Seitsemän rohkean kosto (The Magnificent Seven Ride!)
 
Pääosissa: Lee Van Cleef, Stefanie Powers, Michael Callan
 
Ohjaus: George McCowan (1972) 100min
 
Chris Adams (Lee Van Cleef) on löytänyt paikkansa pienen kaupungin sheriffinä ja vaimokin (Mariette Hartley) on kainalossa. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu Chrisin vanha ystävä Jim Mackay (Ralph Waite), joka pyytää apua: hän on sheriffinä meksikolaisessa Magdalenan kaupungissa, jota terrorisoi meksikolaisbandiitti Juan De Toro (Ron Stein). Chris kieltäytyy. Pian hän joutuu kuitenkin lähtemään Meksikoon, kun hänen vapauttamansa nuori rikollinen Shelley (Darrell Larson) ryöstää ystäviensä kanssa pankin ja kidnappaa Chrisin vaimon. Vaimo löytyy kuolleena. Yhdessä reportteri Noah Forbesin (Michael Callan) kanssa he saapuvat Magdalenaan ja lupaavat kaupungin naisille hakevansa apua. Matkalla he löytävät Mackayn, Shelleyn ja Magdalenan miehet tapettuina. Chris valitsee viisi vangitsemaansa miestä, lupaa näille armahduksen ja ratsastaa De Toron haciendalle ja vie De Toron naisystävän (Rita Rogers). Sitten hän lähettää viestin De Torolle, jossa sanoo odottavansa tätä Magdalenassa. Seitsemän miestä rakentaa kaupungista linnoituksen ja jää odottamaan kymmenkertaista vihollistaan…
 
Leffasarjan viimeinen osa on juuri niin puisevaa katseltavaa kuin turhaan venytettyjen leffasarjojen kohdalla voi kuvitella. Harvoin tämänkaltaisiin tyhjänpäiväisyyksiin silti törmää. Se alleviivaa myös paljon Lee Van Cleefin uran loppua: 60-luvun puolenvälin jälkeen herra oli arvostettu westerntähti, etenkin Euroopassa, joka osasi valita elokuvansa hyvin. Sitten kaikki muuttui ja ”Sabatan” jälkeen elokuvien taso jäi varsin keskinkertaisiksi, jopa suoraan sanottuna surkeiksi. Huonojen käsikirjoitusten ja toteutusten ohella elokuvia vaivaa myös se, että Cleefille roolihahmot olivat aivan vääränlaisia, koska eihän hän mikään monipuolinen näyttelijä ollut: hänestä ei ollut koomikoksi tai naistenmieheksi, mutta tällaisia rooleja hän esitti. Ja ”Seitsemän rohkean koston” kohdalla voidaan puhua jälkimmäisestä.
 
Yksi elokuvan huonoista ratkaisuista on se, että kun Chrisistä on tullut leski, ja Magdalenasta löytyy naisia (yllätys, yllätys, nuoria, hoikkia ja varsin kauniita naisia), joiden miehet ovat kuolleet taistelussa De Toroa vastaan, niin Chris rakastuu ja häneen rakastutaan heti, ja kaataa heistä yhden itselleen (Stefanie Powers). Muistaakohan Chris, että on edes ollut naimisissa? Tähän kun lisätään vielä muut kuusi kirveellä veistetyn näköistä miestä kullakin hemaiseva nainen kainalossaan. Ja Luke Askewin esittämällä Mark Skinnerillä kolme, hän kun on Utahin mormoneja. Todella hauska vitsi elokuvan loppuun, kun ihmisiä on juuri ammuttu ja ystäviä kuollut.
 
Tästä päästääkin seuraavan ongelmakohtaan. Elokuvan hahmoista ei pääse välittämään missään vaiheessa. Kun hahmo on kuollut, niin se siitä, ei murehdita. Paitsi tietenkin siinä vaiheessa, kun joku on juuri saanut luodista: tällöin on aikaa mennä tarkastamaan kaverin kunto, vaikka ilma on täynnä lyijyä ja nikkeliä, ja silti kukaan ei osu selin olevaan liikkumattomaan henkilöön. Eloonjääneillä sankareilla on niin kiire peuhaamaan naisten kanssa, ettei kaatuneita kavereita ole varmaankaan edes haudattu.
 
Kaiken huippu on sitten nämä elokuvan pahikset. Sen vielä sulattaa, että Shelley kuolee kulisseissa, mutta tämä De Toro, mies josta Magdalenan miehet ja naiset puhuvat pelokkaina: ensimmäisen kerran mies esiintyy 80 minuutin kohdalla, hänellä on yksi repliikki, ”¡Vamos!”, arpi poskessa ja viiden minuutin päästä henki poissa. Toimintakaan ei oikein vakuuta missään vaiheessa, vaikka lopussa lyijymyrkytykseen sairastuminen onkin todennäköistä ja jopa suotavaa: lopussa ammutaan niin paljon siihen nähden, ettei aseita tarvitse juuri ladata. Chrisistä elämänkertaa kirjoittava Noah Forbeskin on melkoinen tarkka-ampuja, vaikka elokuvan alussa sanoo, ettei koske aseisiin.
 
Tämä taisi olla kolmas kerta, kun olen katsonut elokuvan, ja aina keskittyminen on kadonnut kiinnostuksen puutteesta. Ainoa syy elokuvan ostolle on se, että kaikki neljä sarjan elokuvaa on saatavissa boksijulkaisuna. Paitsi tietenkin minun kohdalla, joka ostin kaikki elokuvat erikseen. Ai niin, jos jotakuta kiinnostaa, niin ne unohtumattomat rohkeat miehet elokuvassa ovat em. lisäksi James Sikking, Pedro Armendariz Jr., William Lucking ja Ed Lauter.
 
Arvosana: *½