Cowboy puhdistaa kaupungin (Tall in the Saddle)
 
Pääosissa: John Wayne, Ella Raines, Ward Bond
 
Ohjaus: Edwin L. Marin (1944) 87min
 
Junasta nouseva Rocklin (John Wayne) matkustaa postivaunuilla, yhdessä Clara Cardellin (Audrey Long) ja Elizabeth Martinin (Elisabeth Risdon) kanssa samaan kaupunkiin. Ruokatauon aikana hän kuulee sheriffiltä (Emory Parnell), että mies, jolle hän on menossa töihin, on tapettu. Samaan aikaan postivaunujen ajaja Dan (George ”Gabby” Hayes) pahoinpidellään tajuttomaksi, joko sheriffin tai tämän mukana olleen Bob Clewsin (Paul Fix) toimesta. Päästyään perille, Rocklin joutuu pokeripelissä puolustamaan oikeuksiaan aseella uhaten Clint Haroldayta (Russell Wade) vastaan, ja saa seuraavana aamuna kimppunsa tämän sisaren Arlyn (Ella Raines). Lopulta Arly palkkaa hänet vain erottaakseen myöhemmin. Hän on kuitenkin ehtinyt rakastua mieheen. Samoin tuntee Clara, joka on perinyt enonsa tilan, miehen, jolle Rocklin oli menossa töihin. Rocklin ryhtyy selvittämään tapahtumavyyhtiä, johon on sotkeutunut mm. tuomari Garvey (Ward Bond) ja Claran täti Elizabeth Martin.
 
Suomalainen nimi voi johtaa harhaan, sillä siitä voisi päätellä elokuvan sisältävän pyssyjen pauketta suuressa määrin. Oletettavasti suomennos on otettu ruotsalaisesta käännöksestä, sillä Ruotsissa elokuva julkaistiin kahta vuotta aiemmin nimellä ”En cowboy rensar stan”. Wayne ei muistaakseni ammu elokuvassa kuin kerran. Tarinassa kehitellään sellaista valheiden verkostoa, että vähempikin olisi riittänyt: juonittelumäärä vastaa keskivertosaippuaoopperassa nähtyä määrää. Ja kun lopussa paljastuu vielä salaisuuksia henkilöiden sukulaisuussuhteista, niin minun makuuni siinä oli jo kyllikseen. Mutta 40-luvulla asiat olivat toisin. Joka tapauksessa vajaa puolitoistatuntinen ei oikein riitä kuvaamaan, ja ennen kaikkea syventämään hahmoja.
 
Pääosissa ovat Waynen ohella Ella Raines sekä George Hayes, ja näiden varaan tarina rakentuukin. Rocklin on salamyhkäinen mies, joka on palkattu puolustamaan tilallisen oikeuksia. Wayne on oma jylhä itsensä, ja tuohon aikaan ”nuori” Wayne oli varsin komea näky valkokankaalla, ja siksi hänen rakkauttaan tavoittelee kaksi kaunista nuorta naista. Arly johtaa perheensä tilaa, joka jäi hänen omistukseen äitinsä kuoltua. Isäpuoli (Donald Douglas) on hänen viisaana miehenä. Tumma Arly on viekoitteleva, jopa syntinen verrattuna vaaleaan Claraan, joka mainitaankin elokuvassa rehelliseksi ja viattomaksi. Samalla hän jää myös varsin ontoksi hahmoksi. Ja kumpikohan naisista Waynen syliin lopulta päätykään?
 
Hahmoista paras on Hayesin esittämä juoppo (yllätys, yllätys) postivaunukuljettaja Dan. Viskinhajuisen hengityksen voi haistaa tv:nkin välityksellä. Hän taistelee Walter Brennanin kanssa parhaan humoristisen juopon esittäjän palkinnosta.
 
Tarina on peräisin sanomalehdessä julkaistusta kertomussarjasta, jonka kirjoittaja Gordon Ray Young kirjoitti myöhemmin romaaniksi. Käsikirjoitusta on ollut kirjoittamassa myös yksi elokuvan sivunäyttelijöistä, Paul Fix. Wayne oli tehnyt kuuden elokuvan sopimuksen RKO-yhtiön kanssa, ja tämä toinen elokuva vaikuttaa vahvasti välityöltä. Sopimuksen viimeinen elokuva olikin sitten John Fordin klassikko ja ns. ”ratsuväki-trilogian” ensimmäinen osa ”Apassilinnake”. Kaiken kaikkiaan Wayne esiintyi kymmenessä RKO:n elokuvassa.
 
Arvosana: **½
 
 
tall_in_the_saddle-normal.jpg