Pääosissa: Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge

Ohjaus: Nicholas Ray (1954) 106 min

Viennalla (Joan Crawford) on saluuna/peliluola kaupungin ulkopuolella, tulevan rautatien varrella. Vienna on palkannut Johnny Guitarin (Sterling Hayden) suojelemaan itseään. Postivaunujen ryöstön yhteydessä pankkiiri Emma Smallin (Mercedes McCambridge) veli saa surmansa. Emma syyttää Dancin’ Kidin joukkoa (Scott Brady) ja Viennaa näiden avustamisesta. Dancin’ Kid ja Vienna saavat 24 tuntia aikaa poistua. Syytön Dancin’ Kid aikoo paeta, mutta tekee jotain, mistä hänet muistetaan: ryöstää pankin ja sekä Kidin että Viennan jahti voi alkaa.

Tämä on yksi vanhoista western-klassikoista. Asetelma, jossa naiset ovat loppukohtausta myöten pääosissa, on ainutlaatuinen. Juonittelua, selkään puukottamista, kaikkea mitään hyvään länkkäriin kuuluukin. Henkilöhahmot muistuttavat enemmän spagettigenreä, sillä jokainen elokuvan hahmo on hyvin ristiriitainen: hyvät eivät ole pelkästään hyviä, pahojen teoille löytyy perusteet. Viennan ja Johnnyn menneisyyttä ei täysin paljasteta, mutta täysin päivänvaloa ne tuskin kestäisivät. Vienna on ainakin nainen, joka tuntuu tekevän vaikutuksen mieheen kuin mieheen. Emma Small on puolestaan sadistisin ja tylyin ”pirttihirmu”, jota westerneissä on koskaan nähty. Ehkä vähän ylinäyttelyä McCambridgeltä, mutta naisen raivoa on vaikea saada mielestään.

Elokuva perustuu Roy Chanslorin vuonna 1953 kirjoittamaan romaaniin. Siinä on myös yksi länkkäreiden ikimuistoisimmista lauluista, Peggy Leen laulama Johnny Guitar. Tarinan mukaan Sterling Hayden ja Mercedes McCambridge eivät tulleet toimeen Joan Crawfordin kanssa. Niin tai näin, elokuvassa jännitteet heidän välillään toimivat täydellisesti. Ainoa häiritsevä seikka on elokuvan värit: etenkin punainen väri hyökkää katsojaa silmille. Tämän lisäksi Hayden olisi tarvinnut jonkinlaista ”stailausta”.

Johnny Guitarin ikimuistoinen repliikki elokuvasta: ”En koskaan kättele vasemmalla kädellä vetävän miehen kanssa.”

 

 Arvosana: ****

 

johnny_guitar-normal.jpg