Winchester ’73 – kohtalon ase (Winchester 73)

Pääosissa: James Stewart, Shelley Winters, Stephen McNally

Ohjaus: Anthony Mann (1950) 92 min

Kenraali Custer on kokenut tappion Little Bug Hornissa. Lin McAdam (James Stewart) osallistuu ampumakilpailuun ja voittaa himoitun Winchester kiväärin, yhden täydellisen tuhannesta, joka tuotannossa syntyy. Dutch Henry Brown (Stephen McNally), ampumakilpailun hävinnyt finalisti, varastaa kiväärin ja pakenee apureidensa kanssa. Lin lähtee jahtaamaan Henryä, sillä menetetyn kiväärin lisäksi hänellä on muitakin kalavelkoja Henryn kanssa. Kivääri päätyy käsistä ja seikkailuista toiseen.

Winchester-kivääriä voi pitää elokuvan todellisena pääosan esittäjänä, sillä se on lähes joka kohtauksessa mukana. Kiväärillä myös ammutaan, mutta en ollut huomaavinani, että ketään kyseisellä kiväärillä olisi tapettu. Amerikkalainen aseiden ihannointi paistaa selvästi, mutta sen voi westernin tapauksessa antaa anteeksi. Minua se ei ainakaan häirinnyt, sillä kivääri on niin olennainen osa elokuvaa päätyessään tähtinäyttelijöiden käsistä toisiin. Stewartin lisäksi kivääriä pitelee joukko tuttuja western-kasvoja, mm. John McIntire ja Rock Hudson, joka esittää intiaanipäällikkö Young Bullia, joka haluaa toistaa Istuvan Härän ja Hullun Hevosen urotyön Little Big Hornissa. Sivuosassa vilahtaa myös nuori Tony Curtis ratsuväen sotilaana. Shelley Winters puolestaan on kapakkalaulaja Lola Manners, joka aikoo avioitua Steve Millerin (Charles Drake) kanssa. Kiväärin tavoin Lolakin päätyy monen miehen käsivarsille, kunnes lopulta sen oikean luo. Dodge Cityssä käytävän ampumakilpailun hauskinta antia on sheriffi Wyatt Earp (Will Geer). Tarinan kirjoittanut Stuart N. Lake on kirjoittanut enemmänkin Earpin elämästä.

Sirpaleisesta tarinasta huolimatta kokonaisuus on eheä ja kiväärin kohtalo sitoo katsojan tuoliin. Anthony Mann on onnistunut myös kaivamaan James Stewartista rajumman puolen esiin, paitsi tässä niin myös monessa muussa yhteisessä westernissä. Pelkästään Lin McAdamin roolilla Stewart ansaitsee paikkansa yhtenä kovimmista western-tähdistä. Stewartin ja McNallyn kerrassaan loistava kaksintaistelu käydään vuoristossa kiväärien säestyksellä. Miesten välisen riidan syyt paljastetaan lopussa, vaikka sen voi arvata jo heti alussa. Onko tämä sitten syynä, että aivan napakymppiin elokuva ei osa, vaikka erinomainen onkin. Myös intiaanit kuvataan jälleen murhanhimoisina raakalaisina, joka pudottaa arvosanaa. Hudsonin rooli jää melko pieneksi, vaikka hahmolla olisi ollut enemmänkin annettavaa elokuvalle. Summa sumarum: jokaisen western-fanin hyllystä ”Winchester ’73 – kohtalon ase” pitäisi löytyä.


 Arvosana: ****


winchester_%2773-normal.jpg