Viva Django – teloittaja (Preparati la bara!/Viva Django)
 
Pääosissa: Terence Hill, George Eastman, Jose Torres
 
Ohjaus: Ferdinando Baldi (1967) 92min
 
Django (Terence Hill) kuljettaa arvolasteja työkseen. Hänen entinen työnantaja ja ystävänsä, kuvernööriehdokas David Barry (Horst Frank) järjestää seuraavan kuljetuksen ryöstön, jossa Django haavoittuu ja hänen vaimonsa kuolee. Django ”hautaa” itsensä ja 5 vuotta myöhemmin hän lähtee kostoretkelle. Avukseen hän ottaa muista kuljetusryöstöistä tuomittuja, mutta syyttömiä miehiä, esiintyen pyövelinä pelastaen näiden hengen. Tietämättä lainkaan Barryn osuudesta ryöstöihin, miesjoukko lähtee ”kummittelemaan” ryöstön tehneiden ja heidän omaisuutensa saaneiden luokse, tarkoituksena saada nämä tunnustamaan rikoksensa. Miehet alkavat kuitenkin tuntea vetoa kultaa kohtaan ja päättävät ryöstää seuraavan kuljetuksen Barryn oikean käden Lucasin (George Eastman) nenän edestä. Garcia (Jose Torres) pettää muut ja vie kaiken kullan. Django jää kiinni pelastettuaan Garcian vaimon Mercedeksen (Barbara Simon) hirsipuulta ja hänet piestään pahasti. Mercedes ja lennätintoimiston mies Horace (Pinuccio Ardia) auttavat Djangon pakenemaan ja Djangon kosto on hirveä.

Kaikista epävirallisista (ja siitä virallisestakin) jatko-osista Ferdinando Baldin ohjaustyö on mielestäni paras. Yhdessä Franco Rossettin kanssa tehty käsikirjoitus ei ehkä ole kaikista omaperäisin, mutta ei sitä totuuden nimissä ole alkuperäinen "Djangokaan", jota Rossetti oli myös kirjoittamassa Corbuccin veljesten ohella. Ylipäätään Baldin elokuvat eivät ole erottuneet omaperäisyydellään, lukuun ottamatta Tony Anthonyn kanssa tekemiään elokuvia. Hän on ottanut suoria vaikutteita muilta tekijöiltä, vähän kuin Quentin Tarantino, mutta siinä missä Tarantino onnistui keittämään sopan omanlaisekseen, Baldilta se ei onnistunut. Baldin kunniaksi on sanottava, ettei hänen tuotantoon mitään täydellisiä mahalaskuja ole kuitenkaan sattunut.

Suurin tekijä onnistumiselle on Terence Hill, joka tuohon aikaan oli varsin tuntematon tapaus: mies kun on erehdyttävän paljon Franco Neron näköinen, etenkin sivuprofiililtaan. Djangona ovat esiintyneet mm. Gianni Garko ja Anthony Steffen, mutta eivät he pääse Hillin tulkinnan tasolle, vaikka roolin esittämiseen riittääkin kylmä katse ja viileä olemus. Ja nopea asekäsi, ja sehän Hilliltä onnistuu ilman nopeutettua kuvaakin. Kaiken lisäksi Djangolla on nyt apunaan konekivääri, jota ilman Django ei olisi Django.

Eikä muissa näyttelijöissäkään ole valittamista, vaikka pääkonnan esittäjä Horst Frank jää vähän valjuksi, jos vertaa Eduardo Fajardoon. Osaan kaavailtu Klaus Kinski olisi ehkä sittenkin ollut parempi vaihtoehto. Kaksi pahista syövät vähän toistensa elintilaa, ja Eastman onnistuu roolissaan paremmin. Ajan vastaisesti myös naiselle on saatu tärkeä osa, kun Mercedes päätyy auttamaan Djangoa oman henkensä uhalla, yrittäen samalla suojella rikoksen polulle kääntynyttä miestään. Esikuviensa (Leone, Corbucci) mukaisesti tarinassa on myös vanha mies, Horace, joka auttaa Djangoa parhaansa mukaan. Ja sitten on tietysti se pakollinen pieksemiskohtaus. Jälleen kerran vesi on vanhin voitehista, joten kun päätä huljuttaa vesikiulussa, niin jälleen ollaan valmiita vaikka kiipeämään saluunan katolle. Kohtauksen toteutus on onnistunut paremmin kuin tarinan käänne: Django tuikkaa saluunan tuleen ja alkaa lahdata Lucasin miehiä. Näky on niin vaikuttava, että lopun hautausmaakohtaus on jäädä hopeasijalle. Lopun yllätysmomenttia käytettiin myöhemmin siinä virallisessa jatko-osassa. Monen muun Baldin leffan tapaan toimintakohtaukset ovat elokuvan suola ja selkeästi miehen parasta osaamista.

Onko tämä nyt sitten jatko-osa vai esiosa, kuten jotkut ovat arvelleet? Kun Django hautaa itseään, nimikyltissä on vuosiluku 1887, kun taas alkuperäisen elokuvan loppukohtauksessa Mercedes Zaron hautaristillä on vuosiluku 1889. Ja onko tuo Djangon kuolinvuosi tehty vaimonsa kuoleman aikoihin vai vasta 5 vuotta myöhemmin, jolloin vuosi olisi 1892? Oli miten oli, mitään suoraa jatkumoa elokuvien välille ei ole.

Kelpo popcorn-viihdettä.

Arvosana: ***½


 viva_django-normal.jpg