Speedy Gonzales – noin seitsemän veljeksen poika

Pääosissa: Spede Pasanen, Tarja Markus, Pertti Melasniemi

Ohjaus: Ere Kokkonen (1970) 81min

Speedy Gonzales (Spede Pasanen) saapuu New Yorkin kyläpahaseen selvittääkseen, kuka tappoi hänen veljensä Mooseksen (Spede Pasanen). Avukseen hän saa arvoituksellisen naisen, Ritan (Tarja Markus). New yorkilaiset eivät halua auttaa Speedyä, sen sijaan häneen alkaa kohdistua tappoyrityksiä. Lopulta Speedy lavastaa oman kuolemansa ja saa täten selville ne, jotka ovat sekaantuneet Mooseksen kuolemaan: Manolito (Esko Salminen), Bat Masterson (Ville-Veikko Salminen), Hämeen Hitain (Simo Salminen), Hoss (Juhani Kumpulainen), kapakoitsija/hautausurakoitsija (Olavi Ahonen), Clyde (Pertti Melasniemi) sekä sheriffi (Leo Jokela). Miehet palkkaavat lisää asemiehiä tappamaan Speedyn ja Ritan. Speedy ja Rita ovat pahasti alivoimaisia ja ammuksetkin loppuvat kesken…

Spede, Ere ja Vesa-Matti Loiri vetäytyivät kirjoittamaan Suomi-westerniä, ja elokuussa 1970 ”Speedy Gonzales – noin seitsemän veljeksen poika” sain ensi-iltansa, vain kuukautta ”Nimeni on Trinity – paholaisen oikea käsi” – elokuvaa myöhemmin, joka näytti westernien suunnan tuleviksi vuosiksi. Spede ja kumppanit olivat siis tavallaan edelläkävijöitä crazy-westernkomedioiden saralla. Spede oli jo tarttunut Robin Hoodin mytologiaan kahta vuotta aiemmin elokuvallaan ”Noin seitsemän veljestä” ja aika samalla meiningillä siirryttiin westerneihinkin. Mitään yhtäläisyyksiä näillä elokuvilla ei ole nimistä huolimatta, puhumattakaan Aleksis Kiven ”Seitsemään veljekseen”. Spede-tuotannon kekseliäisyys korvasi ne puutteet, jotka se taloudellisesti hävisi. Aivan kuin muissakin Speden elokuvissa, tarina on melko repaleinen, mutta irtovitsejä tippuu tasaiseen tahtiin, säilyttäen kuitenkin ihailun parodioimiinsa elokuviin. Ja kauniita naisiahan Spede on aina elokuviinsa saanut, joskin kaikista ei ole ollut näyttelijöiksi alkuunkaan.

Aivan sellaiseksi naurupommiksi tämä ensimmäinen western ei nouse, kun vertaa sitä seuranneeseen ”Hirttämättömiin”. Yksi iso tekijä on Loirin puuttuminen rosterista: Vesku oli murtanut jalkansa jalkapallo-ottelussa juuri ennen kuvauksia ja hätiin kutsuttiin Pertti Melasniemi, joka hoitaa tehtävänsä kelvollisesti, kun tietää kenen saappaat oli täytettävä. Clyde, tuo maailman huonoin pankkiryöstäjä, on varsin sympaattinen hahmo, kunnes pääsee näyttämään todellisen luonteensa. Näyttelijöiden kermassa Spede jää itse asiassa paikoin yllättävänkin vakavaksi hahmoksi. Leo Jokela, Olavi Ahonen ja Juhani Kumpulainen esimerkiksi ovat mahdollisimman kaukana kuviteltavista lännenmiehistä: etenkin Jokela, jonka artikulointi tuo mieleen G. Pula-ahon, saa naaman jatkuvaan virneeseen. Toki Spede vie asesankarin cooliuden äärimmäisyyksiin: kun häntä yritetään eräänä aamuna tappaa, Speedy ampuu miehet ja Rita kysyy ”Montas tällä kertaa?” ja Speedy vastaa uneliaasti ”Kaks.”, jatkaen uniaan. Pakomatkan aikana Speedy menee kylmän viileästi järvelle pesemään kasvojaan ja ylävartaloaan, aivan kuin minä tahansa aamuna. Legendaksi on muodostunut Simo Salmisen esittämä Hämeen Hitain (esittää myös samannimisen laulun) ja hänen kaksintaistelunsa maailman hitaimman miehen (Heikki Huopainen) tittelistä. Oma lukunsa on myös ”Mexican standoff”: alkaa meinaan porukkaa lapata paikalle ja lopuksi saapuu Hämeen Hitain kysyen ”Mitäs täällä tapahtuu?” Jonon viimeinen vastaa ”En tiedä, mutta käy jonon jatkoksi.”

Vilpitön tekemisen riemu ja antaumus paistaa kuvausryhmästä ja näyttelijöistä, olihan western vielä 70-luvun taitteessa suuressa kansansuosiossa nimenomaan Suomessa ”Bonanzan”, ”Lännen tien” ja ”Karjatila High Chapparalin” ansiosta. (Osatekijänä voi olla hauskat sattumukset, joita sattui kuvausten aikana. Taisi olla Simo Salmisen hevonen, joka karkasi aina kotitallilleen tilaisuuden tullen.) Parhaiten se ilmenee elokuvan loppupuolella ”Haaskalinnut saalistaa” laulun. Jaakko Salon sävellys ja Jukka Virtasen sanat yhdistettynä Kari Sohlbergin kuvaukseen ovat tunnelmaltaan kuin parhaimmista elokuvista.

Arvosana: ****

speedy_gonzales_noin_7_veljeksen_poika-n