Sabatan paluu (È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta/Return of Sabata)
 
Pääosissa: Lee Van Cleef, Reiner Schöne, Giampiero Albertini
 
Ohjaus: Gianfranco Parolini (1971) 102min
 
Sabata (Lee Van Cleef) työskentelee sirkusnäytöksessä, jonka johtaja vie rahat ja tappaa Sabatan ystävättären. Sabata törmää entiseen armeijakaveriinsa ja kasinon omistavaan Clydeen (Reiner Schöne), joka on hänelle velkaa 5000$. Hobosville on irlantilaissiirtolaisten asuttama, jota johtaa Joe McIntock (Giampiero Albertini), joka esittää kunnon kristittyä, mutta todellisuudessa on huijannut ”veroilla” kaupunkilaisten rahoja. Kun Sabata pääsee tästä selville, aikoo hän hyötyä siitä rahallisesti. Myös kadonneen sirkusjohtajan jäljet vievät McIntockin luo.
 
Lee Van Cleefin paluu Sabatan esittäjäksi päätyi pettymykseen: voi jopa sanoa, että sekä Van Cleefin ja Parolinin kohdalla ura kääntyi jyrkkään laskuun. Samoja aineksia, jotka olivatkin alkuun raikkaita poikkeuksia, yritettiin käyttää kolmannen kerran, mutta siinä kun Adios Sabata poikkesi edeltäjästään yhteiskunnallisella sanomalla, Paluu ei tuo reseptiin mitään uutta. Komiikkaa on lisätty, samoin virnistelyä ja naamojen vääntelyä sekä Aldo Cantin paluu hyppiväksi apuriksi. Nämä jäävätkin elokuvasta mieleen, sillä itse juoni on täyttä huttua. Jos siinä jokin järven hiven on, kertokaa se minulle. Kohtaukset ovat paikoin täysin irrallisia toisistaan. Renato Izzon ja Parolinin käsikirjoitus on jäänyt keskeneräiseksi eikä hahmoja ole saatu kovin mielenkiintoisiksi. Kuvauspaikalla oli myös tiettyjä ongelmia, jotka olivat omiaan sekoittamaan soppaa. Kuten aiemmin olen todennut, Van Cleef ei ole mikään koomikko, joten elokuva ei sytytä edes hänen vuokseen. Reiner Schöne onnistuu urakassaan parhaiten, vaikka itse hahmo sinkoilee henkisesti puolelta toiselle useammin kuin jaksaa muistaa: Clyde ei ole lähellekään Ballantine, puhumattakaan Banjosta.
 
Elokuva alkaa sinänsä mielenkiintoisella kohtauksella, jossa kuusi rohkeaa miestä yrittää peliareenalla saada Sabatan hengiltä. Koko homma paljastuu vain esitykseksi, aikansa Tosi-TV:ksi. Tämän jälkeen alkaakin haukottelu, kunnes loppuun saadaan vähän ryskettä aikaiseksi. Izzo ja Parolini ovat taas yrittäneet keksiä mitä kummimpia vempaimia katsojien iloksi, tai vihaksi. Rummusta saadaan aikaiseksi trampoliini ja melkoinen tykistö, kun sen uumeniin on piilotettu kymmenkunta revolveria valmiina toimintaa varten. Ja kyllähän niitä sitten käytetäänkin, mutta myöhäistähän se on rypistellä, kun on jo housuun tullut.
 
Elokuvan ansioksi ei voida lukea sitä, että se on päässyt Harry & Michael Medvedin 50 huonoimman elokuvan listalle. Ja mikä pahinta, Sabatan paluun osalta tuo saattaa pitää jopa paikkaansa. Elokuva pyörii 4 Kinon yönäytöksissä, mutta paremman ajanvietteen löytäminen ei ole vaikea tehtävä. Yle 2 esittää Kuukauden westernissä ”Saalistajat”, joka onkin jo katsomisen arvoinen.
 
Arvosana: *½


retutn_of_sabata-normal.jpg