Silverado

Pääosissa: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner

Ohjaus: Lawrence Kasdan (1985) 127min

Murhamiesten luodeista juuri selvinnyt Emmett (Glenn Scott) löytää erämaasta alusvaatteissa ja tajuttomuuden rajamailla viruvan Padenin (Kevin Kline). Mieheltä on viety kaikki omaisuus. Emmett saattaa tämän lähimpään kaupunkiin, jossa Paden tunnistaa hevosensa. Emmettiltä saamallaan rahalla hän ostaa halvimman aseen ja tappaa hevosvarkaan. Syyttömäksi hänet todistaa hänen entinen rikostoveri Cobb (Brian Dennehy). Tämä pyytää Padenia palvelukseensa, mutta Paden kieltäytyy. Sen sijaan hän lyöttäytyy Emmettin matkaan kohti Turleyn kaupunkia, jossa Emmettin veli Jake on vankilassa. Nauttiessaan saluunassa lounasta, tapahtuu välikohtaus, jossa juomista ja huonetta vailla olevavalta tummaihoiselta Malilta kielletään oikeus käyttää saluunan palveluita. Turleyn sheriffi Langston (John Cleese) määrää Malin poistumaan, kun Emmett ja Paden ovat todenneet hänet syyttömäksi tappelun aloittamiseen. Paden löytää kaupungista vielä yhden miehen, joka varasti hänen omaisuuttaan, ja päätyy Jaken rinnalle selliin. Miesten onnistuu paeta vankilasta, samalla kun Emmett järjestää harhautuksen muualla. Pakomatkan aikana he törmäävät uudisasukkaisiin, jotka ovat matkalla Silveradoon, jonne Emmett ja Jake aikovat mennä tapaamaan sisarensa (Patricia Gaul) perhettä ennen kuin lähtevät Kaliforniaan. Uudisasukkaita johtanut mieskaksikko on varastanut heidän rahat, joten Emmett, Paden ja matkalla mukaan lyöttäytynyt, niin ikään Silveradoon pyrkivä Mal lähtevät etsimään miehiä, Jaken saattaessa matkaajat Silveradoon. Kun miehet ovat lopulta saaneet rahat takaisin ja saapuneet Silveradoon Paden huomaa, että kaupungin sheriffinä toimii Cobb. Tämä palkkaa Padenin saluunaansa uhkapelin valvojaksi. Mal huomaa, että hänen isänsä (Joe Seneca) kotitila on tuhottu ja sisar (Lynn Whitfield) muuttanut saluunaan ilotytöksi. Rauhalliselta vaikuttava kaupunki ei ole kuitenkaan sellainen kuin odottaa sopii. Kaupungin rikkain tilanomistaja McKendrick (Ray Baker) haluaa ajaa uudisasukkaat pois ja kostaa Emmettille, joka on vuosia aiemmin ampunut hänen isänsä. Hän hyökkää miehineen ensin Ezran kimppuun, sen jälkeen haavoittaa Emmettiä pahasti, ja yrittäessään tappaa Jaken, kidnappaa näiden sisarenpojan (Thomas Wilson Brown). Asioista erossa pysynyt Paden lyöttäytyy veljesten ja Malin kanssa yhteen puhdistaakseen kaupungin.

Mikäli vauhti ja vaaralliset tilanteet olisivat elokuvassa pääasia, ”Silverado” olisi yksi parhaimmista elokuvista. Tapahtumia ja henkilöitä riittää muille jaettavaksi siinä määrin, että katsoja alkaa helposti kärsiä ähkystä jo elokuvan keskivaiheilla. Hetkeksikään ei pysähdytä miettimään, mitä sankarimme tai suurimmat konnat oikein miettivät. Mitään yllättävää elokuvasta on turha edes etsiä. Sikälikin ihmetyttää, ettei käsikirjoitus ole sen parempi, kun käsikirjoituksesta vastaa Lawrence Kasdan (veljensä Markin kanssa), mies, joka oli käsikirjoittamassa ”Imperiumin vastaiskua” ja ”Kadonneen aarteiden metsästäjiä” George Lucasin tarinoiden pohjalta. Etenkin jälkimmäisen rinnalle pääsy, puhumattakaan ylipääseminen, on muutenkin liki pitäen mahdoton tehtävä.

Kasdanien länsi on varsin mustavalkoinen: hyvät on hyviä, pahat pahoja. Padenistakin tulee heti hyvän tyypin kuva, vaikka tämän rikollistaustaa kerrataan useammankin kerran. Hyvät kaverit ottavat tummaihoisen miehenkin mukaan ihan tuosta vaan, kun taas pahat heput ovat tyystin rasisteja. Osa syynä mustavalkoiseen tyyliin on jo pelkästään näyttelijävalinnoissa: Kevinit Kline ja Costner ovat kasvoiltaan jo rehdin tyypin näköisiä, kun taas Brian Dennehy, Jeff Fahey ja Jeff Goldblum näyttävät rikollisilta joka tapauksessa, joten mieleen ei voisi juolahtaakaan, että esim. Jeff Fahey vaihtaisi hyvien puolelle, mutta tämä vaivaa ehkä kuitenkin vain ensimmäisellä katselukerralla. Toisella kerrallahan sen jo tietää. Klinen tulkitsema Paden on oikeastaan ainoa, jonka sielunmaisemaan yritetään päästä: hänellä on joku heikko kohta, mikä ilmenee suojella hänelle täysin merkityksettömiä asioita, kuten koiraa vuosien takaisella pankkiryöstökeikalla, tai Silveradossa lyhytkasvusta saluunan emäntää (Linda Hunt). Padenin ja Stellan välille rakennetaan sellaista suhdetta, jonka tulkitseminen on vaikeaa: siinä on samaan aikaan jotain isällistä, mutta myös hiven seksuaalisuutta, tai ainakin flirttailua. Näitä kahta roolihahmoa lukuun ottamatta muut hahmot ovatkin sitten melko yhdentekeviä: Mal taistelee rasismia vastaan, Scott Glennin Emmett on jäykkyyden ruumiillistuma niin ilmeineen kuin eleineen ja Costner nuorena Jakena lähinnä ärsyttää huutamisellaan ja leveilyllään. Costnerin puheääni tuntuu ”Silveradossa” pahemmalta kuin koskaan: tekisi mieli työntää purasin korvasta sisään ja puhkaista tärykalvo joka kerta, kun kuulen miehen puhuvan elokuvassa. Nimekäs näyttelijälista menee hukkaan henkilöhahmojen ohuuden ja kliseisyyksien vuoksi: esim. Rosanna Arquettelle ei ole keksitty mitään järjellistä käyttöä. John Cleesen peribrittiläisen kuivasti tulkitsema Turleyn sheriffi varastaa show’n sen lyhyen hetken ajan, kun on kuvassa mukana.

Mutta ulkoisesti ”Silverado” on sitten sitäkin komeampi. Kasdan kuvaajineen eivät pelkää näyttää ja käyttää erämaata ja ulkokuvauksia muutenkaan. Se, jos mikä, on parantunut vuosien saatossa: studioiden ”ulkokuvaukset” pistävät niin helposti silmään ja tuovat tahattoman komiikan tunnun. Välillä maisemat näyttävät olevan kuitenkin hieman eri leveysasteilta. Toimintakohtaukset on erinomaisesti toteutettu, tyylitelty vähän Sartanoiden ja Sabatoiden tapaan ja etenkin kamera-ajot ja vauhkoontuneen karjan keskelle sijoitetut kuvakulmat ovat näyttäviä. Näyttelijät ovat harjoitelleet myös aseiden käsittelyä kiitettävästi: sehän se puuttuisi, jos tällaisessa elokuvassa em. kaltainen asia olisi vielä huonosti toteutettu. Itse näkisin, että jos elokuvasta olisi raakannut turhia henkilöitä ja tapahtumia pois, lopputuloksena olisi voinut olla varsin mainio länkkäri. Esim. ”Sheriffissä” on jännitystä ja ennen kaikkea jännitettä huomattavasti enemmän, vaikka luoteja ammutaan noin sata kertaa vähemmän.

Arvosana: **½

silverado-normal.jpg