I Am Sartana, Your Angel Of Death (Sono Sartana, il vostro becchino)
 
Pääosissa: Gianni Garko, Frank Wolff, Klaus Kinski
 
Ohjaus: Giuliano Carnimeo (1969) 94min
 
North Western Bankin ryöstäjäksi osoittautuu Sartana, joka saa peräänsä joukon palkkionmetsästäjiä, mm. Shadow (Jose Torres), Hot Dead (Klaus Kinski), ja Deguejo (Gordon Mitchell) 10000 dollarin palkkion toivossa. Sartana on kuitenkin syytön ja lähtee todistamaan syyttömyyttään. Pahaksi onneksi syylliset ovat joko kuollet tai kuolevat juuri, ennen kuin ehtivät kertoa totuuden. Lopulta matka vie Poker Fallsiin, jossa Sartana, yhdessä apurinsa Buddy Benin (Frank Wolff) kanssa, kohtaa syylliset ja palkkionmetsästäjät.
 
Carnimeo ”peri” Sartanan Parolinilta, mikä osoittautui positiiviseksi asiaksi, sillä Parolinin käskytyksessä Sartanakin olisi saattanut muuttua akrobaattiseksi pelleilyksi, joka leimaa etenkin Van Cleefin roolittamia ”Sabata – elokuvia”. Pelkkä Carnimeon kiittäminen ei riitä, sillä käsikirjoittaja Tito Carpi pisti sarjassa parastaan. Aiemmin Carpi teki yhteistyötä mm. Enzo G. Castellarin kanssa elokuvissa ”300000$” sekä todellisessa rymistelyelokuvassa ”Tapa ne kaikki ja palaa yksin”. Vaikka tämäkin elokuva kompastelee omassa näppäryydessään, perusjuoni ja sen toteutus on varsin selkeä. Hahmoja elokuvassa on kosolti ja suurin osa jää pelkiksi kuriositeeteiksi: etenkin Gordon Mitchellin esittämä palkkionmetsästäjä merkitys on täysin mitätön. Elokuvan alussa hän lähtee jahtaamaan Sartanaa ja sitten lopussa hän käy kaksintaistelun tämän kanssa. Koska elokuvassa keskitytään tunnistamattoman ryöstäjän jahtiin (muut syylliset paljastavat kasvonsa, paitsi Sartanana esiintyvä), elokuvan suurimman konnan rooli ei oikein lankea kenenkään harteille.
 
Gianni Garko on roolissaan yhtä tyylikäs kuin muissakin sarjan elokuvissa. Tyylikkyyttä korostaa hänen apurinsa nuhruinen olemus. Sartana alkoi myös muistuttaa enemmän taikuria, Taika-Jimiä, loihtiessaan pelikorteilla melkoisia temppuja. Aseen käsittelijänä hän jatkaa ylivertaisena, vaikkei sarjan muihin osiin verrattuna yhtä yliampuvia suorituksia nähdäkään, paitsi vastapuolen osalta. Kun palkattujen asemiesten joukko aikoo tappaa Sartanan, ei muutaman kymmenen ryhmästä yksikään osu edes lähelle kohdettaan. Oikea termi "yliampuvan" sijaan olisi "ohiampuva". Itse kohtaus on kuitenkin elokuvan parasta antia.
 
Klaus Kinski hauskuttaa epäonnisen palkkionmetsästäjän roolissa. Hän ei ole huono palkkionmetsästäjä vaan umpisurkea uhkapeluri, joka häviää joka ikisen pokeripelin, ja hedelmäpelissäkin onnistuu vasta, kun Sartana hieman avittaa. Hot Deadin teemana soiva musiikki muistuttaa erehdyttävästi joululaulua ”Joulupukki matkaan jo käy (Santa Claus is coming to town)”, mikä korostaa hahmon koomisuutta. Tiedä sitten, onko kyseessä vain puhdas vahinko, vai onko säveltäjä huomannut itse yhtäläisyyttä sävellysten välillä. Kinskin tutusta intohimosta ei ole tietoakaan. Se olisi todennäköisesti muuttanut hahmon luonteen aivan toisenlaiseksi. Vaikuttaa siltä, ettei hän ylipäätään ole kauhean vakavasti suhtautunut tekemiinsä western-rooleihin, poikkeuksina ”Suuri Hiljainen/Suuri Hiljaisuus” ja ”Vain muutaman dollarin tähden”.
 
Elokuvan positiivisen asia on se, että tällä kertaa Sartana ei ole ensisijaisesti dollarijahdissa. Ihan ilmaan minkäänlaista korvausta tälläkään kertaa ei tosin jäädä. The Complete Sartana Sagan versio on jälleen hieman lyhyempi kuin on ilmoitettu. Lopputekstit jäävät ainakin tulematta kokonaan ja edeltäjänsä tavoin joidenkin leikkauskohtien väliltä tuntuu puuttuvan materiaalia. Muuten kuvanlaatu on kohtuullista luokkaa ja kuvasuhdekin sellainen, etteivät hevosten vatsat viistä maata. Sen sijaan englanninkielinen audioraita on melko heikko ja paikoitellen epäselvästi artikuloiduista repliikeistä on härmän miehen vaikea saada mitään selvää. Alussa kuuluu selvästi, että taustanäyttelijät puhuvat italiaa, kun taas varsinainen dialogi käydään englanniksi. Suomenkielistä nimeä en elokuvalle löytänyt. Välillä tulee ihmeteltyä suomennoksia, mutta kyllä tällä kertaa saksalainen titteli on omaa luokkaansa: "Sartana, töten war sein täglich Brot" eli "Sartana, tappaminen oli hänelle jokapäiväistä leipää".
 
Arvosana: ***½
 
 
i_am_sartana_your_angel_of_death-normal.