Sormi liipaisimella (I giorni dell’ira/A Day of Anger)
 
Pääosissa: Giuliano Gemma, Lee Van Cleef, Walter Rilla
 
Ohjaus: Tonino Valerii (1967) 115min
 
Scott (Giuliano Gemma) on isätön ja äiditön nuorukainen, joka kasvoi bordellissa. Rauhallisen Cliftonin kaupungin asukkaat hyljeksivät häntä eikä hän kelpaa muuhun työhön kuin käymälöiden tyhjentäjäksi ja luudan varteen. Eräänä päivänä kaupunkiin ratsastaa ohikulkumatkalla oleva muukalainen nimeltään Frank Talby (Lee Van Cleef), joka kohtelee häntä tasa-arvoisesti. Talby osoittautuu asemieheksi, ja Scott lähtee seuraamaan häntä, toivoen, että Talby voisi opettaa hänet kaltaisekseen. Lopulta Talby vakuuttuu Scottin kyvyistä ja ottaa hänet oikeaksi kädekseen suunnitelmassa, jossa hän aikoo periä tappamansa miehen Wild Jackin (Al Mulock) saatavat Cliftonin pankkiiri Turnerilta (Ennio Balbo), tuomari Cutcherilta (Lukas Ammann) ja saluunan omistaja Abel Murraylta (Andrea Bosic). Scottin vanha ystävä, ja entinen sheriffi Murph Allan (Walter Rilla) yrittää varoittaa tätä myymästä sieluaan pahalle, mutta Scott ei suostu uskomaan mitään pahaa Talbysta. Silti hän taistelee lojaaliudestaan vanhan ja uuden ystävänsä välillä.
 
Leonen assistenttina tunnetuksi tulleen Tonino Valeriin toinen ohjaustyö on samalla myös hänen parhaansa. Suomessa tunnetuin elokuvista lienee ”Nimeni on Nobody”. YleTeema näytti jokunen vuosi sitten elokuvan ”Tappajan tie”, joka taisi televisiolevityksessä kulkea nimellä ”Dallasin surmanluodit”, jossa niin ikään Giuliano Gemma näytteli pääosaa. Aiemmin stunt-miehenä toimineesta Gemmasta tuli ensimmäinen italialainen western-tähti mm. ”Ringo-elokuvien” ansiosta. Poikamainen ja siisti ulkonäkö vaikutti siihen, että hän oli myös Suomessa suuri tähti menneinä vuosikymmeninä. Tuntuukin, että mies on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä ei hän mikään maailman paras näyttelijä, edes genressään, ole. Eihän se David Beckhamkaan koskaan niin hyvä jalkapalloilija ole ollut, mitä voisi lehtipalstojen määrästä päätellä.
 
Kyseessä ei ole tavanomainen kostotarina, sillä Scott, jolle Talby antaa tämän äidin etunimen sukunimeksi, ei varsinaisesti kosta kaupunkilaisille heidän julmaa kohteluaan. Loppujen lopuksi hänestä ei edes ole siihen: hän näyttelee alkuun kovaa kaveria Talbyn rinnalla, mutta joutuu puntaroimaan, onko se elämä oikeasti sitä, mitä hän haluaa. Aluksi elämä vaikuttaakin hohdokkaalta, mutta tappaminen ei olekaan  niin helppoa kuin Scott ensin kuvitteli. Talbylla on puolestaan omat syynsä palkata nuori ja nopeakätinen kumppani. Kuten Murph Allan Scottille sanoo: kun mies tulee 45-vuoden ikään, alkaa hänen reaktionsa hidastua ja Talbylla alkaa olla viimeinen mahdollisuus päästä kaupungin herraksi, ja että Scott joutuisi vielä kerran kohtaamaan Talbyn. Ja Talby olisi siinä pelissä vahvoilla, koska on kokenut. Tämän jälkeen hän esittää eron Scottin ja Talbyn revolvereissa: Talbyn aseen piippu on kaksi tuumaa lyhyempi ja iskureissa on eroa. Talby ehtii ampua 6 laukausta siinä ajassa kuin Scott 3. Ja kukas muukaan revolverin Scottille valitsi kuin Talby. Talbya motivoi raha. Hänen ystävänsä Wild Jack on hänelle 50000$ velkaa, jota hän ei pysty maksamaan, koska Murray, Turner ja Clutcher ovat pettäneet hänet kultaryöstökeikalla. Talby saa vakuutettua, että neljäs henkilö on kuollessaan kirjoittanut tunnustuksen. Sen avulla hän saa avoimen pankkitilin ja puolet saluunan omistuksesta. Cleef tulkitsee häntä samalla tavalla kuin Angel Eyesia ”Hyvissä, pahoissa ja rumissa”.
 
Valerii on oppinut Leonelta rauhallisen kerronnan ja kohtauksissa on hyvin samanlainen tunnelma kuin Leonella ja kuvauspaikat ja monet sivuosien näyttelijät ovat tuttuja Leonen elokuvista. Jossain vaiheessa tarina hyppää aikamoisella vauhdilla eteenpäin, kun Talby on saanut hommattua uuden saluunan poltettuaan sitä ennen vanhan kostoksi. Elokuvan teemamusiikki toistuu liian usein ja välillä englanninkielistä dialogia luetaan yhtä innokkaasti kuin puhelinluetteloa. Kun nämä ja välillä varsin flegmaattisen Gemman saa pois mielestään, homma rullaa mukavasti kohti vääjäämätöntä yhteenottoa Scottin ja Talbyn välillä. Scottin kasvutarina on mielenkiintoinen, joka on verrattavissa erään Anakin Skywalkerin elämänkaareen: pahuuden kautta pelastajaksi. Hauskana yksityiskohtana on Scottyn muuli, jonka nimi on Sartana.
 
Arvosana: ****
 
 
day_of_anger-normal.jpg