Seitsemän rohkeaa miestä (The Magnificent Seven)

Pääosissa: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach

Ohjaus: John Sturges (1960) 128min

Meksikolaiskylää riivaa rosvojoukko, joka johtajansa Calveran (Eli Wallach) johdolla käy aika ajoin takavarikoimassa ruokaa ja muuta tarpeellista omaan käyttöönsä. Lopulta kyläläiset saavat tarpeekseen ja kylän vanhimman miehen (Vladimir Sokoloff) neuvosta kolme miestä lähtee Yhdysvaltain rajalle ostamaan aseita. Miehet eivät tiedä aseiden ostosta mitään, mutta kun he näkevät Chrisin (Yul Brynnerin) saattavan intiaanimiehen viimeiselle leposijalleen rasististen kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta, he pyytävät tätä ostamaan aseet. Chris ehdottaa, että miehet palkkaisivat suoraan miehiä. Chrisin mukaan lähtee viisi elämän koulimaa taistelijaa sekä vielä kannuksiaan hankkiva nuori Chico (Horst Buchholz). Miesten onnistuu yllättämään Calveran miehet ensimmäisessä taistossa, mutta eripuraa esiintyy kyläläisten keskuudessa, ja kun miehet ovat jäljittämässä Calveraa, tämä on onnistunut valtaamaan kylän muutaman kyläläisen avustuksella. Calvera lupaa päästää miehet, jos nämä menisivät takaisin Yhdysvaltoihin. Mutta sopimus on sopimus ja seitsemän rohkeaa miestä palaa vielä yhteen taisteluun.

Tarttuminen yhteen elokuvahistorian parhaaseen elokuvaan (”Seitsemän samuraita”) vaatii tekijöiltä valtavasti ”cojonesia”. No, amerikkalaisiltahan sitä ei tunnetusti puutu, vaan itseluottamus on yhtä korkealla kuin Zlatan Ibrahimovicilla. Eräänlainen ympyrähän tässä sulkeutui, sillä Akira Kurosawa oli suuri John Fordin ja lännenelokuvien ystävä, joiden innoittamana sitten syntyi kaikkien tuntemat samuraielokuvat, ja joista löytyy lännenelokuvien tunnuspiirteet. Amerikkalaisten versioiden tekeminen on ainakin Euroopassa tyrmätty koko lailla voimakkaasti. Koska alkuperäinen elokuva on japanilainen, on versio onnistuneempi kuin amerikkalaisten eurooppalaisista elokuvista tekemät versiot: japanilainen kulttuuri on vierasta eikä tavallinen katsoja välttämättä ymmärrä kaikkea mitä ”Seitsemässä samuraissa” tapahtuu, ja ennen kaikkea miksi. Luvulle seitsemän löytyy samurai-historiasta selite, tai näin ainakin itse tulkitsen: samurait noudattivat Bushidon seitsemää hyvettä: oikeudenmukaisuus, velvollisuudentunto, rohkeus, armeliaisuus, kohteliaisuus, rehellisyys, kunnia ja uskollisuus, ja kullakin samurailla oli yksi hyve vahvempi kuin muilla ja samurai oli tämän hyveen ruumiillistuma. Länsimaalaisessa numerologiassa luvulle seitsemän ei löytyne vastaavaa merkitystä. Tekijät ovat luultavasti vain olleet uskollisia alkuperäiselle määrälle sankareit

Alkuperäisen käsikirjoituksen tekivät Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto ja Hideo Oguni, josta sen amerikkalaiseen muotoon kirjoittivat Walter Bernstein, joka teki siitä raakaversion, Walter Newman sekä William Roberts. Bernstein oli McCarthyn mustalla listalla ja Newman, joka ei pystynyt olemaan kuvausten aikaan paikalla, pyysi, ettei häntä mainittaisi krediiteissä, joten elokuvan alkuteksteissä käsikirjoittajaksi mainitaan vain Roberts. Elokuvien kestoilla on eroa reilu tunti, mutta vallan mainiosti on seitsemän miehen henkilöhahmoja kirjoitettu. Jonkin verran henkilöhahmojen tarinoita on muutettu tai yhdistelty. Amerikkalaiset ovat panostaneetkin näyttelijöihin vahvasti: Chris – Yul Brynner, Vin – Steve McQueen, Bernardo – Charles Bronson, Britt – James Coburn, Lee – Robert Vaughn, Harry – Brad Dexter, Chico – Horst Buchholz sekä leffan pääkonna Calvera – Eli Wallach, joten onhan siinä äijää kerrakseen. Hahmoista mielenkiintoisimmiksi nousevat hermonsa menettänyt Lee, miehuuttaan todisteleva Chico (”Samuraissa” roolia esittää Toshiro Mifune) ja suuren aarteen perässä mukaan lähtenyt Harry (tai näin ainakin uskottelee itselleen), kun todellisuudessa palkka on vain ylöspito ja 20 dollaria kuuden viikon työstä. Siksi onkin erikoista, että juuri Brad Dexter unohdetaan aina, kun luetellaan seitsemää rohkeaa. Chris ja Vin alkavat uskoa, että tämä voisi olla heidän viimeinen keikkansa, ja voisivat jäädä kylään rauhassa asumaan. Bernardo saa ihailijoita kylän pojista, ja elokuvassa onkin koskettava kohtaus, kun pojat haluaisivat isiensä olevan kuin Bernardo. Tähän Bernardo toteaa, että juuri he ovat rohkeita, sillä heidän elämä on jatkuvaa työntekoa ja he pitävät huolta toisista, toisin kuin hän, jonka ei tarvitse murehtia kuin omasta puolestaan. Britt jää hiukan oudoksi linnuksi, joka on lähtenyt mukaan vain seikkailunhalusta. Calvera puolestaan ihmettelee, että miksi tuollaiset miehet tulevat puolustamaan sellaista kylää ja sen asukkaita. Siitähän koko elokuvassa onkin kyse. Kaiken kaikkiaan roolitus on onnistunut hyvin: vaikea kuvitella, että Chrisin rooliin alun perin suunniteltu Anthony Quinn olisi ollut yhtään parempi, vaikka välillä vähän häiritseekin, kun Brynner tepastelee kuin jotain olisi piilotettu miehen ahteriin.

Elokuva kärsii hieman siitä, että elokuvan loppuhuipennus ei ole sillä tasolla kuin muu elokuva. Elokuvan ensimmäinen kahina on toteutettu hienosti, etenkin kameratyöskentely on hienoa, kun Calvera yrittää paeta suljetusta kylästä kameran ”ratsastaessa vierellä”. Myöskään aivan niin epätoivoisia olosuhteita ei ole mukaan saatu, mitä on ”Samurain” lopputaistelussa: Kurosawa halusi rankkasateen piiskaamaan kylää, jonka seurauksena näyttelijät olivat liki polviaan myöten vedessä ja kurassa. Elmer Bernsteinin teemamusiikki on varmasti kaikkien tuntema ja sitä on lainattu myös James Bondin lopullisen alamäen käynnistäneessä ”Kuuraketissa”. Tahatonta huumoria eli ei, mutta kun Chris kehottaa meksikolaisia palkkamaan asemiehiä, kun aseiden osto on vaikeaa, niin huvittaahan se: aseiden osto + vaikeaa + Yhdysvallat, ei vain oikein uskottava yhtälö.

Kaiken kaikkiaan western-versio on varsin onnistunut, joka on saavuttanut myös yleisömenestystä. Se sai kolme jatko-osaa, joihin vain yhteen on saatu alkuperäinen rohkea mies mukaan: Brynner tähdittää ensimmäistä jatko-osaa ”Seitsemän rohkean paluu”, seuraavassa Chrisiä esitti George Kennedy (”Seitsemän rohkeaa ratsastaa jälleen”) ja viimeisessä (”Seitsemän rohkean kosto”) Sabatan roolista tuli Lee Van Cleef, kun taas Brynner astui Sabatan saappaisiin. 90-luvulla pyöri samanniminen sarja, jossa Chrisinä Michael Biehn. Westernkomedia ”Kolme kaverusta” perustuu samaan aiheeseen kuten myös Robert Vaughn tähdittämä sci-fi-leffa ”Vaarojen planeetta” ja animaatioelokuva ”Ötökän elämää”. Viimeisimpien tietojen mukaan Tom Cruise olisi tähdittämässä ”Seitsemän rohkean miehen” uudessa versiossa. Voi, voi…

Arvosana: ****