Rakasta minua hellästi (Love Me Tender)

Pääosissa: Richard Egan, Debra Paget, Elvis Presley

Ohjaus: Robert D. Webb (1956) 89 min

10.4.1965. Konfederaation joukoissa taistelevat Renon veljekset varastavat Unionin palkkakuljetuksen tietämättöminä, että sota on päättynyt päivää aikaisemmin. Seitsemän miehen joukko pakenee takaa-ajajiaan, ja saatuaan tietää vallitsevan tilan, he päättävät jakaa Konfederaatiolle tarkoitetun saaliin keskenään ja palata kotiin. Vanhin veljeksistä, Vance (Richard Egan) aikoo viedä rakastettunsa Cathyn (Debra Paget) vihille. Palattuaan kotiin, Vance saa tietää Cathyn menneen naimisiin nuorimman veljen Clintin (Elvis Presley) kanssa, koska he olivat saaneet virheellistä tietoa, että Vance olisi kuollut. Vance uskoo, että ajan myötä hän pystyisi unohtamaan Cathyn, mutta näin ei käy, ja hän aikookin lähteä Kaliforniaan. Hän pyytää Brettiä (William Campbell) ja Raytä (James Drury) antamaan osuutensa äidilleen Marthalle (Mildred Dunnock). Armeija etsii varastettua omaisuutta ja on saanut tietää Renon osuudesta ryöstöön. Siringo (Robert Middleton) tulee pidättämään veljet, mutta tarjoaa näille mahdollisuutta vapauteen, mikäli he palauttavat kaikki rahat. Vance suostuu, mutta kolme muuta Renon joukossa ratsastanutta Mike Gavinin (Neville Brand) johdolla on eri mieltä ja he vapauttavat Renot vasten näiden halua. Vance pyytää Clintiä neuvottelemaan Siringon kanssa rahojen palautuksesta ja lähtee hakemaan omaa osuuttaan. Mike alkaa epäillä Vancen vievän rahat itselleen. Lopulta Cathy tuo rahat Vancelle sotilaiden vartioimalta kotitilalta. He joutuvat kuitenkin takaa-ajetuiksi eivätkä ehdi tapaamispaikalle. Tämä lisää Miken epäilyksiä ja hän tartuttaa ne myös Clintiin väittämällä, että Vance pakenee Cathyn kanssa. Clint raivostuu ja lyöttäytyy Miken kanssa yhteen. He seuraavat Cathya Vancen kertomaan piilopaikkaan, ottavat tämän vangiksi ja jäävät odottamaan Vance saapumista.

Hollywood halusi käyttää suurimman teini-idolin suosion hyväkseen ja houkutteli ”nuoren” Elviksen elokuva-alalle. Houkuttele lienee väärä sana, sillä Elvis itse oli haaveillut näyttelemisestä, joten manageri Tom Parkerilla ei ollut vaikeuksia saattaa kahta instituutiota yhteen. Siinä samassa Parker sai elokuvasta itselleen myös teknisen neuvonantajan krediitit, mitä ikinä se hänen tapauksessaan tarkoittikaan. Elviksen elokuvaura on jakanut mielipiteitä kovimpienkin fanien kesken, mutta ainakin näyttelijäuransa alussa elokuvissa oli vielä kunnianhimoa. Omat katselukokemukset menevät lähinnä 80-luvulle, joten elokuvien yleisestä tasosta en osaa sanoa omia mielipiteitä. ”Rakasta minua hellästi” ja ”Puoliverinen”, westerneitä molemmat, lienevät kuitenkin siitä parhaasta päästä. ”Rakasta minua hellästi” pohjaa löyhästi todellisiin tapahtumiin. Elokuvan nimenkin piti oli alun perin olla ”The Reno Brothers”, mutta kun ”Love Me Tender” myi ensimmäisen singlenä yli 1000000 kappaletta (ennakkomyynti vain yhdessä päivässä, ennen kuin single oli edes julkaistu!), elokuvan nimi vaihtui, ja huonompaan suuntaan. Parker teki diilin tuottajien kanssa ja sai neljä Elviksen esitystä elokuvaan, mistä hän pyrki pitämään tiukasti kiinni myös tulevissa elokuvissa. ”Love Me Tender” perustuu sisällissodan aikaiseen lauluun ”Aura Lee”, johon Ken Darby teki uudet sanat. Lopullisiin tekijätietoihin tuli myös muiden laulujen ("Let Me", "Poor Boy", "We're Gonna Move”) kohdalle Darbyn vaimo Vera Matson ja Elvis.

Elokuvan alku ja perusjuoni on kerrassaan hieno, mutta pian käy ilmi, että tuottajat ovat kävelleet ohjaajan yli. Pahin ylilyönti on Elviksen esiintyminen Elviksenä, ei Clint Renona. Elvis vatkaa lannettaan musiikkinumeroiden aikana, mikä tuntuu elokuvan ajankuvaan nähden todella kornilta, eivätkä rhythm’n’blues numerot auta asiaa. Elvis ei varmastikaan ole huonoin näyttelevä laulaja, mutta ensiroolissaan hän on joutunut vähän turhan kovaan paikkaan. Clint pitää Vancea suuressa arvossa, ja näissä kohtauksissa Elvis on parhaimmillaan, katsellen ihailevasti ”isoveljeään”. Sitten taas välillä hän seisoo kuin orpo piru, ei oikein tiedä mitä siellä taustalla pitäisi tehdä, ja toisaalla, kun Clint menettää malttinsa, hän sortuu pahasti yliyrittämiseen, varsinkin, kun varsinainen pääosatähti Egan vetää rooliinsa eleettömästi. Vika ei ole pelkästään Elviksen, sillä Clintin hahmo on kirjoitettu avainhenkilöistä huonoiten. Tai sitten roolihahmo on tietämätön idiootti, joka ei ole ymmärtänyt sekä vihjeitä että suoraa puhetta Cathyn ja Vancen menneisyydestä. Clintin ja Cathyn rakkaus, joka Vancen mukaan näkyy heidän kasvoilta, ei vakuuta ainakaan minua missään vaiheessa, johtui se sitten näyttelijöistä tai käsikirjoituksesta. Sen sijaan Pagetin ja Eganin väliltä kemiaa löytyy, ja Cathyn ja Vancen puolesta pystyy olemaan aidosti murheissaan, kun se elämän suurin rakkaus ei taidakaan saada täyttymystä. Eganin roolisuoritus on jämäkkä, ilman turhia tunteenpurkauksia. James ”Virginialainen” Drury ja William Campbell muina veljeksinä ovat lähinnä vain mukana, eivätkä heidän osallistumisensa ole kovin aktiivista, eikä siihen toisaalta ole tarvetta, kuten ei myöskään mamma-Renon, Mildred Dunnock kohdalla.

Alku lupaa selvästi enemmän kuin mitä lopulta saadaan. Kolmiodraama on toimiva elementti, jättäen sota-aiheen taka-alalle. Samalla tiukin jännite tarinasta häviää, eikä se auta, kun henkilöt tuntuvat ratsastavan paikasta toiseen palatakseen vain sinne uudelleen. Loppuratkaisu ei onneksi ole ihan tyypillistä Hollywood-siirappia, ja Clintin kohtalo on aika yllättävä. Aikoinaan tuottajat eivät oikein pitäneet, kun Humphrey Bogartin esittämä hahmo kuolee ”Sierra Madren aarteessa”. Voisi kuvitella, että sama on ollut pohdinnassa tässäkin: voiko Elvis, teinityttöjen suuri ihanne, kuolla elokuvassa?

Toisin kuin single, elokuva ei mennyt ykköseksi, mutta tahkosi mukavat summat rahaa (box office 4,5 miljoona dollaria). Tämän ja etenkin monen muun elokuvan suurin anti lienee ollut Elvikselle, ja hänen faneilleen, laulut, jotka jäivät elämään elokuvia kauemmin. Jos kirjoituksesta tuli käsitys, etten pidä siitä, niin pieleen meni: ”Rakasta minua hellästi” kestää mainiosti useamman katselukerran ja se on paljon se.

Arvosana: ***

love_me_tender-normal.jpg