Ase ja laki (Day of the Outlaw
 
Pääosissa: Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise
 
Ohjaus: André De Toth (1959) 88min
 
Kovapintainen karjamies Blaise Starrett (Robert Ryan) ei hyväksy, että maanviljelijät aikovat vetää piikkilanka-aitaa mailleen. 20 vuotta sitten alueen rikollisista puhdistanut Starrett aikoo puolustaa asiaansa vaikka asein. Vastaansa hän on saamassa Hal Cranen (Alan Marshal), jonka vaimon Helenin (Tina Louise) kanssa hänellä on ollut suhde. Kaksintaistelu keskeytyy, kun entinen ratsuväen kapteeni Jack Bruhn (Burl Ives) saapuu kuuden muun lainsuojattoman kanssa kaupunkiin. Paetessaan ratsuväkeä, Bruhn on haavoittunut kuolettavasti rintaan. Bruhnin miehet haluaisivat pitää hauskaa, mutta Bruhn onnistuu pitämään heidät aisoissa, niin kauan kuin on hengissä. Starrett päättää johdattaa porukan pakoon lumisten vuorten yli, tietäen, ettei mitään reittiä ole olemassakaan ja kukaan tuskin palaisi matkalta hengissä.
 
Lähtökohdiltaan elokuva on puhdas western, mutta mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä vähemmän se kulkee perinteisen westernin kaavoja. Preerian sijaan tapahtumapaikka on lumisten vuorten ja maisemien ympäröimä pikkukaupunki Wyomingissa. Loppuratkaisuakaan ei hoideta mies-miestä vastaan, tai ylipäätään asein. Mutta se ei tee elokuvaa yhtään huonommaksi. Jos jostain westernistä voisi puhua psykologisena westerninä, niin tämä olisi varmastikin se. Jo pelkästään luminen maisema luo klaustrofobisen tunnelman, kun sekä kaupunkilaiset että heitä vainoavat lainsuojattomat ovat käytännössä vankeina samassa paikassa. Kaupungista kun ei ole kuin yksi tie pois, ja sieltä suunnasta on lähestyvä ratsuväki. Kaupunkilaisten on pidettävä Bruhn hengissä, sillä vain tämä pystyy estämään helvettiä pääsemästä valloilleen, ja siksi Bruhnia hoitava eläinlääkäri on ristiriitaisessa tilanteessa: tämä kun voisi helposti lopettaa kapteenin elämän. Bruhnin ohella lainsuojattomista löytyy yksi inhimillinen mies: nuori ja vasta porukkaan liittynyt Gene (David Nelson) on selvästikin väärässä porukassa ja lopulta Bruhn hylkää tämän erämaassa ja pakottaa hänet palaamaan kaupunkiin.
 
Helen yrittää tasapainoilla kahden miehen välillä, ja hän tarjoaakin jo itseään Starrettille, jos tämä ei ampuisi miestään. Hal Crane ei ole eläissään ampunut ketään. Siksi Bruhnin tulo on osaltaan myös pelastus, sillä Crane ei olisi voinut voittaa Starrettia. Helen ymmärtää sen, kun kuulee totuuden Bruhnin suusta. Todellisuudessa Helenin sydän kuuluu kuitenkin Starrettille.
 
Robert Ryan on elementissään Starrettin roolissa. Hänessä on samaa pahuutta kuin esittämässään murhaajassa elokuvassa ”Oikeutettu kosto” ja samaa traagisuutta kuin ikääntyvästä nyrkkeilijästä kertovassa elokuvassa (”Viimeinen isku”). Burl Ives on myös vakuuttava: kun hän itsekin tietää, että hänellä ei ole enää aikaa paljoa jäljellä, hän tietää, mitä hänen on tehtävä. Gene on saanut kuulla, ettei mitään reittiä vuorten yli ole, ja kun hän kertoo sen Bruhnille, on hän valmis tappamaan Starrettin. Lopulta hän tajuaa, että jos miehet jäävät kaupunkiin hänen kuolemansa jälkeen, tapahtuu kauheita, johon elokuvassa viitataan vain sillä, mitä mormoneille tapahtui vuosia aiemmin. Sitä vastuuta Bruhn ei halua uudestaan kontolleen.
 
Elokuvassa on rauhallinen tempo ja pitkiä otoksia. Tästä hyvänä esimerkkinä tanssikohtaus, jossa kamera pyörii tanssijoiden joukossa. Luonnon julmuutta kuvataan loistavasti: ja itse asiassa se näyttelee suurinta roolia elokuvan yllätyksellisessä lopussa.
 
Arvosana: ****
 
 
day_of_the_outlaw-normal.jpg