Lännen spesialisti (Gli specialisti/The Specialist)
 
Pääosissa: Johnny Hallyday, Sylvie Fennec, Gastone Moschin
 
Ohjaus: Sergio Corbucci (1969) 104min
 
Hud (Johnny Hallyday) saapuu Blackstoneen selvittääkseen veljensä Charlien kuoleman, joka lynkattiin sen jälkeen, kun tämä kadotti kuljettamansa pankin rahat. Kaupunkilaiset uskovat Charlien piilottaneen rahat, joita etsii mm. pankinomistaja Virginia Pollycut (Francoise Fabian) ja meksikolaisbandiitti El Diablo (Mario Adorf) miehineen. Kaupungin sheriffi (Gastone Moschin) on takavarikoinut kaupungin aseet ja yrittää pitää järjestystä, ja kaupunkilaiset pelkäävät asesankarina tunnetun Hudin sekoittavat koko kaupungin. Minkä hän tekeekin…

”Lännen spesialisti” on Corbuccin toinen ranskalaisella tuotannolla tehty elokuva ja seurasi ”Suurta Hiljaista/Hiljaisuutta”. Molemmissa nähtiin, ainoissa western-rooleissaan, ranskalainen pääosanesittäjä, eli rockmies Johnny Hallyday sekä Jean-Louis Trintignant. Corbucci oli aikonut tehdä elokuvasta jatko-osan ”Ammattitappajalle”, mutta muutti sen itsenäiseksi elokuvaksi, jota jopa kirjoitettiin kuvausten aikana. Tuloksena on hieman hajanainen, mutta viihdyttävä western, josta löytyy Corbuccin tutut elementit: etunenässä se, että haavoittunut sankari käy viimeiseen taisteluun ylivoimaista vastustajaa vastaan. Kalmantuoksu leijuu synkässä kuvauksessa ja väkivaltaa riittää. Ja Corbuccin toimintakohtauksethan toimivat aina mainiosti.

Ja siitä saadaan näyte heti elokuvan alussa, kun Hud hoitelee muutaman EL Diablon miehistä. Hud saa ihailijoita neljästä nuoresta (kolme poikaa ja yksi tyttö). Lopulta nämä nuoret päätyvät haastamaan Hudin. On sanottu, että nuoret olisivat edustaneet hippejä, mutta käytökseltään he ovat ennemminkin anarkisteja. Lopussa he pakottavat kaupunkilaiset riisuuntumaan ja ryömimään maassa saadakseen Hudin tarttumaan aseeseen. Täytyy myöntää, etten ihan ymmärrä mitä kohtauksella on haettu. Eikä sitä ymmärretty Italiassakaan, jossa kohtaus leikattiin pois. Kun Hud lopulta saapuu luodinkestävässä liivissään, yksikään neljästä ei älyä ampua miestä päähän tai raajoihin. Muitakin epäkohtia elokuvassa on: vaikka Hud ja El Diablo ovat olleet lapsuudenystäviä, niin miksi El Diablo haluaisi tämän etsimään rahoja, kun hän on tappanut muutaman hänen miesjoukostaan.

Hallyday istuu hyvin yksinäisen asesankarin rooliin, jossa monesti riittää, kun näyttää ilmeetöntä naamaa. Mies, jolla ei mielestään ole ystäviä, tulee toimeen prostituoitujen, Sheban (Sylvie Fennec) ja sheriffin kanssa. Mutta mielenkiintoisempi hahmo on ehkä sheriffi, joka uskoo rauhanomaisiin keinoihin järjestyksenpidossa. Sheriffi on omalla tavallaan kovan onnen kundi, ja saa lopulta kuulan El Diablon aseesta otsaansa, kun yrittää aseettomana ja puhumalla rauhoittaa miestä. Mutta ei elokuva ole pelkästään miesten varassa: varsinaiseksi paholaisnaiseksi paljastuva Virginia Pollycut on suuressa roolissa ja Francoise Fabian on kyllä melkoisen viekoitteleva näky. Corbucci hätkähdytti jo edellisessä elokuvassaan alastomuus- ja rotujen välisellä (hirveä termi, mutten muutakaan keksinyt) rakastelukohtauksilla, ja tässä kylpyammeeseen keikistelevä Fabian ei jätä juuri mitään näyttämättä. Tyttömäisempi Fennec saa peittää sulonsa lopun joukkonakukohtauksessakin.

Miellyttävänä poikkeuksena näissä ranskalaistuotannoissa on miljöö: Almerian pölyiset lavastekaupungit ovat vaihtuneet Alppien puhtaaseen vuoristoon.

Arvosana: ***½
 
 
the_specialist-normal.jpg