika moni asia tarinassa mättää. 1) Vangit olivat matkalla Yumaan, kun Billy Bucklin karkaa. Missä ne on ollut ennen sitä? Ei kai siinä kymmentä vuotta mennyt, ennen kuin Johnin apua tultiin pyytämään. 2) Palatakseni äskeiseen, John on istunut 10 vuotta Yumassa, 20 vuoden kakusta. Se poika on 20 vuotta. Eikö se muka muista isäänsä? Vai menikö minulta jotain ohi. 3)...

- Älä niistä huolehdi. Yksikään katsoja ei ole enää valveilla, kun nuo asiat tulevat leffassa esille. Korkeintaan joku pölvästi jossain Suomessa.


Arvosana: *


hard_ground-normal.jpg