Pääosissa: James Stewart, Ruth Roman, Walter Brennan
 
Ohjaus: Anthony Mann (1954) 97 min
 
Jeff Webster (James Stewart) tuo karjan satamaan ja lähtee yhdessä Ben Tatumin (Walter Brennan) kanssa viemään karjaa kohti pohjoista. Jeffiä syytetään murhasta ja tämä piiloutuu laivalle. Perillä Skagwayssa mies pidätetään, mutta selviää syytteistä karjansa menettäneenä Skagwayn sheriffi Gannonille (John McIntire). Laivalla häntä avustanut Ronda Castle (Ruth Roman) palkkaa Jeffin viemään retkikunnan Dawsonin kultakaupunkiin, Kanadan puolelle. Jeff suostuu, mutta palaa hakemaan karjansa. Rauhallinen Dawsonin kaupunki on kuitenkin muuttunut ja muuttuu pahemmaksi, kun Gannon saapuu paikalle.
 
Stewart on jälleen vetänyt stetsonin päähän, mukanaan tällä kertaa maanmainio Walter Brennan. Se, miksi parivaljakko on aikoinaan yhteen päätynyt, ei oikein selviä, sillä Jeff Webster ei pidä muusta kuin itsestään. Ehkä joku isähahmon kaipuu vaivaa miestä. Lähes yhtä epäuskottavalta tuntuu Ronda Castlen rakastuminen mieheen. No, toisaalta, jos ensi tapaamisen hetkellä saa kuulla, että mies on syytettynä murhasta, niin tokihan tämmöinen mies alkaa naista kiinnostaa. Sehän on selvä. Stewartin yleisolemus on väsynyt. Liekö jo odottanut yhteistyötä Alfred Hitchcokin kanssa, mutta kokonaisuudessaan saa kuvan, että ”kuvataan tämä pois alta, pojat”. Sivuosassa on harvinaisen ärsyttävä hahmo Renee ”pisamanaama” Vallon (Corinne Calvet).
                                                                                                   
Mutta, mutta, ei elokuva huono ole, mutta Stewart/Mann on ollut tae laadusta. Suurin ongelma on kuitenkin Borden Chasen melko tyhjänpäiväinen tarina, joka ei yllä vaikkapa ”Winchester ’73” tasolle. Se ei vedä mukaansa, jännitettä ei riitä ja on paikoin pitkästyttävä. Tuttuja elementtejä toki löytyy: Stewart on menneisyytensä kanssa painiskeleva cowboy, kivääri sopii hänelle kuin nenä päähän,  Kanadan vuoristot näyttävät komeilta. Alku, jossa Stewartin hahmo esitellään, on loistava, kun mies antaa kahdelle karjaa-ajaneelle miehelle heidän aseensa takaisin. Samaan syssyyn selviää, että hän on matkalla myös ampunut kaksi muuta. Walter Brennania olisi mieli tehnyt nähdä enemmän. Onneksi sekä Stewart että Brennan palasivat arvoiseensa valokeilaan elokuvissa ”Mies joka ampui Liberty Valancen” sekä ”Rio Bravo.”
 
Arvosana: ***


 the_far_country-normal.jpg