Dynamiittimies (Get Mean)
 
Pääosissa: Tony Anthony, Lloyd Battista, Raf Baldassare
 
Ohjaus: Ferdinando Baldi (1976) 89min
 
Muukalainen, The Stranger (Tony Anthony) raahautuu hevosen vetämänä autioon kaupunkiin kohtalon sanelemana. Kaupungissa piileskelee espanjalainen prinsessa Elizabeth Maria de Burgos (Diana Lorys), joka on paennut barbaarien hirmuvaltaa Yhdysvaltoihin. Muukalainen palkataan saattamaan prinsessa takaisin kotiin. Espanjassa barbaarien ja maurien yhteenoton jälkeen voittoisat barbaarit kidnappaavat prinsessan ja jättävät Muukalaisen kuolemaan. Mustalaistyttö (Mirta Miller) pelastaa hänet ja pyytää tätä pelastamaan prinsessan, sillä vain hän voi johtaa Rodrigon aarteen jäljille. Muukalainen suostuu, liittoutuu barbaarien kanssa ja jouduttuaan petetyksi, palaa kostamaan.
 
”Ronald J. Schneider presents a Strange Films inc. Production.” Alkutekstien ensimmäisen sanat kertovat heti, mistä on kyse: ”Strange Films”. Kyseessä on niin outo elokuva, että vaikea on saada paperille mitään konkreettista elokuvasta. Kirjoitus lienee yhtä sekava kuin itse elokuvakin. Käsikirjoittajilla on ilmeisesti suunnitteluvaiheessa mennyt muutama pullo Chiantia liikaa. Käsikirjoituksesta vastaavat Ferdinando Baldi, Lloyd Battista sekä Wolf Lowenthal, Tony Anthonyn idean pohjalta. The Stranger, tai Muukalainen, on Anthonyn luoma hahmo, joka seikkaili jo kolmessa elokuvassa ennen tätä: ”Dollari hampaissa” (Un Dollaro Tra I Denti), ”Mies, hevonen ja pistooli” (Un Uomo, Un Cavallo, Una Pistola) ja ”Hiljainen muukalainen” (Lo Straniero Di Silenzio), joiden ohjauksesta vastasi Luigi Vanzi. Siinä välissä tämän elokuvan tekijät tekivät ”Sokean tappajan” (Il Cieco), jonka sivuosassa on Ringo Starr, erään liverpoolilaisen ex-bändin rumpali ja tämän jälkeen 3D-paukuttelun ”Kalpea kostaja” (Comin’ at Ya!).
 
Kaikissa elokuvissa on jokseenkin samanlainen juoni: Muukalainen päätyy sattuman kautta ihmeellisiin seikkailuihin, joissa motiivina on raha ja vaurastuminen. Hirtehinen ja musta huumori ovat niin ikään tunnusmerkkejä elokuville. Kahdessa ensimmäisessä Muukalainen seikkaili tutuissa ympäristössä ja tutuissa tarinoissa, mutta kolmannessa kohtalo heitti sankarimme Japaniin ja neljännessä siis Espanjaan. Japaniin sijoittuvassa elokuvassa Muukalainen on eksyksissä, kun japanilaiset eivät puhukaan englantia ja katsojasta tuntuu samalta, kun ei ymmärrä sanaakaan. Edellyttäen tietenkin, ettei osaa japania. Espanjalaiset sen sijaan hallitsevat englannin koko lailla täydellisesti. Voisi kuvitella tämän elokuvan miellyttävän juuri aasialaisten toimintaelokuvien ystäviä. Juonesta ei ole niin väliä, kunhan vain jonkin kautta päästään huikeaan loppurymistelyyn, yleensä sankarin jouduttua ensin nöyryytetyksi ja/tai pahoinpidellyksi. Se on myös tämän paras anti. Ja siihen se jääkin, sillä itse tarinassa ei ole mitään tolkkua, kun koko ajan tulee jotain uutta ja aiemmin tapahtuneilla ei ole mitään väliä. Etenkin elokuvan keskivaihe on niin käsittämätöntä huttua, että sanat eivät riitä kuvastamaan tuntoja, kun Muukalainen etsii aarretta kirkon uumenista, joutuu näkymättömien hakkaamaksi, muuttuu mustaksi ja lopuksi vielä härkäkin jahtaa miestä! Hahmot ovat erikoisia: Shakespearea ihaileva, ontuva barbaari Sombra (Lloyd Battista), seksuaalivähemmistöön kuuluva neuvonantaja ja miehekkäitä naisia jne.
 
Mutta Tony Anthonysta on vaikea olla pitämättä. Hän kun ei ole aivan tyypillinen pistoolisankari: hän on haavoittuvamman oloinen, kooltaan pienempi kuin esim. Eastwood ja miehen kasvot ovat leppoisat kuin Hobitilla. Hän on ironinen, silti tyylikäs. Kun hän marssii elokuvan loppukohtauksessa dynamiittien räjähdellessä taustalla, tuntuu kuin elokuvan huonot hetket häipyisivät hetkeksi mielestä. Jokaisessa elokuvassa hänellä on myös erilainen ase, pikkaisen modifioitu verrattuna tavallisiin revolvereihin ja kivääreihin ja sehän on aina hienoa.
 
Lopulta päällimmäiseksi jää kuitenkin harmistus: elokuva on aika huono. Mutta jonkinlainen kulttimaine kaikilla Anthonyn leffoilla on, ja jollain kieroutuneella tavalla tämäkin viehättää. Vähän niin kuin "Poliisiopistotkin".
 
 
Arvosana: **½
 
 
get_mean-normal.jpg