Kunnian laakso (Shenandoah)
 
Pääosissa: James Stewart, Doug McClure, Patrick Wayne
 
Ohjaus: Andrew V. McLaglen (1965) 101min
 
Sisällissota alkaa kolkutella Charlie Andersonin (James Stewart) suurperheen kotiovea. Charlien mielestä sota ei koske häntä tai hänen perhettään, mutta jos joku seitsemästä pojasta haluaa sotaan osallistua, niin jokainen päättäköön omasta puolestaan. Kun Konfederaatiojoukko käy poikia hakemassa, yksikään ei suostu. Hetkeä myöhemmin kyseinen porukka kuolee Andersonin tiluksille. Kun lopulta perheen nuorin Boy Anderson (Phillip Alford) joutuu väärinkäsityksen vuoksi Unionin vangiksi, sota alkaa koskea Andersoneja. Raskas etsintä Pojan löytämiseksi alkaa.
 
Kyseessä ei ole täyspuhdas western, jos sitä voi westerniksi kutsua laisinkaan. Enemminkin on kyse sisällissotaan kohdistuvasta draamasta, joka alun komediallisen puolen jälkeen muuttuu hyvin vakavaksi ja jopa synkkämieliseksi. Tarinassa on pasifistinen sanoma, kun tavalliset ihmiset yrittävät pysyä poissa sodan jaloista. Mahdotontahan se on. Samoin sivutaan muita tärkeitä teemoja, kuten ihmisen tasa-arvoisuus ja vapaus, kun tarinan tummaihoinen Gabriel (Eugene Jackson Jr.) saa kuulla, että nyt hän on vapaa tekemään mitä haluaa. Unionistit kun luulivat tämän olevan Pojan orja. Samoin Charlie antaa perheelleen (seitsemän poikaa, tytär, miniä ja tämän elokuvan aikaan syntyvä tytär sekä vävy) vapauden valita ja päättää omista asioistaan. Kun tytär Jennie (Rosemary Forsyth) haluaa mennä naimisiin luutnantti Samin (Doug McClure) kanssa, Charlie ei halua olla sitä estämässä, vaikkei aluksi sitä välttämättä ole hyväksymässäkään. James Lee Barrettin kirjoittamassa tarinan paras puoli on se, että se ei selvästikään yritä moralisoida. Sodan kumpaakaan osapuolta ei ihannoida eikä myöskään vihata. Rotukysymyksessäkin ollaan realistisella linjalla: ei kaikki etelävaltiolaiset hyväksy syrjintää eikä se elämä pohjoisessakaan niin auvoista ollut, vaikka se sodan pääteemaksi nousikin.
 
James Stewart on itseoikeutetusti elokuvan keskushahmo. Ja mikä loistavaa, että mies saa kerrankin olla oman ikäisensä. Kun tarinassa on suurperheestä kyse, niin reiluun puoleentoista tuntiin on vaikea saada syventävää tarinaa kaikista henkilöistä. Stewartin ohella jonkunlaista kuvaa saadaan Pojasta ja Jenniesta. Sam, joka menee Jennien kanssa naimisiin, on myös keskushenkilö, mutta kovin ohkaiseksi sekin rooli jää, samoin Patrick ”Johnin poika” Wayne vastasyntyneen lapsen isänä (James Anderson). Kuvaavaa on, että yksi vahvimmista roolisuorituksista on George Kennedyn esittämä Unionin eversti. Mies on ruudussa ehkä kaksi minuuttia. Samaisessa kohtauksessa myös Stewart on parhaimmillaan.
 
Elokuva ei tietenkään ole yhtä eeppinen kuvaus sisällissodasta kuin vaikkapa ”Tuulen viemää”, mutta ansionsa tälläkin on. Ennakko-odotuksiin nähden selkeästi parempi kuin odotin. Shenandoah on laakso Virginiassa. Doug McClure esitti ennen ja jälkeen elokuvan Trampasia sarjassa ”Virginialainen”.
 
Arvosana: ***½


shenandoah-normal.jpg