The Bounty Killer (El precio de un hombre)


Pääosissa: Richard Wyler, Tomas Milian, Halina Zalewska


Ohjaus: Eugenio Martin (1966) 90 min


Luke Chilson on palkkionmetsästäjä, joka jahtinsa päätteeksi saa tietää, että pahamaineinen Jose Gomez (Tomas Milian)on karannut matkalla Yuman vankilaan. Gomez sai apua Anna Edeniltä (Halina Zalewska), jonka Chilson on tavannut hetkeä aiemmin. Chilson arvelee Gomezin päätyvän Annan ja tämän pienen kyläyhteisön luo, lähelle Meksikon rajaa. Chilson saa kylmän kohtelun, sillä asukkaat pitävät Gomezia väärinymmärrettynä. Palkkionmetsästäjästä tulee hyljeksitty, rikollisen saadessa hyväksynnän.


Elokuvalle en löytänyt suomenkielistä nimeä, joten käytän ”The Bounty Killeriä”, tosin elokuvalla on nimiä saman verran kuin sillä tytöllä Leevi and The Leavingsin laulussa. Tarina on yhdysvaltalaisen Marvin H. Albertin kynästä. Vaikka siitä on tehtykin spagettiwestern, on siinä nähtävissä sävyjä amerikkalaisista westerneistä. ”Hyvät hahmot” ovat pukeutuneet amerikkalaisesti, kun taas ”pahikset” spagettiwestern-tyyliin. Harvat ampumakohtaukset on toteutettu ehtaan italialaiseen tyyliin, mutta rytmitetty seesteisillä, amerikkalaisilla draamakohtauksilla, huipentuen hitaasti tapahtuvaan käänteeseen: alussa Gomez saa sympatiaa, sillä Edenin johdolla kyläyhteisön asukkaat pitävät vilpittömästi Gomezista ja uskovat, että tämä on olosuhteiden uhri, kun taas palkkionmetsästäjä Chilson vaikuttaisi olevan se paha hahmo. Vähän kerrallaan alkaa Gomez näyttää todellisen puolensa ja Anna auttaa vangitun ja pahoinpidellyn Chilsonin pakoon.


Gomezin osa oli Tomas Milianin ensimmäinen western. Seuraava olikin sitten klassikko ”Luodin laki”, jossa on sama teema, mutta asetelma on vain päinvastoin. Ja Milianista tuli eurooppalaisen mittapuun mukaan supertähti. Alku ei siis todellakaan ollut huono. Toisinaan ylinäyttelemiseen sortuva kuubalainen sopii tämänkaltaisiin rooleihin täydellisesti. Ura aukesi myös Hollywoodissa: sivuosat "JFK – Avoin tapaus" - ja "Traffic "- elokuvista löytyvät miehen CV:stä. Englantilainen Richard Wyler ei puolestaan saanut juuri nostetta uralleen ja tästäkin elokuvasta löytyy siihen syy. Miehessä ei ole tippaakaan sitä karismaa kuin vaikkapa Milianissa, ja kun Chilsonista tuleekin se hyvä kaveri, niin miehen kohtalosta ei oikein viitsi kiinnostua. Rooliin olisi tarvittu Eastwoodin tai Franco Neron karisman omaavan näyttelijän panosta. Chilsonin rooli olisi kuin luotu Lee Van Cleefille, mutta mies oli tuolloin jo liian vanha. Halina Zalewska (esiintyi myös nimellä Ella Karin) tekee myös vahvan roolin eikä tyydy olemaan pelkkä kaunis nainen taustalla. Musiikista vastaa Stelvio Cipriani, joka yhdistelee teeman mukaisesti perinteisiä ja italialaisia westernmelodioita, ei mitenkään unohtumattomasti, mutta tunnelmaa luoden kyllä. Etenkin elokuvan alku, jossa Chilson jahtaa kahta rikollista, sisältää kaiken tarvittavan: hyvän musiikin, arvoituksellisen hahmon esittelyn ja jännitteen, joka kestää koko elokuvan ajan. Kuvaajana on toiminut Enzo Barboni, joka myöhemmin teki Trinity - elokuvat nimellä E.B. Clucher. Elokuva on selkeästi spagettiwesternien parempaa puoliskoa. Vuosi 1966 oli muutenkin genren todellinen huippuvuosi.


Arvosana: ***½


the_bounty_killer-normal.jpg