Bravados (The Bravados)

Pääosissa: Gregory Peck, Joan Collins, Stephen Boyd

Ohjaus: Henry King (1958) 98min

Jim Douglass (Gregory Peck) saapuu Rio Arribaan seuraamaan hirttäjäisiä. Jim pyytää sheriffiltä (Herbert Rudley) lupaa nähdä miehet. Hän on jahdannut näitä neljää miestä kuusi kuukautta, koska on saanut tietää, että hänen vaimonsa raiskaukseen ja murhaan syyllistyneet ovat sellissä istuvat kaksi valkoista miestä, Bill Zachary (Stephen Boyd) ja Ed Taylor (Albert Salmi), mestitsi Alfonso Parral (Lee Van Cleef) ja intiaani Lujan (Henry Silva). Rio Arribassa asuu Jimin entinen rakastettu Josefa (Joan Collins), joka pyytää Jimiä mukaansa kirkkoon. Jim on menettänyt uskonsa, mutta osallistuu menoihin silti. Sillä välin kaupunkiin tullut pyöveli Simmsiksi tekeytynyt Tucker (Joe DeRita) auttaa hirtettävät pakenemaan. Miehet ottavat panttivangiksi sekatavarakaupan omistajan tyttären Emman (Kathleen Gallant) ja pakenevat kaupungista. Haavoittunut sheriffi kompuroi kirkkoon ja kaupunkilaiset kokoavat etsintäpartion ja lähtevät jahtaamaan karkulaisia. Jim sanoo odottavansa aamuun, mikä herättää ärtymystä mm. Josefassa. Taylor on jäänyt viivyttämään jahtaajia, aivan kuten Jim ennusti. Jim on kuitenkin tottunut jäljittämään ja on pian miesten jäljillä. Parral ehdottaa, että he tappavat Jimin, jonka jälkeen muista ei olisi enää uhkaa. Zachary käskee Parralia hoitamaan homman, kun keksikin idean. Sillä välin muut jatkavat matkaa kohti Meksikoa. Jim huomaa Parralin ja yllättää hänet. Seuraavaksi Jimin tappamista yrittää Taylor, mutta hänkään ei onnistu. Zachary ja Lujan jatkavat matkaa kohti Jimin kotia. Matkalla he menevät Jimin kullankaivajanaapurin (Gene Evans) luo ja tappavat hänet. Zachary yrittää raiskata Emman, mutta kun Jim ilmestyy horisonttiin, miehet pakenevat ja vievät hevoset Jimin tilalta. Josefa on saanut selville missä Jim asuu ja hän saapuu huolehtimaan Jimin tyttärestä, kun Jim jatkaa jahtiaan yksin Meksikoon, muun etsintäpartion kieltäydyttyä ylittämästä rajaa.

”Bravados” vaikuttaa lähestulkoon loppuun asti perinteiseltä kostotarinalta, eikä kovin ikimuistoiselta sellaiselta. Sitten tapahtuu käänne, joka nostaa elokuvan arvosanaa. Onko käänne sitten kovin yllättävä? Minä en sitä arvannut, mutta ei se nyt ihan ”Mitä helvettiä? - reaktiota” aiheuttanut. Elokuvan teemasta on vähän vaikea kertoa mitään paljastamatta tuota lopun käännettä, mutta koston ja sen oikeutuksen kanssa painiskellaan.

En ole Gregory Peckin suuri ystävä. ”Bravadoksessakin” hän vetää tutun kuivakkaan, rauhallisesti artikuloivan roolisuorituksensa, ja ongelma on siinä, että hahmo jää ainakin itselleni etäiseksi, mielenkiinnottomaksi. Tulee vaikutus, ettei hän uskaltaisi antaa kaikkea itsestään. Eikä hän ole mielestäni ainoa aikansa tähtinäyttelijöistä, joilla on vähän samaa vikaa. Kyllähän Peck on ulkoisesti vetoava hahmo, pitkä ja komea. Siitä huolimatta esim. Alan Ladd yli 20 cm lyhyempänä olisi ollut huomattavasti kovempi ja kyynisempi hahmo. Ladd ei myöskään sortuisi samanlaiseen silmienpyörittämiseen kuin Peck. Enemmän elokuvasta jää mieleen (uransa huippuvuosia elänyt?) Stephen Boyd iljettävänä rikollisena, joka heikkous on naiset, ja toki myös muut nelikon jäsenet. Joan Collinsista on vaikea sanoa mitään: rooli on melkoisen mitäänsanomaton, kun on väkisin pitänyt saada romantiikkaa tarinaan.

Elokuvassa on todella vahva uskonnollinen sanoma ja se tuntuu melkoisen naivilta 50-luvun filmiksikin. Tämän vuoksi toimintakohtaukset lienevät vähän peiteltyjä. Ohjaaja Henry King on vienyt kamerat luontoon ja kuvaus onkin hienoa. Rauhallinen kerronta tuo maisemat mukavasti esiin. Käsikirjoitukseen on päässyt melkoinen juonellinen virhe. Emman isä pyytää Emmaa hakemaan vatsalääkettä, ennen kuin he menevät kirkkoon. Kirkossa isä saa vatsavaivoja ja Emma lähtee hakemaan lääkettä kaupasta, jolloin hän myös jää panttivangiksi. Tässä tapauksessa se on turhan silmiinpistävä virhe. ”Bravados” ei ole Peckin tunnetuimpia tai parhaimpia elokuvia, mutta tarinan mukaan Peck sai innostuksen karjatilalliseksi ryhtymisestä juuri kuvausten aikana, joten näyttelijälle itselleen se on tärkeä.

Arvosana: ***

the_bravados-normal.jpg