Maa vuorten takana (Bend of the River)

 

Pääosissa: James Stewart, Arthur Kennedy, Rock Hudson

 

Ohjaus: Anthony Mann (1952) 88 min

 

Glyn McLyntock saattaa uudisasukkaita vehreimmille seuduille Portlandiin, etsien uutta alkua itselleenkin. Matkalla hän pelastaa Emerson Colen (Arthur Kennedy) hirsipuusta. Miehet tunnistavat toisensa rajarosvoiksi, mutta pitävät asian salaisuutenaan. Portlandissa miesten polut eroavat, Glynin johtaessa uudisasukkaat vuorille. Kun heidän ostamansa elintarvikkeet eivät koskaan saavu perille, Glyn lähtee Portlandiin ottamaan asiasta selvää ja kohtaa Colen uudestaan. Koska vuorilta on löytynyt kultaa, elintarvikkeiden hinnasta on tullut kultaakin kalliimpi. Glyn ottaa omansa ja alkaa jännittävä matka, jolle saa peräänsä niin kullankaivajat, ahneet kaupunkilaiset ja lopulta edssä on myös yhteenotto Colen kanssa.

 

Jälleen erinomainen western parivaljakolta Stewart/Mann. Selvästi pohdiskelevampi kuin vaikkapa ”Winchester ’73 – kohtalon ase”, ammuskelua vähemmän ja lopun kaksintaistelu käydään tällä kertaa nyrkein. Kun Colen menneisyys paljastuu, uudisasukkaiden päämies Jeremy Baile (Jay C. Flippen) on kovasti vakuuttunut, että ihminen ei voi muuttua. Glyn uskoo ja toivoo, että tämä olisi väärässä, epäillen välillä sekä Colea että itseäänkin. Ristiriitaisia hahmoja elokuvassa on kosolti: Rock Hudsonin esittämä Trey Wilson, uhkapeluri, kulkee voittajien mukana. Bailen tytär Laura (Julia Adams) haluaa jäädä vaurastuneeseen Portlandiin, sillä tämä on rakastunut Coleen. Colekin auttaa Glyniä useamman kuin kerran, ennen kuin ahneus vie voiton. No, kaikki päättyy kuitenkin hyvin, kuten amerikkalaisissa westerneissä on tapana.                                                                                                  

 

Elokuva perustuu samana vuonna ilmestyneeseen William Gulickin romaaniin ” Bend of the Snake” ja on toinen Stewartin ja Mannin viidestä yhteisestä elokuvasta. Kauniiden maisemien ohella on myös huvittavia studiokohtauksia: eräässä leirinuotiokohtauksessa kuulee studion kaiun, aivan kuin Bonanzan ”ulkokohtauksissa”. Tarinassa on myös pakollinen ”näytetään intiaaneilla mistä se kana pissii – kohtaus” sekä westerneihin kuuluva koominen hahmo. Tässä tuota viittaa kantaa harteillaan sekä höyrylaivakapteeni Mello (Chubby Johnson) että tämän tummahipiäinen avustaja Adam (Stepin' Fetchit). Naisten roolit jäävät melko pieniksi. Stewart olisi voinut tehdä vähän tylymmän miehen suorituksen. Nyt siitä ei nähdä kuin häivähdys hänen jahdatessa Colen varastamaa elintarvikekuljetusta tai joutuessaan baaritappeluun Portlandissa, eli Stewart on se oma lupsakka itsensä, mikä on myös miehen helmasynti. Mutta siitä ei mihinkään päästä, että klassikkohan tämäkin on.

 

Arvosana: ****
 
 
bend_of_the_river-normal.jpg