Junanryöstäjät (The Train Robbers)
 
Pääosissa: John Wayne, Ann-Margret, Rod Taylor
 
Ohjaus: Burt Kennedy (1973) 88min
 
Kymmenen miestä on suorittanut junaryöstön (500 000$) ja yksi ryöstäjistä on piilottanut saaliin Meksikoon. Mies joutuu ammutuksi, mutta ehtii kertomaan kullan sijaintipaikan vaimolleen mrs. Lowelle (Ann-Marget). Tämä haluaa palauttaa saaliin omistajilleen, jotta miehen maine palautuisi. Lane (John Wayne) haluaa auttaa naista, sillä vakuutusyhtiö on luvannut 50 000$ palkkion. Hän kerää viisi miestä mukaansa, kaksi vanhaa sotatoveria Grady (Rod Taylor) ja Jesse (Ben Johnson), nuori Ben Young (Bobby Vinton) sekä kaksi vierasta asesankaria Calhoun (Christopher George) sekä Sam Turner (Jerry Gatlin). Ryhmää lähtee jäljittämään eloonjääneet seitsemän ryöstön suorittanutta n. 30 apumiehen kera sekä mystinen pukumies (Ricardo Montalban).
 
”Junanryöstäjät” kuuluu kategoriaan, jossa homma toimii synopsis-tasolla huomattavasti paremmin kuin valmiina elokuvana. Siinä olisi voinut olla mahdollisuuksia hyvään westerniin, mutta nyt se jää kehnoksi. Suurin syy on se, että roolihahmot ovat heikot. Ainoastaan lopun mustaa huumoria sisältävä käänne on syy katsoa elokuva loppuun asti. Tai sitten Ann-Margretin huonolla tekosyyllä perusteltu kireä vaatetus, jos sattuu olemaan kiinnostunut tirkistelystä. Trailerin perusteella toimintaa tuntuisi olevan paljon, mutta se antaa väärän kuvan.
 
Leffa alkaa melkoisella ”Huuliharppukostaja” pastissilla, kun aseporukka odottaa Lanea tulevan autiolle juna-asemalle. Ensimmäistä repliikkiä saa odottaa vajaat neljä minuuttia. Miesten ensitapaamisesta syntyy jännite Calhounin ja Lanen välille. Mutta, pian kaikki ovat niin kaveria, niin kaveria, ja Lanen perinpohjainen rehellisyys ja oikeudenmukaisuus tarttuu lopulta myös Calhouniin. Aletaan olla sillä rajalla, että moinen alkaa suorastaan yököttää. Ehätin toivoa, että yksi miehistä olisi ollut se seitsemäs junaryöstäjä, sillä mrs. Lowen miehen arkkua oli kantamassa heistä kuusi. No, noista seitsemästä ei kerrota yhtikäs mitään, he ovat vain jossain siellä ratsastajajoukon kasvottomassa joukossa. Kennedy onnistuu kyllä loihtimaan uhkaavan tunnelman, kun takaa-ajo joukko ratsastaa raivoisasti perässä. Toisaalta taas ihmetyttää, että he saavuttavat Lanen porukkaa kovin hitaasti, vaikka nämä tepsuttelevat sangen rauhallista vauhtia. Kun sitten päästään ammuntakohtaukseen, niin tuosta neljästäkymmenestä ei ole mitään vastusta kuudelle miehelle. Eli se siitä uhkaavuudesta. Palatakseni vielä Ann-Margretin vaatetukseen. Nainen oli melkoinen seksisymboli aikoinaan, ja onhan hänellä varsin antava povi. Lane kehottaa mrs. Lowea keittämään (kutistamaan) ratsastusvaatteensa, jotta tämä erotettaisiin naiseksi vähän kauempaakin. Moisen seksisymbolin erottaisi sokeakin burkan alta.
 
Lanen, Gradyn ja Jessen taustaa valotetaan sentään hieman. Lane johti sisällissodassa Gradyn ja Jessen joukkoa, ja he olivat ainoat joukostaan, jotka selvisivät Vicksburgin taistelusta. Siitä asti he ovat touhunneet yhdessä: vaikka he puhuvatkin toisistaan välillä vitsailevaan tyyliin, on kunnioitus toisia kohtaan suuri. Tätä taotaan sitten uusille tulokkaille. Jonkin verran tarinaan tuo koskettavuutta Gradyn ja Jessen keskustelutuokio miesten vanhenemisesta ja miehisyyden katoamisesta. Ilotalossakaan kun ei enää pysty juuri muuhun kuin kuuntelemaan pianistia. Elokuvan valmistumisen aikaan Wayne oli 66 vuotta, Johnson 55 vuotta ja Taylor 43. Vanhenemisesta puhuu juuri joukon nuorin eli Taylor, joka sulautuu hyvin vanhempiensa seuraan. Sankareiden ikä on kieltämättä vähän hassu keskustelunaihe, sillä 1800-luvulla eliniänodote oli varmaan lähinnä Taylorin ikää. Waynessä ikävuodet (ja sairastaminen) näkyvät, vaikka ihan kiitettävästi mies vielä ratsastaa ja heiluttaa kivääriään. Muuten näyttelijöistä juuri kukaan ei jää mitenkään erityisesti mieleen. Lopun toiminta on ihan laatuluokkaa, vielä kun vastapuoli olisi pystynyt laittamaan vähän paremmin kampoihin. Ja kun lopun käänne on paljastunut, niin tuskinpa tähän leffaan tarvitsee vähään aikaan tarttua, sillä ei siitä jää käteen juuri mitään muuta.
 
Arvosana: **
 
 
the_train_robbers-normal.jpg