Shalako (Shalako)
 
Pääosissa: Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd
 
Ohjaus: Edward Dmytryk (1968) 113min
 
Bosky Fulton (Stephen Boyd) on vienyt eurooppalaisia ylhäisön edustajia metsästysretkelle apassien reservaattiin, mikä on apassien ja armeijan sopimuksen mukaan lainvastaista. Apassit lähtevätkin Chaton (Woody Strode) johdolla sotaretkelle. Entinen armeijan tiedustelija Shalako Carlin (Sean Connery) pelastaa omalle retkelle lähteneen kreivitär Irina Lazaarin (BB) apassien käsitä ja vie hänet muun seurueen luokse turvaan linnakkeeseen. Shalako kehottaa seuruetta poistumaan reservaatista, mutta ylhäisöhän ei villi-ihmisten takia halua lopettaa metsästysretkeään ja päättävät jäädä taistelemaan apasseja vastaan. Shalako ei haluaisi auttaa, mutta ihastuttuaan Irinaan, hän päättää lähteä hakemaan armeijan apua. Taistelujen tuoksinassa Fulson päättää varastaa seurueen omaisuuden ja pakenee, mukanaan Sir Charles Daggettin (Jack Hawkins) ”onnenonkijavaimo” (Honor Blackman), ammukset, ruoan ja veden. Seurueen kohtalo jää riippumaan Shalakosta, joka palaakin takaisin.
 
Vuonna 1967 Sean Connery oli saanut tarpeekseen James Bondin roolista. Ennen paluutaan superagentin kenkiin hän ehti tehdä muutaman elokuvan, ja niistä ensimmäinen oli ”Shalako”. Erään elämäkerran mukaan Connery ei niinkään inhonnut Bondin roolia, vaan sitä, ettei hän saanut osallistua Bond - elokuviin näyttelijätyötään enemmän. Tätä väitettä puoltaa se, että uuden Bondin julkaisun aikaan elokuvateattereihin ilmestyi myös joku Conneryn elokuva, ja Connerylle oli tärkeää, että sillä pystyi kilpailemaan Bondia vastaan. Vuonna 1968 ei Bondia nähty. Eikä ”Shalakolla” olisi pystytty kilpailemaan kuin korkeintaan kehnon ”Quantum of Solacen” kanssa. Mutta miksi Connery sitten päätyi esiintymään lännenelokuvaan?
 
Thomas Sean Connery, kavereiden kesken Tommy, oli jo lapsena rakastanut lännenelokuvia, ja kun tuli mahdollisuus päästä näyttelemään sellaiseen, ei hän voinut kieltäytyä. (Häntä alettiin kutsua Seaniksi, koska ”Etäisten laaksojen mies” eli ”Shane” oli lähinnä sydäntään, ja Shane ja Sean nimet muistuttivat toisiaan, Conneryn rooliasuksikin valittiin samantapainen kuin Alan Laddilla) Lisäksi mikä tahansa elokuva kelpasi Bondien jälkeen. Rinnalleen hän sai nimekkään joukon: Brigitte Bardot, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Woody Strode jne. Strode pääsi siis jälleen esittämään intiaania. Kuvaukset tapahtuivat Almeriassa, jossa kuvattiin koko joukko italowesternejä. Samaan aikaa kuvattiin myös Andrè De Tothin sotaelokuvaa ”Likaista peliä”, ja sattui semmoinenkin tapaus, että apassit hyökkäsivät väärään elokuvaan brittien erämaajoukkojen kimppuun.
 
Elokuva perustuu Louis L’Amourin romaaniin. Mies tunnetaan ehkä paremmin ”Hondosta”. ”Shalako” onkin köyhän miehen ”Hondo”. Suurin erottava tekijä on ihmisissä, jota sankarimme ryhtyy suojelemaan. Kun Hondo ryhtyy suojelemaan viatonta perheen äitiä ja tämän poikaa, Shalakon harteille jää norsunluutorneissaan asuvat eurooppalaisaristokraatit, joille villieläinten metsästäminen on hupia, luontoa ei kunnioiteta, luokkajako on räikeä. Erämaassakin ruokapöydät on katettu kristallikyntteliköillä. Jos elokuvan tarkoituksena on ollut, että ylimystö kasvaa ymmärtämään rahvasta, toteutus ei ole onnistunut. Seurueen kohtalo ei nimittäin kiinnosta vähääkään. Päinvastoin: vaikka ylhäisössä herääkin joitain inhimillisiä tunteita, sitä suorastaan odottaa, että apassit tekisivät selvää koko porukasta. Ja se tuskin on ollut tekijöiden tarkoitus. Shalakokin on olevinaan sanansa mittainen mies, mutta ryhtyy kuitenkin auttamaan seuruetta, joka koostuu täysistä k…päistä.
 
James Bond cowboyna ei ole lainkaan niin huono idea miltä se saattaa aluksi näyttää ja kuulostaa. Connery ei ole lainkaan huono westerntähti, kunhan elokuva olisi ollut koskettavampi. Conneryn ohella myös Boyd täyttää tehtävänsä, samoin itävaltalaista paronia esittävä Peter van Eyck. Sen sijaan Bardot on aivan väärässä elokuvassa. On tunnustettava, etten ole muita BB:n elokuvia muistaakseni nähnyt. Aikansa seksisymbolien odotetusta kohtaamisesta ei synny mitään sykähdyttävää.
 
Elokuvassa on muutama hieno taistelukohtaus, mutta siihen hienoudet jäävätkin. Conneryn suurena fanina elokuva saa puolikkaan tähden ylimääräistä.
 
Arvosana: **
 
 
shalako-normal.jpg