Tarkk'ampujatyttö (Calamity Jane)

Pääosissa: Doris Day, Howard Keel, Allyn Ann McLerie

Ohjaus: David Butler (1953) 101min

Calamity Jane (Doris Day) saapuu Deadwoodin kaupunkiin ja alkaa kertoa saluunassa tarinaa siitä, miten intiaanit hyökkäsivät postivaunujen kimppuun. Miehiä kiinnostaa enemmän postivaunujen mukana saapuva tupakkalasti, jonka askeissa on näyttelijä- ja/tai laulajanaisten kuvia, arvokkaimpana Adelaid Adamsin potretti. Sitten Calamity huomaa, ettei hänen rakastettunsa luutnantti Danny Gilmartin (Philip Carey) ole paikalla ja käy ilmi, että tämä on jäänyt intiaanien vangiksi. Calamity päättää pelastaa miehen. Saluunassa on käynnistymässä esitys, jonka tähtenä on Frances Fryer. Saluunan omistaja on epähuomiossa erehtynyt henkilöstä ja paikalla onkin Francis Fryer (Dick Wesson). Francis pukeutuu naiseksi, mutta esitys menee mönkään. Rauhoitellakseen vihaista yleisöä, Calamity lupaa hakea Chicagosta kovimman naistähden Adelaid Adamsin (Gale Robbins). Jos Calamity onnistuu, Wild Bill Hickok (Howard Keel) lupaa pukeutua squaw’ksi. Calamity saapuu Chicagoon ja tapa Adelaidiksi tekeytyneen palvelijatyttö Katie Brownin (Allyn Ann McLerie). Katien palava halu esiintyä estää häntä kertomasta totuutta ja pian kaksikko on Deadwoodissa. Mutta tämäkin esitys menee pieleen, mutta Calamityn onnistuu vakuuttaa, että Katie on parempi kuin Adelaid. Adelaid muuttaa Calamityn luokse asumaan ja alkaa muuttaa tätä naisellisemmaksi. Bill ja Danny ovat ihastuneet Katieen, mutta kun Bill huomaa Calamityn naisellisuuden, hän rakastuu tähän. Kun Katie ja Danny rakastuvat, Calamity uhkaa Katieta ja tämä pakenee kaupungista. Calamity huomaa toimineensa väärin ja lähtee hakemaan Katieta takaisin ja pian vietetään tuplahäitä.

Heti alkuun on myönnettävä, että en ole elokuvamusikaalien ystävä, etenkään vanhojen komediallisten elokuvamusikaalien ystävä. Elokuvatoteutus tuo näyttelijät aivan liian lähelle katsojaa, ja kun näytteleminen on usein teatraalista, homma alkaa näyttää naaman vääntelemiseltä. Lauluosuuksien kohdalla se vielä menettelee, mutta ei enää silloin, kun tehdään draamaa. Doris Daytä on kiitelty pirteästä esityksestä, mutta hänen pirteys on minulle hieman liikaa. Yhtä lailla vika on ohjaajassa ja käsikirjoituksessa. Vaikka miten olisi kyse komediasta, niin en voi välttyä siltä ajatukselta, että Calamity Janesta on tehty pelle, jota nöyryytetään koko elokuvan ajan: joko siitä, että hän on miehinen (ja valehtelee urotöistään) tai siitä, kun hän yrittää olla naisellinen. Dayn tulkinta vahvistaa tätä: paikoin hän tepastelee kuin Justiina Puupää. Tekijöiltä on unohtunut kokonaan se, että Calamity Jane on tarkka ja nopea ampuja. Ylipäätään elokuvan juoni on varsin köykäinen ja ennalta arvattava. Sen suurempaa todenperäisyyttä tarinassa ei ole. Tiettävästi Hickok ja Calamity eivät oikeasti olleet edes naimisissa. Intiaaneja päästään höykyttämään ja irvailemaan heidänkin kustannuksella. Laulun The Black Hills of Dakota sanomasta ei voi erehtyä: kauniit intiaanien maat ovat nyt meidän.

Dayn vastapainoksi muut näyttelijät esiintyvät hiukan hillitymmin, mikä on vain hyvä asia. Philip Carey on itse asiassa niin flegmaattinen, että ihmetyttää miksi Calamity on koskaan ihastunut mieheen. Univormun takia? Howard Keelissä riittää karismaa: ulkonäöltään ”Dallasin Clayton Farlow” muistuttaa Sean Connerya ja ääneltään Robert Mitchumia. Sen sijaan oikean Bill Hickokin ulkonäön kanssa on yhtä vähän yhteneväisyyttä kuin Doris Daylla ja Martha ”Calamity” Jane Cannary-Burkella.

Mikä tarinapuolella hävitään, niin se korvataan musiikkinumeroissa. Doris Daytä kuuntelee ihan mielellään, sillä naisella on huikean kaunis ja vahva ääni. Muista laulunumeroista pääosin vastaavat Howard Keel ja Allyn Ann McLerie myös sangen voimakkaasti. Laulunumerot on hyvin toteutettu myös kuvallisesti ja koreografisesti: Jack Donohue, joka on niistä vastuussa, turvautuu pitkiin otoksiin, mikä saa jo tuntemaan, että olisi oikeasti teatterissa. Dayn esittämä Secret Love palkittiin Oscar-pystillä. Calamity Janen myytistä tai siitä minkälainen nainen hän oikeasti oli, ei elokuva oikein edes yritä kertoa mitään.

Arvosana: **

calamity_jane-normal.jpg