Rancho River (The Rare Breed)
 
Pääosissa: James Stewart, Maureen O’Hara, Brian Keith
 
Ohjaus: Andrew V. McLaglen (1966) 93min
 
Martha Price (Maureen O’Hara) on tuonut tyttärensä Hilaryn (Juliet Mills) ja matkalla kuolleen miehensä kanssa uudelle mantereelle Hereford-rodun sonnin, nimeltään Vindicator, ja aikovat myydä sen jalostussonniksi. Kun kauppa on syntynyt, Sam Burnett (James Stewart) lähtee viemään sonnia Alexander Bowenille (Brian Keith). Peläten, että Vindicator päätyy ruokapöytään, Pricet lähtevät Samin mukaan. Samille on maksettu, että tämä veisikin sonnin yhdessä Deke Simonsin (Jack Elam) kanssa John Taylorille (Alan Caillou). Matkalla Simons epäilee Samin pettävän hänet ja aikoo varastaa sonnin. Bowenin poika Jamie (Don Galloway) on ajamassa karjaa, ja loukkaantuu pahasti, kun Simons vauhkoonnuttaa karjan. Hilary rakastuu Jamieen ja Alexander Marthaan. Jääräpäinen Sam uskoo, että Hereford-rotu pystyy menestymään kovissa oloissa, vaikka muut ovat uskonsa menettäneetkin. Jos astutus onnistuisi, hän saisi myös Marthan.
 
Suomennos on jälleen kerran aivan mitä sattuu. Eihän se ole edes suomennos enkä missään vaiheessa saanut selville, että mikä kumma se Rancho River voisi olla. No, se ei ole pääasia, mutta jos tuommoinen asia jää kummittelemaan koko elokuvan ajaksi, niin se kertoo jotain itse elokuvasta. Tämä ei viehättänyt oikein millään tavalla. Jos tarina itsessään olisikin uskottavimpia western-genressä (tai ainakin semmoinen, joka olisi voinut tapahtua), niin roolihahmot eivät. Teennäiset englantilaisladyt päätyvät kuin katkaisimesta kääntämällä jäämään Yhdysvaltain erämaille. Rujosta skottimiehestä, Alexander, paljastuu herrasmies, kun tämä rakastuu Marthaan. Elättelin toiveita, että toivo Hereford-rodun astutuksesta olisi päätynyt samoihin teemoihin kuin Moby Dickissä kävi kapteeni Ahabille. Vaan ei, sillä ennalta arvattava linja jatkui. Ihmetyksen aiheeksi jäi sekin, kun Taylor ei missään vaiheessa kysellyt sonnin perään, olihan hän sentään maksanut Samille 1000 dollaria sonnista. Kyllä joku olisi pitänyt laittaa perään kovistelemaan. Simonsin ja Samin nahistelu kanjonissa on kyllä hyvin toteutettu ja herätti toivoa jostain paremmasta. No, Simons menetti henkensä ja elokuvan paras näyttelijä Jack Elam poistui kuvista jo noin 40 minuutin jälkeen. Teknisesti elokuva jättää myös toivomisen varaa: kanjonikohtauksessa nähdään upea stunt-kohtaus, jossa naisia kuljettava kärry kaatuu ja karjajoukko jyrää päälle. Sen vastapainoksi on sitten niin huonoja trikkikuvia mm. Elamista ja Stewartista, kun nämä ratsastavat hevosillaan. Stewart oli käsittääkseni ihan kelpo hevosmies, joten sen puolesta moiseen ei olisi ollut tarvetta.
 
Stewart-boksi on nyt kahlattu läpi. Mukana on erinomaisia westernejä, mutta myös pari keskinkertaista ja tämä viimeinen oli huono. Mutta jos kokoelman saa ostettua alle 20 eurolla, ostos on kannattava. Toki kokoelmaan olisi voinut mahduttaa joitain muita Stewartin westernejä, mutta hyvä näinkin.
 
Arvosana: **
 
rare_breed-normal.jpg
 
Edelliset:
 
 
Koko boksin arvosana: ***½