Comancheros (The Comancheros)
 
Pääosissa: John Wayne, Stuart Whitman, Ina Balin
 
Ohjaus: Michael Curtiz (1961) 107min
 
Uhkapeluri Paul Regret (Stuart Whitman) ampuu kaksintaistelussa New Orleansissa tuomarin pojan ja joutuu pakenemaan hirttotuomiota. Kapteeni Jake Cutter (John Wayne) Texas Rangerista saa hänet kiinni ja aikoo palauttaa tämän Louisianaan tuomittavaksi. Paul ei kuitenkaan aio myydä nahkaansa helpolla ja onnistuukin pakenemaan. Cutter saa uuden tehtävän, jossa hänen pitää esittää pidätettyä asekauppiasta Ed McBainia (Guinn Williams), joka myy aseita komansseille Tully Crow (Lee Marvin) nimisen välittäjän välityksellä. Crow paljastaa, että aseet myydään salaperäisille comancheroseille, jotka ovat ”valkoisten miesten kanssa ratsastavia intiaaneja”. Cutter ja Crow päätyvät korttipeliin, jossa mukana sattuu olemaan myös Regret. Häviöstään kimpaantunut Crow kuolee, ennen kuin Regret ehtii kertomaan McBainin olevan Jake Cutter, Texas Ranger. Cutter pidättää Regretin. Comancherosien hyökkäyksen aikana Regret pelastaa Cutterin ja rangersit nimittävät hänet yhdeksi heistä, jotta tämä välttyisi hirttotuomiolta. Yhdessä he lähtevät etsimään comancherosia ja toivovat, että heitä seurannut Tobe (Patrick Wayne) paljastaisi muille rangerseille comancherosien leirin.
 
Muinoin tämä elokuva oli yksi lempiwesterneistäni. Sittemmin sen arvostus on hieman pudonnut, vaikkei se edelleenkään huonolta elokuvalta tunnu. Tuntuu vain, että itse Comancheros-osuus elokuvasta jää Waynen ja Whitmanin suoritusten taakse, sen verta hyvän nahisteluparin miehet onnistuvat kehittämään. Miesten dialogit osuvat myös nasevasti kohdalleen, varsinkin kohtauksessa, jossa Regret on kaivanut Cutterin maahan piilottamat kiväärilaatikot ylös, ja sitten Cutter käskee peittää kuopan. Regret kysyy "miksi?", johon Cutter: "Et kai halua, että joku tomppeli putoaa tuohon kuoppaan ja katkaisee niskansa." Ohjaaja Michael Curtiz terveysongelmat aiheuttivat sen, ettei hän pystynyt hoitamaan kuvauksia loppuun, joten Wayne tuurasi häntä. Curtiz kuolikin pian elokuvan valmistumisen jälkeen. Jätän arvioinnin kohtausten ohjaajista tarkkasilmäisempien kontolle. Alkuperäisessä tarinassa Regret oli päähenkilö, mutta elokuvassa hänen roolia on pienennetty Cutteriin nähden. Tarinaa kirjoittaessaan Paul I. Wellman oli kuvitellut Cary Grantin Regretin rooliin. Gary Cooper joutui puolestaan terveysongelmien takia hylkäämään Cutterin roolin ja niin jäi myös James Garnerilta saamatta Regretin rooli. Mutta kuten jo mainitsin, pääosien esittäjiin homma ei kaadu.
 
Käsikirjoittajilta on tuntunut unohtuneen, että Paul Regret on itse asiassa syytön mies eikä hän kovin ponnekkaasti missään vaiheessa todistele syyttömyyttään. Cutter puolestaan vähät välittää muusta kuin antamastaan valasta. Tuota syyttömän miehen kiirastulta olisi pitänyt korostaa enemmän. Ennen kiinnijäämistään Regret on tavannut kauniin Pilar Grailen (Ina Balin), joka myöhemmin paljastuu comancheroksi. On jokseenkin huvittavaa, että comancherosit elävät harmoniassa rotuun katsomatta, ankarin säännöin toki, toisin kuin heitä jahtaavat valkoiset. Heitä johtaa Pilarin kasvatti-isä Graile (Nehemiah Persoff) ja yhteisössä on niin valkoisia, latinoita kuin komanssejakin. He ovat omavaraisia lukuun ottamatta aseiden hankintaa. Jopa ruutia he pystyvät valmistamaan itse. Pilar on voimakastahtoinen nainen, joka mielellään nöyryyttää miehiä. Minkä takia hän sitten ihastuu Regretiin, jää vähän mysteeriksi. Joka tapauksessa hänellä on halu lähteä pois yhteisöstä ja ottaa isänsäkin mukaan. Lopun pakokohtaus voisi olla ihan näyttäväkin, jos siinä olisi ollut joku John Fordin kaltainen taitaja kameran takana. Kun pakenevien vankkurit kaatuvat maahan, jäävät nämä ampumaan sen suojasta. Sen sijaan yksikään takaa-ajajista ei älyä hyökätä vankkurien muilta puolilta, vaan kaikki ratsastavat suoraan tulta päin. Eli eivätpä ne nyt niin kovin vaarallisia vihulaisia yhteiskunnalle sittenkään olleet.
 
Monet sivuosan näyttelijät jäävät pieniin rooleihin. Selvästi Pilariin rakastunut Amelung (Michael Ansara) ei saa oikein kunnon vääntöä Regretin kanssa. Lee Marvin on puolestaan oma maaninen itsensä. Patrick ”Johnin poika” Wayne lienee päässyt elokuvaan isänsä mukana, kuten moneen muuhunkin elokuvaan. Onneksi hänen ei tässä tarvitse esittää ”märkäkorvaista” nuorta miestä. Elmer Bernsteinin säveltämä teema on komea, joskin se muistuttaa jonkin verran teemaa elokuvasta ”Seitsemän rohkeaa miestä”. Itseäni huvittaa se, että kiinnijäänyt Ed McBain sanoo Cutterille, että kyllä hänen sopii esiintyä McBaininä ja tehdä jotain hyvää hänen nimissään, hän kun on vain onnistunut likaamaan nimen maineen. Mitähän kirjailija Ed McBain (Evan Hunter) on vitsistä tuumannut?
 
Arvosana: ***
 
 
comancheros-normal.jpg