Ruoska (High Plains Drifter)
 
Pääosissa: Clint Eastwood, Verna Bloom, Geoffrey Lewis
 
Ohjaus: Clint Eastwood (1973) 101min
 
Muukalainen (Clint Eastwood) saapuu erämaasta Lagon kaivoskaupunkiin. Vihamielisen vastaanoton seurauksena 3 miestä kuolee ja nainen tulee raiskatuksi. Kaupunginvaltuusto päättää kuitenkin palkata muukalaisen suojelemaan kaupunkia lupaamalla tälle rajattomat oikeudet kaupungissa, sillä vankilasta on vapautuva kolmikko (Geoffrey Lewis, Anthony James ja Dan Vadis), joka Kaivosyhtiön palvelusaikanaan terrorisoi kaupunkia. Samainen kolmikko ruoski kaupunkilaisten silmien edessä Lagon entisen sheriffin, Jim Duncanin (Buddy Van Horn) hengiltä, koska tämä oli saanut selville, että kaivos sijaitsee valtion mailla. Muukalainen käyttää häikäilemättä hyväkseen oikeuksiaan, ja kun kolmikko palaa kaupunkiin, on Muukalainen lähtenyt ja jättänyt kaupungin oman onnensa nojaan. Sitä ennen hän on maalauttanut kaupungin punaiseksi ja nimennyt sen ”Helvetiksi”.
 
Lauantaina 22.1. Yle TV2:lla nahkaruoska soi, kun Kuukauden western – elokuvapaikalla esitetään Clint Eastwoodin ensimmäinen westernohjaus ”Ruoska”. Kyseessä on eittämättä yksi julmimmista lännenelokuvista, ainakin sen valmistumisaikoihin mennessä. Julmuus ei tule ilmi niinkään ruumiillisella tavalla, vaan henkisellä. Itse John Wayne pahoitti mielensä, ja kun Eastwood oli ehdottanut yhteistä elokuvaa, oli Wayne kertonut vähemmän mairittelevan mielipiteensä elokuvasta. Eastwoodin roolihahmolla on kuitenkin syynsä olla sellainen kuin on. Tai se riippuu, miten elokuvan lopun haluaa tulkita: kuka Muukalainen oikein on? Koston enkeli, Jim Duncanin veli vai haudan takaa kostamaan tullut Jim Duncan? Samalla on syytä pohdiskella elokuvan teemaa: ovatko sivustakatsojat yhtä lailla syyllisiä raakuuksiin kuin he, jotka toteuttavat raakuudet? Ja kuinka pitkään heitä voidaan syyllistää asiasta? Historiassa ei tarvitse mennä kuin reilut 60 vuotta taaksepäin, kun nämä kysymykset olivat kauhistuttavan ajankohtaisia. Sen sijaan Jim Duncanin julkinen ruoskinta on vähän turhankin ilmeinen viittaus vajaat 2000 vuotta vanhoille tapahtumille. Mutta ehkä juuri siksi jokaisen ruoskan iskun tuntee selkänahassaan. Duncania esittävä Buddy Van Horn oli Eastwoodin sijaisnäyttelijä ja Eastwood palkitsi miehen nimiosalla ja joitakin vuosia myöhemmin myös ohjaajan pesteillä. Lisäksi mukana on monia muita Eastwoodin elokuvista tuttuja näyttelijöitä.
 
Eastwoodin kerronnan tempo on ensimmäisestä elokuvasta (Yön painajainen/Play Misty for Me) lähtien ollut rauhallinen, alkuun jopa vähän turhankin laahaava. Vaikka elokuvan kesto ei ole kuin 101 minuuttia, niin en voi välttyä ajatukselta, että tarinaa olisi voinut jotenkin tiivistää. Kun Muukalainen saapuu kaupunkiin ja kuulee ruoskan äänen, hän säpsähtää. Tämä olisi jo riittänyt vihjeeksi. Tämän jälkeen Eastwood kuvaa takautuman kautta kahdesti Duncanin ruoskinnan: ensiksi Muukalaisen ja toiseksi nimittämänsä kääpiösheriffin Mordecain (Billy Curtis) muistelun kautta. Mystisyys olisi säilynyt paremmin loppuun, mikäli takautumaa olisi käytetty vain Mordecain osalta. Verna Bloomin esittämä Sarah Belding toteaa, että Jim Duncan makaa merkitsemättömässä haudassa ja sanotaan, että kuolleet eivät lepää, ellei hautaa ole jotenkin merkitty. Kun Duncanin hautakiveen nimeä kaivertava Mordecai toteaa poislähtevälle Muukalaiselle ”En saanut koskaan tietää nimeäsi.”, Muukalainen vastaa: ”Kyllä sinä tiedät sen.” Joten jokainen voi itse päätellä, kuka Muukalainen on. Eastwood itse näki hahmon Jim Duncanin veljenä. 12 vuotta myöhemmin Eastwood ohjasi ja näytteli pääosaa elokuvassa ”Kalpea ratsastaja (Pale Rider)”. Kyseessä on eräänlainen ”Etäisten laaksojen miehen (Shane)” uusi versio, jossa Eastwoodin esittämä Saarnaaja on yhtä mystinen kostaja kuin Muukalainen ”Ruoskassa.” On jopa väitetty, että Muukalainen ja Saarnaaja olisivat sama hahmo.

Eastwood on ohjannut neljä westerniä: "Ruoska", "Lainsuojaton (The Outlaw Josey Wales)", Kalpea ratsastaja" ja "Armoton (The Unforgiven)". Väsynyttä "Kalpeaa ratsastajaa" lukuun ottamatta laatu on kovaa. "Ruoskan" kanssa samana vuonna valmistuneessa "Frank, rakastan sinua (Breezy)" pääosan esittäjät menevät elokuvateatteriin katsomaan juuri "Ruoskaa".
 
Arvosana: ****


high_plains_drifter-normal.jpg