Cowboys & Aliens

Pääosissa: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde

Ohjaus: Jon Favreau (2011) 119min

Muistinsa menettänyt Jake Lonergan (Daniel Craig) herää autiomaasta merkillinen ”rannekoru” ranteessaan ja haava kyljessään. Tapettuaan kolme palkkionmetsästäjää hän suuntaa lähimpään kaupunkiin, jossa lääkäri ja saarnamies    Meacham (Clancy Brown) ompelee ennennäkemättömän haavan kiinni. Kaupungin tärkeimmän miehen poika Percy Dolarhyde (Paul Dano) riehuu kaupungissa ja joutuu kärhämään Jaken kanssa. Tästä suivaantuneena hän ampuu vahingossa apulaissheriffiä ja joutuu pidätetyksi. Tieto päätyy isäpappa Woodrow’n (Harrison Ford) korviin ja tämä lähtee vapauttamaan poikaansa. Sillä väliin kaupungin sheriffi (Keith Carradine) on tunnistanut Jaken etsintäkuulutetuksi ja on vanginnut hänet. Sheriffi aikoo lähettää Jaken ja Percyn muualle, mutta Woodrow estää aikeen, mutta sitten merkilliset valot pysäyttävät kaupungin ja avaruusalukset hyökkäävät kaupunkiin ja kaappaavat mm. sheriffin ja Percyn. Jake huomaa, että ranteessa oleva koru onkin salaperäinen ase. Woodrow, joka syyttää Jakea rikolliseksi, kokoaa etsintäpartion ja lähtee aamulla jäljittämään jalkaisin paennutta avaruusolentoa. Woodrow yhdistää voimansa Jaken kanssa. Etsintäpartio törmää Jaken vanhaan jengiin ja kohtaaminen päättyy käsirysyyn. Jengi lähtee ajamaan etsintäpartiota pakoon, mutta tilanne muuttuu, kun avaruusolennot hyökkäävät heidän kimppuun. Jake erkaantuu yhdessä Ella Swensonin (Olivia Wilde) kanssa, joka on salaperäisesti yrittänyt pysytellä Jaken lähellä. Ella haavoittuu kuolettavasti, mutta yöllä intiaanien leirissä Ella herää henkiin ja paljastaa olevansa olento toiselta planeetalta, joka yrittää estää saman kohtalon, mikä tapahtui hänen maailmalleen. Jake muistaa, että on ollut avaruusolentojen vangitsemana ja intiaanit auttavat hänet muistamaan paikan, jossa hän oli vangittuna. Kaupunkilaiset, intiaanit ja lopulta myös Jaken entinen jengi yhdistävät voimansa mahdottomalta tuntuvassa hyökkäyksessä avaruusolentoja vastaan.

Joskus elokuvan nimi kertoo tarkalleen mistä elokuvassa on kyse. ”Cowboys & Aliensin” kohdalla ei voi erehtyä luulemaan, että kyseessä olisi karjapaimenista ja vaikkapa aasialaisista kertova elokuva. Tässä tapauksessa juonen salailusta ei myöskään olisi mitään hyötyä, kun päähenkilön kädessä on jo ensimmäisessä kohtauksessa futuristinen vempain, eli mitään ”Hämärästä aamunkoittoon” – tyylistä ylläriä ei tarvitse odottaa. Sci-fin ja esim. nyt westernin yhdistämisessä on samat hankaluudet kuin supersankarielokuvissa (Batman, Spider-man), eli niiden ottaminen vakavasti on ainakin minulle vaikeaa: niiden pitäisi olla tarpeeksi vakavia, jotta olisi tarkoitettu aikuisille, ja samaan aikaan kuitenkin olisi pystyttävä säilyttämään tietty lapsenmielisyys. ”Cowboys & Alies” menee vakavuuden ehdoilla, käyttäen kaikki westernien kliseet: on menneisyytensä kanssa painiskeleva sankari, despoottimainen karjaparoni, joka suojelee idioottipoikaansa ja sheriffi, joka on karjaparonin talutusnuorassa. Samaan aikaan on onnistuttu kuitenkin välttämään jotkut Hollywoodin lainalaisuudet: Daniel Craigin esittämä Jake on oikeasti paha tyyppi ja lopussa pelkäämäni romanttinen/onnellinen loppu ei toteudukaan. Muuten elokuva jäi varsin mauttomaksi ja hajuttomaksi, tyyliin ”Jaahas, tulipahan tämä katsotuksi,"

Näyttelijätyö on kuitenkin varsin pätevää. Daniel Craigiä, kuten muitakin Bond-näyttelijöitä, on vaikea nähdä ilman 007-statusta. Parhaiten smokistaan on onnistunut irtautumaan Sean Connery ”Viimeisessä ristiretkessä”. Onneksi Craigin roolihahmo on sankariudestaan huolimatta ristiriitainen ja äärimmäisen kova hahmo, ja kyllähän mies on vakuuttavan näköinen lännen vetimissään, joten Bondiin rinnastaminen unohtuu kohtuu helposti. Harrison Ford kähisee pahan karjaparonin roolissa välillä todella vakuuttavasti, vaikkei onnistu täysin välttymään maneereiltaan, etenkin siinä vaiheessa, kun olisi tarkoitus esittää hyvää hahmoa. Hahmon esittelyssä tehdään kunniaa ”Kadonneen aarteen metsästäjille”: silti en ensin ollut tunnistaa Fordia, kun tätä näytettiin takaapäin ja hän murisi vuorosanojaan. Kaiken lisäksi miehen hattu muistuttaa Indiana Jonesin huopahattua. Keith Carradine on jälleen erinomainen sivuosassaan, samoin Clancy Brown. Myös lapsinäyttelijä Noah Ringer onnistuu mainiosti. Adam Beach näyttelee Woodrow’n intiaanikasvattipoikaa Nat Coloradoa, jollaisen Woodrow haluaisi oman poikansa olevan, eli tarina tuhlaajapojasta on saatu tähänkin elokuvaan. Marttyyrin rooli lankeaa tälläkin kertaa intiaanille ja kahteen otteeseen uhrautuvalle Emmalle. Olivia Wilde ei jäänyt erityisemmin mieleen, jos ei toki ärsyttänytkään. Mutta onhan se piristävää nähdä, että Kristus-hahmon osa on annettu naiselle.

Alkuun hirvitti, että minkälaista erikoistehostemättöä on luvassa, mutta onneksi efektit ovat kelvollisia eikä niillä ole kyllästetty koko elokuvaa. Enemmänkin elokuvassa häiritsee sen avaruusolennot, joista on tehty kuolaavia, primitiivisen näköisiä ja kuuloisia olentoja, jotka ovat KULLAN takia tulleet maapallolle. Jos kulta on heille niin hirveän tärkeää, niin miksi niiden pitää ottaa ihmisiä vangeiksi, kun voisivat puuhastella kaikessa rauhassa? Syövätkö ne ihmisiä? Ja sitten toiseen suuren ongelmakohtaan, joka näissä ”avaruusolennot maassa – elokuvissa” häiritsee: noin ylivoimaisella aseistuksella he voisivat pyyhkäistä yhden käpykylän hetkessä maan tasalle. Kun Jake ja Ella ovat aluksessa pelastamassa ihmisiä, niin en voinut välttyä keskitysleirivertaukselta: vangit seisovat surkeina kohtaloonsa alistuneina, omaisuuksistaan riisuttuina, kultakellot kasassa sulatusta varten. Ja tokihan lopussa heilutaan ihan Yhdysvaltain lippujenkin kanssa. Jälleen kerran on Yhdysvallat pelastanut maapallon tuholta.

Kun ensimmäisen kerran kuulin, että tällainen elokuva valmistuu, elättelin toiveita, että kyse olisi Predatorista. ”Predator 2:ssa” avaruusolento antaa Danny Gloverin hahmolle vanhan revolverin. Vaikka pysyinkin spoileri-vapaana aina Nelosen tv-esitykseen saakka, tiesin, ettei em. ole kyse.

Arvosana: **½

cowboys_%26_aliens-normal.jpg